BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - AC SPARTA PRAHA   

1:2 (0:1)

Neděle 24.11.1929 • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1929/1930) • 6. kolo

Branky: 89. Wimmer - 5. + 67. Ladman

Rozhodčí: Duben

Diváci: 8 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František   90    
    Z Šindelář Antonín 90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Smolka Jan 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

AC Sparta Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Burger Jaroslav   90    
    O Perner Antonín   90    
    Z Knobloch-Madelon Jan   90    
    Z Pešek-Káďa Karel 90    
    Z Uhlíř Václav   90    
    Ú Brabec-Baron Václav   90  
    Ú Košťálek Josef 90    
    Ú Silný Josef 90    
    Ú Ladman Jaroslav 90    
    Ú Hejma Karel 90    

  • Včera bylo velké putování přátel kopané do vršovického ďolíčku. Jediná liga dne, Sparta rediviva, Bohemians s Bejblem; bylo dosti působivých hesel a nakonec pracovala tradice ďolíčku, nebezpečného dosud všem leadrům kromě Slavie. Sparta aspoň tu už hodně dlouho nevyhrála a kolikrát ztratila body právě rozhodující. Bylo tedy hřiště přeplněno dávno před stanoveným začátkem.

    Sparta však dokonale pocuchala nimbus úzkého tvrdého hřiště vítězstvím daleko snadnějším než se zdá na pohled z číslic. Její obrana a záloha nepopřála forwardu domácích slova. Hra Pernera, Burgera a Kádi byla svojí přesností a vytrvalostí skutečným požitkem. Všechny úspěšné půtky s útokem Bohemians vedeny byly rázně, tvrdě, avšak obdivuhodně fair duchem. Tato vlastnost zvyšuje úspěch vzpomenutých řad Sparty tím spíše, že jako vzor byla všeobecným znakem hry.

    Je pravda, že Bohemians měli ve střelbě smůlu, že sami přispěli ke druhé brance Sparty nešikovností záložníka, avšak Sparta si stejně zasloužila zápas vyhrát lepším výkonem obrany a zálohy. I ten její útok hrál přes slabiny na levém křídle lépe než forward Bohemians, v němž Bejbl ani individuálně neuspokojil ani řady dobře nevedl.

    "Káďovo mužstvo" dá se říci o Spartě výstižná charakteristika. Káďa obětavostí a uměním udržel střed Bohemians, Knobloch zadržel Smolku i Šedivého a Uhlíř výborně bil se s Wimmerem. Nejlépe však z hostí hrál rozhodně Perner, jenž zastínil jistotou velmi dobře hrajícího Burgera a ušetřil nervosnímu Bělíkovi nesnadný úkol. Oheň, v němž byla obrana a záloha Sparty, nejlépe osvětlí zjištění, že Bohemians kopali proti Spartě (bezvýsledně) celkem 12 rohů! V útoku Sparty dřel se Silný, jenž v Ladmanovi našel nejlepší opory. Košťálek s Baronem byli sice nebezpečnější dvojicí v útoku, leč nevžii se jako jednotlivci tak dobře do malého hřiště jako Ladman, ač nerozhodný Hejma ztěžoval všechny jeho akce. Košťálek zapomínal včera střílet.

    A "klokani?" Obrana byla rázná a rychlá. Kulda klidem rozřešil mnoho ožehavou situaci, obránci měli dobré odkopy, Kučera pohyblivostí zachránil branku dvakrát od pohromy. V záloze Tyrpekl vyhověl nejlépe daným požadavkům, Šindelář na škodu nehraje také hlavou; Hochmann měl slabé chvilky v prvé polovině a ve druhé pomohl nevhodným přihráním Spartě ke druhému goalu. Útok neuspokojil, neboť Bejbl, na něhož mužstvo spoléhá, nebyl ve své kůži. Káďa byl mu stále v patách a bránil mu dokonale v přihrávkách. Nebezpečnou dvojicí byli jedině Knížek s Wimmerem, Smolka a Šedivý jen zřídka se dostávali za Knoblocha. Bohemians prohráli zápas právě tím, že neměli obvyklé síly v útoku.

