BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK VIKTORIA ŽIŽKOV   

2:3 (1:1)

Neděle 25.08.1929 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1929/1930) • 1. kolo

Branky: 23. + 62. Bejbl (2. z pen.) - 17. Novák, 53. + 70. Hromádka

Rozhodčí: Duben

Diváci: 4 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Šindelář Antonín   90  
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Smolka Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Viktoria Žižkov 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Benda Václav   90    
    O Stehlík František   90    
    O Steiner Karel   90    
    Z Matěj-Štěpán Štěpán   90    
    Z Klicpera Antonín   90    
    Z Sýbal-Mikše Vojtěch   90    
    Ú Podrazil Karel 90    
    Ú Novák Otto 90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Hromádka Karel 90    
    Ú Křišťál Antonín 90    

  • Konečně podařilo se Viktorii Žiž., která tak často provázena byla smůlou, získati nad Bohemians v jejich obávaném dolíčku vítězství, a to zasloužené, po obětavé hře celého mužstva. Zápas byl úporným bojem a pravým ligovým zápasem až do konce a rozhodnut byl v 70. minutě, kdy Hromádka vstřelil vítěznou branku.

    U Viktorie hrála skvěle obranná dvojice Stehlík-Steiner. Hlavně poslední vynikal skvělou taktikou i odkopy. Klicpera zase ukázal, co dovede a předvedl typický styl centrhalva s přesným přihráváním a taktickým stavěním se. V útoku vynikl Hromádka, kterého dobře řidil Meduna, který však tentokrát hrál málo na Podrazila

    U Bohemians hrála dobře záloha, ale nejlepším jejich hráčem byl brankář Kulda, který chytil někdy nemožné míče. Útok Bohemians měl tentokrát smůlu a mnohé krásné akce se nedařily a jen Bejbl obětavou hrou zachránil, co se dalo.

    Průběh zápasu: Viktoria na počátku ve značné převaze; Kulda se několikrát vyznamenal. V 15. minutě Hromádka přehrává míč na Nováka, jenž scoruje po prvé za Viktorii. Ve 23. minutě Bejbl takticky vyrovnává. Tři minuty poté dociluje Bejbl vedoucí branky, která však pro offside neuznána. Do konce poločasu střídavá hra.

    Ve druhém poločase Bohemians výborně nastupují, přecházejí k útoku, avšak jen nakrátko, neboť Viktoria pak opět nabývá převahy. V 8. minutě druhou branku Viktorie střílí Hromádka, 2-1. V 16. minutě zavinil Steiner 12yardový kop, který znamená pro Bohemians vyrovnávací branku, vstřelenou Bejblem, 2-2. Ve 25. minutě podaří se Hromádkovi vsítiti vítězný goal. Bohemians pak podnikají ojedinělé útoky. Viktorie opanuje hru úplně, avšak na výsledku se nic nemění.

    Šindelář byl ve 30. minutě II. poločasu zraněn, takže odstoupil ze hry. Nejlepším mužem domácích byl Bejbl. Objektivním soudcem před návštěvou asi 5 000 diváků byl p. Duben.

    večer / 26.8.1929

     

     


    Ligový zápas ve vršovickém dolíčku přilákal četnou návštěvu. Obě mužstva nejsou dosud v plné formě a vykazovala značné slabiny. Přesto byl zápas zajímavý a vyznačoval se ostrým bojem o ligové body. Prvý čas byl rovnoměrně rozdělen a počáteční nápor Viktorie vyrovali domácí, dovedli i více a nebezpečněji útočit. Poměr branek byl i spravedlivým vyjádřením hry. Zato po přestávce Bohemians polevili a hosté byli pány situace; převaha jejich byla hodně skromně vyjádřena pouze jednou brankou.

    Z mužstva Bohemians byl nejlepší Kulda s Kučerou v obraně, Tyrpekl v záloze. Útok byl dobrý jen v prvém čase, kdy zvláště Smolka se vyznamenával. Bejbl nehrál dosud v plné formě.

    Útok Viktorie byl lepší v druhém čase, ač plně uspokojil snad pouze Hromádka, kdežto vedle slabého Křišťála i ostatní hodně vynechávali. Záloha, hovící si z počátku, byla v druhém čase na výši; z obrany výborný byl Steiner.

