BOHEMIANS AFK VRŠOVICE - SK KLADNO   

5:1 (1:1)

Neděle 16.03.1930, 16:00 hodin • Hřiště Bohemians AFK Vršovice - Praha, Vršovice • I. asociační liga (1929/1930) • 9. kolo

Branky: 24. + 48. + 65. Skála (3. z pen.), 55. Wimmer, 79. Üblacker (vl.) - 41. Čapek

Rozhodčí: Krist

Diváci: 3 000


Soupisky mužstev

Bohemians AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Kulda Antonín   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kučera Jaroslav   90    
    Z Hochmann František 90    
    Z Tyrpekl František   90    
    Z Seifert Emil   90    
    Ú Wimmer Jan 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Skála Jaromír 90    
    Ú Šedivý Antonín 90    

SK Kladno 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Tichý Karel   90    
    O Koubek Jaroslav   90    
    O Veselý Josef   90    
    Z Üblacker Tomáš   90    
    Z Kraus Karel 90  
    Z Černý Antonín   90    
    Ú Kozel Jaroslav 90  
    Ú Kloz František 90    
    Ú Čapek Josef 90    
    Ú Junek Josef 90    
    Ú Hendrych František 90    

  • Kladenští ztratili včera ve Vršovicích další dva body v ligovém mistrovství, když k zápasu nastoupili bez svých obránců Horáka a Čtyřokého.

    V prvém poločase, dík obětavé hře zálohy ještě udrželi zápas nerozhodným, ale po přestávce obrana vyčerpala se úplně a Bohemians stali se lehce pány situace a zvítězili hladce a jistě.

    Kladenští jsou dnes z formy a potřebují hodně trainingu a klidu, aby vrátil se team do loňské formy.

    Z mužstva vynikli jen v útoku Hendrych a Čapek, v záloze Úbelacker a Černý. Tichý v brance několikráte dobře a s úspěchem zasáhl do hry a odvrátil nebezpečí.

    Bohemians hráli ve velké stylu a vítězství své plně si zasloužili. Nastoupili s Tyrpeklem v centrhalvu, který se osvědčil, jeho přihrání jest však prudké. Nejlepší řadou byl útok, kde Bejbl (až v druhém poločase) a Skála byli nejlepšími. Slavně Skála překvapil svým výkonem, jak driblingem i rasantní ranou. Sehraností vynikla dvojice Wimmer-Knížek. Slabě hrál Šedivý.

    Přesně hrála dvojice backu Krejčí s Kučerou, kteří při prvém náporu Kladna hned byli v kondici a svou rychlostí udrželi pak lehce útok Kladenských.

    Bohemians po přestávce předvedla velmi krásnou hru, která jim zajistila naprosto jisté a zasloužené vítězství.

    Zápas řídil soudce Krist, který však neměl den, neboť dopustil se chyb, které vyvolay velké nevole v obecenstvu.

    Průběh hry: Hned na začátku matche ujali se Bohemians ofensivy, dobyli dvou rohů a ve 24. minutě vstřelil Skála z přihrání Bejbla první goal. Poté střídavá hra, teprve ve 41. minutě podaří se Kladnu branka Čapka vyrovnati. Po změně stran nasazují Bohemians mocné tempo a již ve 3. minutě střílí Skála z přihrání Bejbla vedoucí branku. V 10. minutě obejde Wimmer obránce i brankáře Kladna a do prázdné branky střílí třetí goal. V 19. minutě vyráží Úbelacker z prádné branky jistý goal. Minutu nato zvyšuje Skála z penalty za ruku Černého náskok Bohemians na 4:1. Kladno má příležitost ke scorování ve 25. minutě, avšak Kloc střílí vedle prázdné branky. Score zápasu zakončil Úbelacker doraziv ránu Wimmra do vlastní branky.