    Obrýlený střelec Sparty, Ladman, dal již v 5. minutě z Baronova útoku první goal hry, doraziv míč do sítě hlavou. Sparta hrála s větším sebevědomím a zatlačila domácí do obrany. V 10. minutě nastala ve hře na znamení rozhodčího pietní přestávka, v níž hráči a diváci postojem vzdali čest velkému synu Francie Clemenceauovi (o jehož smrti došla zvěst) a zesnulému pardubickému sportovci Otovi Reschovi, jehož právě v tu chvíli v Pardubicích pochovávali. Ke 30. minutě se domácí vzchopili a zahájili nebezpečnou palbu na branku Sparty, před níž Burger a Bělík chvějí se nejistotou. Ve 30. minutě kope se už šestý roh Bohemians, kteří se nemohou Spartě dostat na kobylku. Ve 43. minutě Sparta z výpadu Ladmanova naopak zle zatápí Bohemians, jejichž brankář vyráží po sobě dvě rány z brankové čáry, dokud Kučera odkopem neosvobodí branky zcela od nebezpečí. Po přestávce dostavil se očekávaný nápor Bohemians, jenž v 64. minutě vyvrcholuje útokem pravého boku. Wimmer dostal se před branku a střelil. Bělík vyrazil míč, Knížek těsně nad shlukem těl stříli podle prázdného goalu do zámezí. Spartě okřálo a v 67. minutě vložilo jí štěstí do rukou druhý goal, jenž rozhodl o bodech. Hochmann hraje si s míčem, podává jej z nenadání k vlastní brance. Kulda překvapen padá a vyráží nečekné přihrání, jehož se zatím zmocnil Ladman, aby dobyl druhé branky hostí. Útoky domácích po této sprše polevily a rozpoutaly se teprve po 80. minutě, kdy Šedivý v prudkém běhu na štěstí Sparty zasáhl tyč a kdy rozhodčí netrestal v 84. minutě sražení uniknuvšího Wimmera Káďou. V posledních okamžicích hry protloukl se Wimmer znovu obranou Sparty a střelil před upadnuvšího Pernera čestnou branku Bohemians.

    Rozhodčí toleroval nastřelené ruce. Byl výborný tím, že se skoro o něm nevědělo. Důležitost rozhodčího tkví právě v tom, že se nedělá důležitým.

    národní listy / 25.11.1929



    V hledišti Vršovského hřiště bylo tentokráte v pravém slova smyslu namačkáno, neboť nebylo konkurenčního podniku. Také proto, že po krásném výkonu Sparty ve Vídni se čekal vynikající boj a dobrý zápas, což se však nesplnilo. Sparta vyhrála sice zaslouženě a i když jen s velkou námahou, přece jen způsobem, jenž dává naději na překonání krise. Jediné plus je v tom, že se klub snaží, udržet v několika hrách stejnou sestavu. Dobře se osvědčila zvláště záloha, kde Káďa snad po prvé také dobře udržel Bejbla a kde i Uhlíř se dnes činil, a potom obrana, v níž bránil Marek. Zato útok vůbec neuspokojil, zvláště na levé straně. Proti tomu také domácí povolili, snad rovněž již z tradice, že těžké zápasy hrají doma vždy hůře, než na cizím hřišti. Klidně a spolehlivě chytal Kulda, zvláště když Krejčí hrál slabě. V záloze se brzy vyčerpal Šindelář.

    Za hosty z útoku již v 5. minutě scoroval Ladmann, jemuž míč přihrál Baron. Potom se Sparta rozehrála, ale nemohla proraziti. Domácí často opláceli a několikráte střelili vedle, nebo míče zachránil celkem nejistý Bělík. Po přestávce se znova pokusili Bohemians vyrovnat, ale jejich útočníci ani z dobrých posic netěžili, naopak v 27. minutě, když Hochmann otálel odkopnout míč, zachytil míč Ladmann a lehce dobyl druhé branky. To povzbudilo Spartu k vypětí všech sil, ale přes to nebylo jim již možno score zvýšiti. Bohemians se nakonec zápasu trochu vzchopili a v poslední minutě podařilo se jim Vimrem dobýti jediné branky. Zápas soudcoval teplický Duben, jenž v 10. minutě prvního poločasu přerušil na jednu minutu zápas jako vzpomínku, věnovanou zesnulému sportovci Reschovi.

    lidové noviny / 25.11.1929