    Soudce p. Duben z Teplic nemohl se při známé horkokrevnosti přívrženců obou stran, zavděčiti všem, ač jeho výkon byl dobrý.

    Ze hry: Počáteční převahu vyjádřila Viktoria až v 17. minutě krásnou brankou Nováka z centra Hromádkova. Před tím několik nebezpečných ran schytal Kulda. Bohemians měli brzy příležitost vyrovnat, když Smolka skvělým driblingem dostal se před branku, ale vstřelil do tyče. V 23. minutě opakoval svůj prvý pokus, dobře však přihrál Bejblovi, jehož ránu pustil si Benda pod tělem do sítě. Po změně stran Hromádka v 8. minutě využil nedorozumění obrany a zblízka dal vedoucí branku. Domácí vyrovnali v 17. minutě z pokutového kopu za přísný pokutový kop za náhodnou ruku Steinera.

    Na více však již zelenobílým nestačil dech; Šindelář, postrádající trainingu vyměnil si místo s Tyrpeklem a později opustil hřiště. Oslabeni nemohli domácí zabrániti vítězné brance, jíž docílil Hromádka hlavou z krásného centra Podrazilova. Náskok mohla Viktoria ještě zvýšiti, ale Novák, prošedší až k samé brance, v posledním okamžiku kiksl.

    národní listy / 26.8.1929

     

     


    Vršovický dolíček byl dnes hodně překvapen vítězstvím hostí. Čekalo se spíše, že domácí na své půdě zvítězí, jak již tolikráte to dovedli v důležitých zápasech, avšak Viktoria se tentokráte nedala a po dlouhé době si zase odnáší z Vršovic vítězství a dva důležité body. Přes 4 000 diváků přišlo shlédnout tuhý boj a nebyli zklamáni. Za soudcování teplického Dubena rozvíjela se hra od začátku velmi zajímavě a za střídavých útoků, aby v několika minutách si vynutila převahu Viktorie. Její útoky šly ráz na ráz k nepřátelské brance, jedna střela za druhou byla posílána přesně na goal, leč tam byl Kulda, objevivší se dnes v největší slávě. Bral míče od nohy soupeře i ze vzduchu v pravý čas tam, kde bylo potřeba. Teprve ve 14. minutě zůstal zcela sám proti Novákovi, jenž přijav míč od Hromádky, zblízka vstřelil. Hosté opět obléhali, nemohouce Kuldu překonati. Leč pomalu se uceloval také výkon Bohemians a teď teprve začal footballový koncert. To by však příležitost pro Steinera, aby se vyznamenal. Tři vnitřní domácích byli stále více nebezpečni. Za pomocí levé strany byla také jejich námaha odměněna. Ve 23. minutě vedl útok Šedivý, odevzdal míč Smolkovi, jehož ideální míč okamžitě Bejbl proudkou ranou pod tělem Bendy poslal do sítě. Hra tím ihned oživla, avšak při zrychleném tempu domácí propásli několik výhodných posic. Po přestávce obě strany polevily a u Vršovických začala odpadávat záloha. Hlavně to byl Šindelář, na něhož mělo vliv vojenské cvičení, kteý ponechal Medunovi volné pole. Hosté toho také využili a v 9. minutě dobyli vedení, když po shluku u branky Hromádka z pochybné posice scoroval. Ztratila-li pak hra na rychlosti, přibylo jí za to tvrdosti. V 11. minutě Šedivý ošklivě srazil Štěpána právě ve chvíli, kdy byl soudce odvrácen, takže jej nemohl potrestat. Štěpán musil pak býti odnesen na několik minut mimo hřiště. Náhoda pomohla domácím k vyrovnání. Po centru Šedivého v 16. minutě tlumil Steiner míč, který mu vletěl při tom na ruku. Z jedenáctimetrovky Bejbl vstřelil druhý goal. Přes to ale Žižkovští nabývali půdy, až konečně v 25. minutě zajistili si těžce vybojované vítězství. Podrazil centroval k brance, Kulda šel po míči zároveň s Hromádkou, minul jej a míč vletěl do goalu. Od 32. minuty dohráli Bohemians bez zraněného Šindeláře, stačili však již udržet soupeře, zvláště když ani Novák, sám před goalem, nevyužil situace.

    lidové noviny / 26.8.1929