    Zápasu přihlíželo na 2 000 diváků.

    večer / 17.3.1930

     

     


    Bohemians vždy na jaře dotahují, co na podzim ztrácejí. Proto jejich jarní zápasy náležejí v lize k nejzajímavějším událostem neděle. Mimo tuto okolnost pomohl včera k dolíčku k překvapující návštěvě 3 000 diváků těsný výsledek Kladna se Slavií, jejíž championat bude letos už jenom otázka času. V prvých chvilkách hry se zdálo, že se Kladno dočká zdrcující porážky, neboť vršovický útok procházel jeho obranou jako nůž máslem. Bohemians však si tento způsob hry tak zalíbili, že zapomněli na střelbu, dokud Skála nepřipomněl úkol forwardu vedoucí brankou. Kladno odpovědělo útočnější hrou a vyrovnalo ještě před přestávkou Čapkem. Druhá polovina ukázala u Kladna nedostatečný training. Hostům chyběla rychlost, která tolik kdysi mužstvo proslavovala. Forward byl příliš měkký, než by mohl ohroziti obranu Krejčí-Kučera. Jediný střelec, Hendrych na levém křídle, měl ve svých ranách smůlu. Tak ovládli Bohemians, byť ne bez boje, celkem jistě pole. Jejich vítězství bylo jasné.

    Kladno má omluvu, že nastoupilo bez Čtyřokého a Horáka v obraně, která si s Bejblem a Skálou nevěděla rady. Oslabení obrany neúčastí obou jmenovaných hráčů znamenalo pro Kladno, i kdyby bylo ve formě, prohru. Tím spíše včera, kdy forward a záloha hrály nečekaně slabě a měkce, bez důrazu.

    Z forwardu klesá výkonnost spojek a pravého křídla, v záloze nejlépe si ještě vedl Černý, hráč čistě obranný, jemuž chybí přesné přihrání. Z trojice obranné Tichý nemohl za nejistými obránci chytit více než včera, ačkoliv u Koubka jest ctíti pružnost, s níž přemáhá letitost, jsa mnohým mladším dobrým vzorem.

    "Klokani" se dopracovali konečně jednotného slohu, který pomíjí oklik v útoku a míří rychle na branku soupeřovu. Jsou to rushe, připravené kombinací, o niž největší zásluhy má střed. Bohužel jest Skála stále dosud jediným bezpečným střelcem mužstva, což na pohyblivou a taktickou obranu vždy nevystačí. Včera hrál útok s velikou chutí a velmi dravě, také záloha, v níž zaskočil Tyrpekl za chorého Pinc a zraněného Šindeláře do středu, měla dobrý den, Seifert pak byl skvělý v obraně. Backové s jistotou zbavili Kuldu počátečních rozpaků. Bohemians výhrou postoupili, jelikož Viktoria v Teplicích ztratila oba body, na druhé místo, které jim konec konců podle stavu sil právem teď náleží.

    Na začátku matche ujali se Bohemians ofensivy, dobyli dvou rohů a ve 24. minutě vstřelil Skála z přihrání Bejblova první goal. Po střídavé hře v 41. minutě podaří se Kladnu ranou Čapka pod břevno z přihrání Kozlova vyrovnati. Bohemians ve II. polovině udávají mocné tempo a již ve 48. minutě střílí Skála krásným volleyem z přihrání Bejbla, jenž se rychle probil obranou, vedoucí branku. V 55. minutě obejde Wimmer obránce i brankáře Kladna a do prázdné branky střílí třetí goal. V 64. minutě zdá se, že vyráží Uebelacker míč již za čarou zase do pole. Minutu nato zvyšuje Skála z problematické penalty za ruku Černého náskok Bohemians na 4:1. Kladno má příležitost ke scorování v 70. minutě, avšak Kloc střílí vedle prázdné branky. Score zápasu zakončil v 79. minutě Šedivý doraziv ránu Wimmerovu, která vyběhnuvšímu brankáři sklouzla z nohy.

