KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2014/15: Po trápení rock 'n' roll

Zase to byly nervy, ale zdaleka ne na úplné hraně prvoligové existence. Úspěšný záchranář Luděk Klusáček uvolnil místo Romanu Pivarníkovi. Kádr zesílil o Jhona Mosqueru či Elvise Bratanoviče a tým po tradiční výsledkově houpačce končil sezonu na vítězné vlně. Osmé místo znamenalo teprve druhé umístění v první polovině tabulky od znovuzrození.


ZMĚNY V KÁDRU

Luděk Klusáček po úspěšné záchranné misi zamířil do týmu Katar SC jako asistent Ivana Haška. Klub místo něho angažoval Romana Pivarníka, asistentem se stal Tomáš Trucha, zůstal i Dalibor Slezák, trenérem gólmanů je Martin Vaniak. Skončili obránci Jakub Štochl (Vlašim) a Martin Kolář, záložník Lukáš Budínský zamířil na hostování do Karviné, stejně jako bek Jan Růžička po prvním kole. Do Slavie se vrátil gólman Martin Berkovec, Jakub Hora odešel do Českých Budějovic, skončili i útočník Adam Klavík a čtveřice krajánků – Ukrajinec Dmytro Jeremenko, Elie N´Dekre z Pobřeží Slonoviny a litevské duo Egidijus Vaitkunas a Mantas Kuklys. Kádr naopak posílili slovenský útočník Matúš Mikuš, kolumbijský záložník Jhon Mosquera, na hostování z Teplic přišel útočný Slovinec Elvis Bratanovič, Dukla zapůjčila odchovance Bohemky Vojtěcha Engelmanna. Ze Sparty dorazil na hostování Milan Švenger, z juniorky se posunul Petr Dočekal.

HAVRÁNKOVA ŠPATNÁ CHVILKA

Očekávaná premiéra v Ďolíčku proti Spartě začala Mikušovým břevnem a následným solidním závarem, euforii ale utnul kiks brankáře Jiřího Havránka, který při pokusu o kličku ve vlastním vápně namazal bývalému klokanovi Martinu Nešporovi. Bohemka nakonec prohrála 1:2 a pro Havránka tím skončila jeho ligová kariéra. Podzim dochytal Milan Švenger mladší, syn bývalého gólmana Bohemky Milana Švengra z let 1985 – 1988.

TŘI VÝHRY VENKU V ŘADĚ

Týmy trenéra Pivarníka to vždycky venku uměly a Bohemka o tom přesvědčila hned v začátku sezony. Po drtivé porážce na Slovácku 1:4 následovaly tři vítězné zápasy venku v řadě. Nejdřív v Jihlavě (2:1), kde Martin Cseh rozhodl gólem po Radově centru dvě minuty před koncem, potom v Příbrami (3:2), kde výhru pojistil stoper Erich Brabec nevídaným sprintem přes celé hřiště. Třetí výhra přišla v derby na Dukle (1:0), kde Jan Moravec zakončil ránou k tyči pohlednou kombinaci po ose Rada – Bratanovič.

BOJ O ĎOLÍČEK

Hrozba vyhnanství z Ďolíčku se opět objevila v létě 2014, když majitel stadionu Bohemians Real vypověděl klubu nájemní smlouvu. Důvodem byla neochota magistrátu hlavního města schválit směnu stadionu za pozemky bývalé Katovny za Botičem s doplatkem v celkové hodnotě 109 milionů korun, kterou už v květnu 2014 schválilo zastupitelstvo Prahy 10. Zároveň byla schválena smlouva, která zajišťovala klubu dvacetiletý nájem na stadionu, který se městská část zavázala zrekonstruovat. Situaci zkomplikoval říjnový neúspěch hnutí Desítka pro domácí ve volbách do nového zastupitelstva na Praze 10. Magistrát nakonec schválený obchod zablokoval. Majitel naštěstí pronájem stadionu opakovaně prodloužil a v červnu 2015 schválila Rada hlavního města Prahy záměr odkupu Ďolíčku.

