KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2018/19: Zlatá rána kapitána

Chvilkovou naději střídají další nervy v boji o holý život. Bohemka se z téhle sinusoidy pořád nedokázala vymanit. Po pohodovém „špekáčkovém“ ročníku přišlo zoufalé trápení v sezoně, v níž se ráj Ďolíčku změnil v malé peklo. Úmorná série bez vítězství doma Klokany málem stála ligovou existenci. V poslední chvíli ji ale zachránily zlaté góly Pepy Jindřiška.


JÚSUF

V létě klub opět výrazně posílil ze Sparty. Rudolf Reiter s Jakubem Nečasem změnili v hostování na přestup, novými hráči byli záložník Filip Hašek, obránce Jan Vondra a útočník Lukáš Juliš. Přišli i brankář Roman Valeš (Jihlava) a záložník Jan Vodháněl (Vlašim). Těsně po startu sezony se útočník Abdalláh Júsuf Hilál stal díky angažmá v Bohemce prvním Bahrajncem v profesionálních soutěžích v Evropě. Ztrátou byly především přestup Benjamina Tetteha do Sparty (za 20 milionů korun) a návrat Lukáše Hůlky z hostování do Mladé Boleslavi. Pro úvod sezony tým ztratil Martina Haška, který musel na operaci kolene. Hlavním trenérem dorostů se stala klubová legenda Michal Petrouš.

ODCHOD JIŘÍHO ŽĎÁRSKÉHO

V sobotu 14. července zemřel ve věku 94 let Jiří Žďárský, kanonýr čtyřicátých a padesátých letech minulého století, který tvořil nebezpečnou dvojici společně s Jiřím Peškem. S 41 prvoligovými goly patří k nejlepším střelcům klubové historie.

NOVÉ DRESY

Bohemka se od nové sezony vrátila k příčně pruhovaným dresům, v nichž nastupovala naposledy v některých pohárových zápasech úspěšné éry osmdesátých let, například proti Dundee United, Anderlechtu či Ajaxu Amsterdam.

VÍTĚZSTVÍ NA ÚVOD 1. LIGY V ĎOLÍČKU PO 17 LETECH

Po neuvěřitelných 17 letech se Bohemka v úvodním prvoligovém kole v Ďolíčku dočkala vítězství. Slovácko porazila 2:1 a navázala tak na 1. kolo ročníku 2001/2002 s Opavou (2:0). Bohemka už po půli vedla 2:0 krásným Jindřiškovým volejem a Maškovou penaltou, nakonec ubránila těsnou výhru.

KATASTROFA V PŘÍBRAMI

Hodně nepovedený zápas zažila Bohemka v druhém kole v Příbrami. Rychlý gól vycházející hvězdičky Jana Matouška ještě nebyl taková katastrofa jako situace z 22. minuty. Gólman Fryšták si nešikovně kryl balon a kolíky trefil bývalého klokana Jana Rezka. Vyfasoval červenou kartu a z penalty dostala Bohemka druhý gól.

VÝMĚNA V BRANCE

Kvůli trestu za vyloučení v Příbrami vypadl z branky Tomáš Fryšták, neotřesitelná jednička minulé sezony. Nahradil ho Roman Valeš a v brance nakonec zůstal po většinu podzimu. První vítězství vychytal ve třetím kole na Dukle, kde rozhodl vlastní gól obránce Chlumeckého. Trenér Hašek ale výkon týmu tvrdě kritizoval. Pak přišla prohra doma s Ostravou a přes šest bodů převládaly rozpaky.

ZÁŘEZ V LIBERCI

V Liberci byla Bohemka velmi blízko historickému prvnímu vítězství. Minutu před koncem za stavu 1:1 ale pomezní rozhodčí Petr Antoníček skandálně neuznal vítězný gól Jakuba Nečase, který byl v okamžiku přihrávky minimálně metr ve hře, sudí však odmával ofsajd. Kontroverzní byl i první liberecký gól, který padl po faulu na Švece, jenž zůstal ležet na hřišti, hra však pokračovala. Reakce hráčů na sociálních sítích? Rudolf Reiter: „Ofsajd? Atentát!“ Antonín Vaníček: „Loupež za bílého dne.“

BOD SE SPARTOU, MAŠKOVA ZTRÁTA

Příšerná série bez vítězství se Spartou pokračovala i po zápase šestého kola. Bohemka prohrávala poté, co sparťan Šural (v zimě odešel do Turecka, kde bohužel na jaře zahynul na následky zranění při autohavárii) nafilmoval pád před vápnem a pak dal z trestňáku gól. Tři minuty před koncem ale zblízka vyrovnal Záviška. Už během první půle se po střetu se sparťanem Chipciuem vážně zranil Dominik Mašek, jenž po drsném ataku padl z výšky, vykloubil si loket a zpřetrhal si vazy.

