BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK SLAVIA PRAHA   

0:2 (0:1)

Neděle 13.04.1930, 16:30 hodin • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • I. asociační liga (1929/1930) • 12. kolo

Branky: 44. Junek, 57. Šoltys

V 40. minutě neproměnil pokutový kop Skála! - V 29. minutě neproměnil pokutový kop Junek!

Vyloučení: 55. Svoboda

Rozhodčí: Čapek

Diváci: 10 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Šindelář Antonín   90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Slavia Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Plánička František   90    
    O Ženíšek Ladislav   90    
    O Novák Antonín   90  
    Z Vodička Antonín   90    
    Z Šiperský Adolf 90  
    Z Šubrt Ladislav   90    
    Ú Junek František 90  
    Ú Šoltys Jindřich 90    
    Ú Svoboda František 54   x
    Ú Puč Antonín 90    
    Ú Kratochvíl Josef 90    

  • Včerejší ligový zápas těchto dvou velkých rivalů splnil všechny k zápasu dané předpoklady. Byl to zápas napínavý, ostrý a hráči obou mužstev hráli velmi obětavě. Mužstva však nešetřila stejně ekonomicky silami a tak na konec mužstvo lepší, vytrvalejší a taktičtější zvítězilo jistě a zaslouženě.

    Bohemians měli krásný nástup a vložili do hry veškerou energii a zápal za vítězstvím a zdálo se, že Slavia oba body v zápase nezíská. Leč postupem času energie mužstvu Bohemians ubývalo a bylo to mužstvo Slavie, které tempo, udané Vršovickými vydrželo a v poslední půlhodině zápasu bylo úplným pánem situace a jistýmm vítězem, ač hrálo od 10. minuty druhého poločasu o 10 hráčích - bez vyloučeného Svobody.

    Bohemians měli nejlepší řadu v útoku, který též v prvém poločase připravil obraně Slavie perné chvilky, ale skvěle hrající Plánička a Ženíšek ba i Novák odvrátili všechny nebezpečné situace a Plánička dokonce chytil i penalty.

    V útoku Bohemians hráli tři vnitřní dobře v poli, před brankou však, pokud se k ráně dostali, špatně stříleli. Jen Wimmer a Skála poslali několik nebezpečných ran na branku, avšak Plánička byl vždy na místě. Bejbl vedl útok dobře jen v poli, před brankou včera nestačil a ani proti mladému Šimperského toho mnoho neukázal.

    Slabě hrála tentokrát záloha Bohemians, kde jen Tyrpekl vynikl. Šindelář mnoho toho na Svobodu nedokázal a když Šoltys ve druhém poločase vložil se do hry, Šindelář odpadl. Hofmann hrál pak celou hru defensivně.

    Zato velmi dobře hráli obránci Krejčí i Kučera a brankář Kulda se několikrát vyznamenal. Chytil neobyčejně ostrou ránu od Svobody a několik těžkých míčů od Puče.

    Jako celek hráli Bohemians jako vždy proti Slavii s neobyčejným elánem a energií, leč tentokrát vůbec nestačili, neboť nepodařilo se jim vstřeliti Slavii ani jednu branku a odešli zaslouženě poraženi.

    10 hráčů Slavie stačilo, aby zápas jistě vyhrálo.

    Slavia, jak vpředu uvedeno, dobrou taktikou nechala Bohemians vyplýtvat veškerou energii v prvém poločase, hrála opatrně a teprve ve druhém poločase s plnou silou vložila se do hry a zápas s jistotou vyhrála, když mužstvo Bohemians, hlavně v záložní řadě, nestačilo. Vždyť stačilo pak již jen 10 hráčů Slavie, aby zápas vyhrálo, důkaz to převahy daleko lepší taktiky a vytrvalosti mužstva.