    Zvláštní kapitolu zasluhuje rozhodčí, jehož jsme často vídali řídit skvěle daleko snadnější zápasy než včera. Včera zarážel trestáním poklesků postiženou stranu přímo napořád, ač jest dávným zvykem nečinit tak a viníka napomínat důtkou po skončené akci, z níž už často byly goaly! Jedna chyba málem byla kritická. V 64. minutě Krist nebyl přesvědčen, že míč přešel brankovou čáru, když jej Uebelacke vykopl do pole. (Zde si počínal rozhodčí podle ducha pravidel správně.) V zápětí však tato nejistota vedla k chybě. Pískl Kladnu ruku v 18y území. O tomto přestupku (tak závažném) nebyl však tak skálopevně přesvědčen, jinak by si byl na dotvrzení správnosti zval pomezní souce, aby hráčům potvrdili jeho rozhodnutí. Víme, že dogma může často zabít hru, ale tato 12y měla přece jenom historii, již míti neměla.

    národní listy / 17.3.1930

     

     


    Bohemians získali v dnešní hře na vlastním hřišti zasloužené vítězství proti soupeři, s nímž na podzim na Kladně jeden bod ztratili, a zároveň se vyšvihli na druhé místo v ligové tabulce. O takový úspěch se zejména zasloužili Skála v útoku a Kulda v brance. Ale zdůrazňujeme-li zvláště výkon těchto dvou hráčů, nelze tím zeslabit zásluhy ostatních: Kučery, Bejbla či Seiferta. Domácí mužstvo prostě tentokrát překonávalo soupeře v každém směru, i když jeho vítězství nebylo tak hladké, jak by se očekávalo podle výsledku. Chyběl sice Šindelář, ale Tyrpekl jej dostatečně nahradil a také Šedivý na křídle nebyl špatný. Mnohem hůře na tom bylo Kladno. Chyběli mu oba obránci, které Veselý a po letech zase nastoupivší Koubek jen slabě nahradili, v záloze úplně vysadil Kraus a špatně hrál i Černý v útoku, pak Kloc hrál bez rozhledu a zkazil mnoho střeleckých příležitostí. V celku tedy Kladno neuspokojilo, ale i přes naznačené nedostatky dovedlo udržel v prvním poločase ostrou hru. Bohemians hned po zahájení útočili a dosáhli dvou rohů. Několik střel kryl kladenský brankař Tichý, ale také Seifert na druhé straně musi ve 12. minutě odvracet nebezpečí. Až v 25. minutě padla první branka. Dlouhý míč letěl zprava ke Skálovi, jenž si jej zpracoval a vstřelil. Pak byly střídavě obě branky v nebezpečí a oba brankaři musili zachraňovat nebezpečné míče. Konečně v 41. minutě Kladno vyrovnalo. Hendrych z křídla poslal dlouhý míč Kozlovi, ten jej vrátil do středu a Čapek pod tyč vstřelil.

    Po přestávce domácí měli prudký nástup a již ve 3. minutě utekl Bejbl přes to, že ho Koubek foulova, prohodil Skálovi a ten lehce znovu dobyl vedení. Potom Kulda s námahou kryl míč Kozlův, ale v 10. minutě zvětšil náskok Vimr, jemuž Bejbl vypracoval míč. V 19. minutě málem mohl býti zápas pokažen. Ze shluku těl vlétl míč v území na ruku Černého a Bohemians reklamovali penalty. Soudce Krist velmi pochybil, projeviv nerozhodnost a volaje na pomoc pomezního rozhodčího, který však byl desítky metrů vzdálen od místa. Krist pak přece uznal jedenáctku, kterou Skála proměnil. Porážku dovršil ve 34. minutě Ueberlacke, usměrniv Vimrův míč do branky. Kromě zmíněného případu učinil Krist ještě několik chyb. Zápas sám se sehrál rychle, ale tvrdě, při čemž Bohemians nezůstávali za soupeřem. Proti Kladnu bylo pískáno 22 foul, proti Bohemians 21. Překvapovla poměrně slabá návštěva asi 1 500 osob.

    lidové noviny / 17.3.1930