PENALTOVÝ FESTIVAL

Unikátních devět penalt kopala Bohemka během tohoto ročníku. Sérii načal tradiční exekutor Josef Jindřišek, který se trefil doma s Hradcem, Slavií, Českými Budějovicemi a Libercem. V posledním podzimním kole se Slováckem mu ale gólman Heča střelu vyrazil a odstartovala tak naopak nepříjemná šňůra. Na jaře v domácím zápase s Příbramí kopal za stavu 1:1 Marek Jarolím, uspěl ale brankář Boháč. V dalším kole v Hradci Králové Jindřišek za stavu 0:0 přestřelil. V Českých Budějovicích a v Liberci se zodpovědnosti ujal Jakub Rada a pokaždé trefil.

ZÁPAS DESETILETÍ SE SLAVIÍ

Domácí zápas se Slavií se stal jednoznačně jedním z nejvydařenějších zápasů od znovuzrození Bohemky, podle mnohých to byl absolutní vrchol. Výsledek 2:0, který přinesly dva góly v poslední půlhodině, o zápasu nevypovídá zcela přesně. Bohemka naprosto dominovala, byl to energický výkon splňující parametry nejlepších let Petrželovy éry a do jisté míry i té Pospíchalovy. Bohemka vypálila celkem čtyřiadvacetkrát, z toho devětkrát na bránu. Hrálo se v elektrizující atmosféře vyprodaného stadionu, na který se bohužel vešlo jen 5000 lidí. První gól vstřelil Jindřišek z penalty po faulu na Mosqueru, druhý přidal Lietava prudkou ránou zpoza vápna.

MOSQUERA! MOSQUERA! MOSQUERA!

K nejlepším hráčům podzimu patřil kolumbijský záložník Jhon Mosquera, který fanoušky bavil skvělou kopací technikou a lehkonohými průniky po křídle. Navíc se mu ze začátku sezony dařilo i střelecky. Prvním gólem, skvělou levou placírkou z plného běhu, odstartoval vzepětí v Příbrami, kde Bohemka otočila zápas ze stavu 0:1 třemi góly. Proti Českým Budějovicím se trefil v lize i v poháru. Na jaře bohužel na podzimní výkony zcela nenavázal.

POHÁROVÉ VÍTĚZSTVÍ DOMA PO 17 LETECH

Neuvěřitelných sedmnáct let trvalo, než Bohemka opět zvítězila doma v poháru, který se tentokrát hrál jako Pohár České pošty. Po klidné výhře 3:0 v Kolíně přešla Bohemka dál díky výhře v Ďolíčku 2:0 nad Českými Budějovicemi. Se stejným soupeřem v poháru zvítězila i na podzim 1997 (3:2), poté doma pětkrát neuspěla. Do osmifinále se dostala znovu po pěti letech. Dvě porážky 0:2 s pozdějším finalistou Jabloncem však týmu zabránily v ukončení další nepříjemné série. Čtvrtfinále jsme hráli naposledy na jaře 1994.

BÍDA STŘEDU SEZONY

Už ve třetí prvoligové sezoně v řadě se Bohemka po nadějném začátku propadla do neúspěšné série. Po 17 zápasech bez vítězství ze sestupové sezony 2011/2012 a 11 zápasech bez výhry ze sezony 2013/2014 tentokrát trvala pauza osm utkání. Po desátém kole, v kterém porazila České Budějovice, byla Bohemka s šestnácti body šestá. Během neúspěšné série nasbírala jen dva body za domácí bezgólové remízy s Brnem a Jihlavou. Po osmnáctém kole byla Bohemka třináctá se třemi body náskoku na patnáctý Liberec. Zlom přišel až ve vybojovaném zápase s Příbramí (3:1), přesto, že za stavu 1:1 Marek Jarolím neproměnil penaltu.