    V mužstvu Slavie vynikli Plánička v brance, který několikrát zaskvěl se v plné své slávě, pak byl to Ženíšek, nejlepší hráč na hřišti vůbec. V útoku byl to Šoltys, který, když vyloučen byl Svoboda, převzal veškerou zodpověnost na sebe a krásnou a obětavou hrou vedl červenobílé svým příkladem k vítězství. Tím ovšem nechceme nikterak zlehčovati obětavost a dobrou hru ostatních hráčů, neboť Novák byl výborným partnerem Ženíška.

    V halvu Šimperský, který na Bejbla stačil, krásně přihrával, nebojácný Šubrt nedal vyniknouti dvojici Wimmer-Knížek a Vodička, ač ne v plné formě, udržel dobře nebezpečného střelce Skálu.

    V útoku hrála obětavě křídla Junek i Kratochvíl. Poslední svou obětavostí v druhém poločase prokázal neobyčejné služby v záloze.

    Puč vyplýtvává energii zbytečným bojem s protihráči, ač jinak hrál obětavě. Zahodil však ukvapeností dvě jisté chance. Svoboda hrál jako vždy obětavě, avšak pokazil si sympatie, když vyrovnával si účty s Kučerou nedovoleným způsobem, za který byl sice právem vyloučen, ač soudce předtím netrestal přestupek Kučerův a ani Svobodův poklesek sám neviděl.

    Dvě zahozené penalty.

    V zápase nařídil soudce Čapek z Mnichova Hradiště dvě penalty pro každou stranu. Avšak ani jedno mužstvo nedovedlo výhody využíti. Junek za Slavii vstřelil do tyče a Skálův kop Plánička vyrazil. Ovšem, nejlepší vyznamenání pro oba hráče, kteří kopy prováděli, to není.

    Soudce Čapek pak sám hleděl hru udržeti v mezích fair play a snažil se býti co nejpřísnějším.

    Návštěva byla asi 15.000 diváků kteří, rozděleni na dva tábory, po celý zápas povzbuzovali "své mužstvo" k úspěchu. Jinak však zápas minul hladce a jistým vítězstvím a převahou Slavie uklidnila prostředí, které zdálo se s počátku bouřlivým.

    Průběh zápasu.

    V druhé minutě podniká Slavia pěkný útok, Puč však slabě střílí, takže Kulda lehce kryje. Hned nato útok Bohemians. V 11. minutě scrumage před brankou Slavie, Wimmer střílí, Plánička vyráží. Ve 14. minutě kryje Kulda pěkný wolley Svobodův. Ve 29. minutě prochází Puč, je však unfair sražen v trestném území, diktovaný 12y kop střílí Junek do tyče. Nastává liják. Ve 39. inutě útok Bohemians, Wimmer střílí Plánička se štěstím kryje. Ve 40. minutě nová chance Bohemians, Šedivý je sražen Ženíškem a odnesen se hřiště. Diktovanou penalty provádí Skála, Plánička robinsonádou vyráží. Tři minuty nato vrací se Šedivý. V poslední minutě poločasu proměňuje Junek centr z levé strany v prvou branku Slavie.

    Ve druhém poločase na částěčně rozmoklém terénu pohybuje se mužstvo Slavie jistěji než mužstvo Vršovických. V 10. minutě prochází Svoboda a zblízka přestřeluje. Ihned poté napadá Svoboda bez míče Kučeru a jest vyloučen, takže Slavia dohrává o 10 hráčích. Ve 12. minutě prohazuje Šimperský pěkný míč Šoltysovi, jehož rána znamená druhý goal Slavie. Ve 37. minutě pěkný útok červenobílých, Šoltys střílí však do tyče.

    Nyní má Slavia převahu a přízemní hrou zatlačuje Bohemians.

    Obě mužstva vkládají do zápasu poslední síly, avšak na výsledku do konce hry ničho nezměněno.

    večer / 14.4.1930

     

     


    Vrcholné utkání ligové soutěže dvou mužstev v jarním kole neporažených, splnilo očekávání. Na 10.000 diváků přišlo na hřiště Sparty, kterému Bohemians dali přednost před "dolíčkem". Jistě by návštěva byla větší, ale zamračená obloha a blížící se liják odradil mnohé.