VELKÝ OBRAT V OLOMOUCI

V sedmém kole Bohemka poprvé od mistrovského jara 1983 vyhrála v Olomouci. V poločase sice prohrávala 0:2, ale zápas otočila díky skvělému výkonu v druhém poločase. Během pouhých 14 minut góly dávali Nečas, Júsuf a Martin Hašek, ke všem gólům přispěl přihrávkami krajní obránce Till Schumacher, kterého klub v průběhu podzimu pořídil z Jihlavy. „Píšeme bohemácké dějiny,“ radoval se trenér Hašek. V tabulce byla Bohemka s jedenácti body na pohodlném šestém místě.

VÝHRA V BRNĚ S OPAVOU

Poslední výhru podzimu zažila Bohemka bohužel už v jedenáctém kole na Srbské ulici v Brně, kde od začátku sezony hrála kvůli přestavbě svého stadionu Opava. Dlouho to vypadalo, že utkání se bude hrát už v Opavě, nováček ale úpravy nestihnul. Bohemka nehrála dobře, ale zvítězila po povedené křídelní akci, kterou pod břevno zakončil Nečas. Po jedenáctém kole se Bohemka s patnácti body držela na osmém místě.

BOJ S PLZNÍ

Proti mistrovské Plzni se Bohemka opět vypjala k výtečnému výkonu. Dvakrát vedla díky Júsufově penaltě a Záviškovu gólu po střele z blízka. Plzeň ale vždy rychle vyrovnala a zápas skončil 2:2. Zraněnými zbídačené mužstvo ale přišlo o Martina Haška, který si při penaltovém faulu Romana Procházky poranil rameno. Trenér ho přes jeho bolestivé grimasy nechal na hřišti do poločasu.

MEZI NEBEM A PEKLEM

Závěr podzimu strávila Bohemka v těžké depresi. Mužstvo stále trápila rozsáhla marodka a od 11. kola do konce podzimu osm zápasů nevyhrála. Ještě horší bilanci měla v Ďolíčku, kde od úvodního zápasu se Slováckem nevyhrála dokonce devětkrát v řadě. Prohrála například se Zlínem, když Martin Hašek těsně před koncem neproměnil penaltu. Na svatého Václava uhrála jen plichtu 0:0 s Karvinou, vrcholem zmaru byla pak domácí série zápasů na konci podzimu s Teplicemi (2:3), s Příbramí (2:2), s poslední Duklou a Libercem (vždy 0:0). Od sedmého kola uhrála Bohemka jen osm bodů ve dvanácti zápasech a po devatenáctikolovém podzimu byla s 19 body třináctá, jen o skóre nad barážovou propastí. Atmosféra při zápasech v Ďolíčku pořádně zhoustla a křiklouni z hlavní tribuny po neúspěšných zápasech kritizovali trenéra Haška. „Nacházíme se mezi peklem a nebem. Z dolní části tabulky nás to olizuje, ale zároveň vidíme i nahoru,“ básnil trenér Hašek.

JÚSUF

Jasným kladem protrápeného podzimu byl příchod bahrajnského reprezentanta Júsufa, který se v lize ihned prosadil, přestože musel, podobně jako před rokem Tetteh, dohánět kondici a potýkal se se zdravotními problémy. „Vzhledem k tomu, že bahrajnská liga má výrazně nižší tempo než naše, je ta jeho adaptace obdivuhodná,“ chválil trenér Hašek. Júsuf vstřelil na podzim pět gólů, v zimě přestoupil do Slavie (podle neoficiálních informací za 40 milionů korun), pro jaro však zůstal v Ďolíčku.

NÁVRAT DESÍTKY PRO DOMÁCÍ

Fanouškovské hnutí Desítka pro domácí se po čtyřech letech vrátilo do zastupitelstva Prahy 10, v rámci koalice Vlasta získal zastupitelský mandát Václav Vlček. Ve volbách do zastupitelstva Hlavního města Hlavního města Prahy uspěl další člen DFB Jan Wolf.