NERADŮV KONEC

V zimní přestávce překvapivě oznámil odchod záložník Petr Nerad. Jeden z nejvýraznějších talentů posledních let se pod vedením svého manažera Dalibora Laciny rozhodl v zimě odejít do Jihlavy na hostování s výhledem na letní přestup. Nerad debutoval v první lize už v osmnácti letech na jaře 2012, na podzim byl pak s pěti góly nejlepším střelcem týmu v druhé lize. Další silné období měl na jaře 2014, kdy svými výkony výrazně přispěl k záchraně. Na podzim se potýkal se zraněním a do sestavy se neprosadil.

KALAMITA STOPERŮ

V zimě muselo vedení klubu řešit velké problémy se stopery. Dlouhodobě zraněného Daniela Krcha na marodce doplnil Martin Cseh, Erich Brabec po roce odešel dohrát kariéru do Liberce. Už po startu přípravy do mužstva přišel zkušený Aleš Škerle na hostování z Olomouce, z druholigového klubu BSK Borca dorazil srbský obránce Zoran Gajič. Dalšími posilami byli záložníci Marek Jarolím a Pavol Cicman a brankář Zdeněk Zlámal.

ZLÁMALŮV NÁSTUP

Milan Švenger se v pozici brankářské jedničky na jaře udržel jen dva zápasy. Po porážce 0:3 v Jablonci ho v domácím utkání s Příbramí vystřídal Zdeněk Zlámal a v bráně už zůstal. Ve dvanácti utkáních dostal jen dvanáct gólů, takže sezonu ukončil s průměrem jedné branky na zápas.

OBRAT V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

V 24. kole se Bohemka v Českých Budějovicích dostala do kritického bodu sezony. V 64. minutě prohrávala 0:2 a stála před hrozbou, že se jí soupeř v bojích o záchranu přiblíží na pouhé dva body. Pět minut poté zastavila Mosquerovu hlavičku ruka Jiřího Kladrubského, který byl vyloučen. Rada z penalty snížil a soupeř odpadl. Ze závaru po rohu se trefil Bartek, pak Rada za vápnem vystřelil k tyči a přesně čtvrt hodiny po druhém gólu Budějovic byl zápas zlomený na druhou stranu.

KLOKANA PRAŽSKÁ „S“ NESKOLILY

Bídnou bilanci v derby z posledních let tato sezona podstatně vylepšila. Jediná porážka přišla v úvodním zápase ligy se Spartou. Venku Bohemka na pražských stadionech neprohrála. Na podzim vyhrála na Dukle 1:0, na jaře pak v rámci kampaně „žádné pražské S neskolí klokana“ remizovala na Slavii i na Spartě 1:1. Do Edenu i na Letnou mířily zelenobílé pochody v bílých tričkách s uvedeným nápisem. Na Spartě, na Slavii ani na Dukle Bohemka naposledy neprohrála před třiceti lety v sezoně 1984/1985 (1:1 v Edenu, 3:1 na Spartě, 1:1 na Julisce). Jarní derby začala remízou 0:0 s Duklou, v Edenu zachránil bod Mikuš výstavním trestňákem minutu před koncem, na Spartě trefil jeden ze svých parádních lobů Elvis Bratanovič.

ELVISŮV ROCK´N´ROLL

Výhra v Českých Budějovicích Bohemku nastartovala k sedmizápasové sérii bez porážky, která vydržela až do konce sezony. Báječná éra vrcholila v posledních třech kolech, v nichž hrál hlavní roli Elvis Bratanovič. V Brně vystřelil v závěru výhru 1:0, následoval hattrick proti Plzni – první gól vstřelil lobem, druhý volejem k tyči, třetí v druhé půli dorážkou Mikušova centru. Pro Bohemku to byl první prvoligový hattrick od 26. listopadu 1994, kdy dal Benešovu tři góly Karel Jarolím. V posledním kole na Spartě Bohemka dlouho vedla díky Bratanovičovu lobu. Tímto technickým kouskem Elvis skóroval už na podzim proti Liberci. Se sedmi góly se nakonec podělil s Matúšem Mikušem o titul klubového krále střelců.

autor: martin hašek / říjen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)