    Vítětové byli mužstvem v celku lepším a kombinačně soupeřem převyšujícím. Nejlepším hráče zápasu byl Plánička, zachránivší 3 vyložené posice, kdy Wimmer střílel z bezprostřední blízkosti, a Skálovu k tyči umístěnou penalty. Oba ostří obránci zachránili obětavě nulu na score. V záloze vynikl opět Šimperský s vyatnou podporou krajích. Útok byl kombinačně velmi dobrý, střelecky Puč i Svoboda dosti zkazili. Svoboda musí si bezpodmínečně odvyknouti debaty s protihráči a uvědomiti si, že jako kapitán mužstva má býti ostatním příkladem svým chováním. Svou nerozvážností mohl snadno připraviti mužstvo o zasloužené vítězství a jen neobyčejné obětavosti a vypětí sil ostatních po jeho vyloučení může děkovati, že to tak dopadlo. Šoltys byl nejlepším útočníkem, zvláště po lijáku mu těžký terén dobře svědčil. Kratochvíl nepatří již dlouho do mužstva a byl včera opět nejslabším. Čipera i Joska na jeho místě by lépe zahráli.

    Poraženi měli shodou okolností také nejlepšího hráče v brankaři Kuldovi, jenž efektně vyrazil Svobodovu bombu a také jinak byl jistý a chytal těžké střely bezpečně. Obě branky, které dostal, nebylo lze chytit. Obránci věnovali se soupeřovým útočníkům někdy více než bylo třeba, zvláště Kučera, jinak však zastali svůj úkol dobře. Záloha měla slabinu v Hofmanovi. Také Šindelář hodně vynechával; nejúspěšnější byl Tyrpekl, dokud mu terén vyhovoval. Útok spoléhal na překvapení obrany Slavie, dostávaje se rychle, někdy až překotně před branku akcemi obyčejně Bejblem vtipně založenými, ale ostatními nedopracovanými. Výborný byl Skála, vynikající tvrdou ranou bez přípravy a dobrým driblingem, ale po přestávce hodně polevil. Pravá strana svou sehraností je stále nebezpečná, zvláště Wimmer dostal se často k ráně. Šedivý jest i v této řadě nejslabší a k tomu zbytečně tvrdým. Jeho foul na Ženíška bez míče v 35. minutě druhého času zasloužil vyloučení, ale soudce právě byl odvrácen, taže toho nepostřehl.

    Soudce p. Čapek z Mnichova Hradiště byl velmi dobrým rozhodčím. Začal od prvé minuty trestati všechno, co viděl. Byl nekompromisně přísný. Nebál se diktovati na každé straně pokutový kop a vyloučiti Svobodu za odstrčení Kučery rukou při slovní kontroversi. Hra byla tím hodně rozkouskována, ale bylo to jen na prospěch věcí, jinak by při rivalitě a animositě hráčů i publika sotva byl zápas prošel tak hladce.

    Momenty ze hry.

    Obě mužstva udala hned s počátku ostré tempo a snažila se strhnouti vedení na sebe. Na jedné straně Puč dvakráte zkazil výhodnou posici, na druhé pak Plánička chytil pěknou ránu Skály a v 10. minutě dokonce vyrazil jistou branku, když Wimmer z 2 m ostře vstřelil. V 15. minutě centroval Kratochvíl a Kulda skvěle vyrazil branku Svobodovu. Po krásném útoku Slavie z kombinace Šoltys-Puč, střílí tento do tyče. V 29. minutě diktován pokutový kop za napadení Puče Kučerou. Junek střílí do tyče! V 25. minutě spustil se liják, jenž svědčil technicky vyspělejším Slávistům. Ve 40. minutě krásný útok Bohemians, Wimmer opět z bezprostření blízkosti střílí a Plánička efektně vyráží. V 41. minutě jde Ženíšek se Šedivým po vysokém míči a při odkopu jej sráží. Pokutový kop provádí Skála a Plánička robinsonádou vyráží. V 45. minutě Kráťa centruje až na Junka, jenž si připraví míč a vstřeluje do rohu vedoucí branku.

    Po změně stran Slavie je častěji v útoku. Ve 12. minutě Svoboda dostane se za obránce a tísněn Kučerou přehazuje přes branku. Při slovní kontroversi odstrkuje Kučeru rukou a jest soudcem vyloučen. Ostatní dávají se do hry se zvýšenou ambicí. Ve 14. minutě Puč centruje a Šoltys ze shluku vstřeluje druhou branku. Do konce hry stav nezměněn; obrana Slavie bezpečně odvrací každý útok zelenobílých a naopak červenobílí, ač o čtyřech útočnících, zatápějí nebezpečně obraně soupeře, lepší kombinační hrou.

    národní listy / 14.4.1930

     

     


    Třebas výsledek ciferně není velký, mohou si Bohemians tento neúspěch připsat k těm nejhorším. Mužstvo, které v tak důležité hře nedovede využít oslabení soupeřovo o jednoho hráče, musí opravdu zmenšit svoje nároky. To nejvíce překvapuje, že Slavia, ač od 12. minuty druhého poločasu hrála bez Svobody, naopak měla více ze hry a ještě předvedla chvílemi ukázkovou kombinační hru. V té době si také zvětšila score. Tím spíše lze říci, že Slavia zvítězila zaslouženě a poměrně hladce. Obě mužstva nastoupila v nejlepších sestavách s velkou chutí. Bohemians udali záhy tón hry a hlavní zásluhu o to má levá strana útoku, kde Skála první poločas vynikl nad průměr. Tu je třeba vyzdvihnout výkon Pláničkův. Ať to byla střela Skálova nebo Vimrova, jemuž vyrazil míč ze dvou kroků střílený, nebo zase penalta Skálova, to vše dovedl bystře odvracet. Při tomto jeho bezpečném výkonu se ostatní mužstvo brzy uklidnilo a rozehrálo se tak, že se bojovnost Vršovských se stoupajícím časem zmenšila, aby po přestávce ochabla velmi značně. V té době měl zase dost práce na druhé straně Kulda a také on nezaslouží výtek. V 28. minutě jedenáctku přísně nařízenou za Krejčího, tísnícího Puče, Junek střelil do břevna. Potom zase Bohemians vedli jeden útok za druhým, ale Plánička nepovolil a odvrátil míče Vimra, Bejbla i zmíněnou jedenáctku za sražení Šedivého Ženíškem. Slavii se však podařilo v poslední minutě z centra jinak špatně hrajícího Kratochvíla dobýti Junkem vedení. Po přestávce vadil hře prudký dešť, ztěžující ovládání těžkého míče. Hrálo se pak tvrději, až ve 12. minutě došlo k vyloučení Svobodovu. Zatím co míč šel do zámezí, Svoboda se strkal s Kučerou. Soudce ten okamžik neviděl a teprve na pokřik šel zjistiti, co se děje. Kučerovi pak se podařilo vyreklamovat, že ho Svoboda poličkoval a ač to nebyla pravda, byl Svoboda poslán ze hřiště. Rozhodnutí soudce Čapka bylo v té chvílii při nejmenším ukvapené. V zápětí však dal Šoltys prudkou ranou druhý goal a Bohemians vypadli z konceptu. Jen stěží se bránili oslabenému soupeři, kdežto útok jejich již nebyl nebezpečný, zválště když Skála znatelně vysadil. Konec zápasu se dohrál před 10.000 diváky na kluzké půdě již klidně. Soudce Čapek byl hodně přísný na obě strany, rozhodně však potřebuje více zkušenosti z těžkých her.

    lidové noviny / 14.4.1930