ZTRÁTY

Během podzimu přišla Bohemka o bývalého hráče Václava Hrdličku, jenž zemřel v září v 56 letech. S klubem prožil ve dvou působeních divoká devadesátá léta a později v Bohemce hrál i jeho syn Tomáš. V prosinci odešel také Jozef Adamec, hvězda slavné trnavské éry, který v Bohemce trénoval na jaře 1992. V lednu zemřel Rostislav Vybíral, který v klubu působil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let a zahrál si i v zápasech Poháru UEFA proti Bayernu Mnichov.

POHYB V KÁDRU

V zimě odešli Martin Hašek, na něhož Sparta uplatnila předkupní právo, a záložník Dominik Mašek do Mladé Boleslavi, odkud se do Bohemky na přestup vrátil stoper Lukáš Hůlka. Bohemka poměrně výrazně posilovala. Ze Slavie přišel na hostování další stoper Lukáš Pokorný, někdejší reprezentant se zkušenostmi z Montpellier. Z Jihlavy klub získal ruského záložníka Vladislava Levina, z Opavy útočníka Davida Puškáče a z Odense přišla někdejší ligová hvězda, záložník Kamil Vacek. Klub také získal na přestup Vodháněla s Vondrou. Navíc posílil i finančně, novým sponzorem se stal pivovar Krušovice a začala spolupráce se slovenským podnikatelem Vladimír Poórem, jehož společnost ŽOS Trnava se stala hlavním partnerem.

NEŠŤASTNÁ PENALTA NA SPARTĚ

V úvodním zápase jara na Letné předvedla Bohemka velmi nadějný výkon, v druhém poločase chvílemi Spartu přehrávala. Pak se ale za zbytečný faul uprostřed hřiště nechal vyloučit Ljovin a v nastaveném čase prohrála gólem ze sporné penalty. V poslední minutě, ve chvíli, kdy sparťanský centr vysoko nad brankou opouštěl hřiště, Dostál nešikovně hrábnul rukou po Chipciovi a rozhodčí Proske po upozornění videorozhodčího nařídil penaltu. Sparta vyhrála gólem z penalty.

DESÁTÝ ZÁPAS BEZ VÍTĚZSTVÍ

Bohemka se bohužel nechytila ani v následujícím zápase doma s Olomoucí, s níž prohrála 0:1, zkompletovala tak desátý zápas bez výhry a v tabulce se propadla na barážovou čtrnáctou příčku. V rozjitřené náladě mezi fanoušky sílilo volání po odvolání trenéra Haška, který si navíc některé z nich popudil některými výroky do médií. „Vnímám vzedmuté emoce fanoušků, naprosto je chápu. Ale já se s dovolením budu snažit zůstat maximálně koncentrovaný pouze na práci. Nebudu negativním emocím podléhat, ani se jimi nechat ovlivňovat,“ hájil se Hašek na Virtuálním Ďolíčku.

PRVOLIGOVÁ VÝHRA VE ZLÍNĚ PO 72 LETECH

Následující zápas ve Zlíně se naštěstí stal zlomovým bodem sezony. Bohemka vyhrála 2:0 a zvítězila tak ve Zlíně v prvoligovém zápase poprvé od května 1947, po neuvěřitelných 72 letech (během té doby ve Zlíně vyhrála jen dvakrát ve druhé lize v letech 1998 a 2012). Výhra zřejmě zachránila práci kouči Haškovi, jehož situace by po další ztrátě byla neudržitelná. „Jsem šťastný za všechny lidi, ale i za sebe," oddechl si.

VIDEO! VIDEO!

V domácím zápase se Slavií, která posílená čínskými penězi jasně mířila za titulem, došlo k naprosto šílené situaci. Uprostřed první půle se po závaru ve vlastním vápně Bohemka vzmohla na smrtící protiútok, Vaníček úžasně prošel přes několik hráčů přes celé hřiště, z pravého křídla odcentroval a Puškáč dal gól. Nadšení na tribunách ale utlumil rozhodčí Královec, který naznačil, že se situace bude kontrolovat na videu. Následně k šoku většiny stadionu gól zrušil a nařídil penaltu proti Bohemce za předchozí kontakt Krcha s Masopustem, jenž pád v souboji hodně přihrál. „To je úplný knockaut. Je to jako, když vás dívka navnadí, pozvala k sobě domů a pak řekla, ať jdete pryč," okomentoval zásah videorozhodčího do derby trenér Hašek. Stadion si rychle osvojil hromový ironický pokřik: „Video! Video!“ Zdrcený tým už se nezvednul, Slavia vyhrála 3:0.

BOJ NA HRANĚ

Bohemka sice v tabulce měla náskok na Duklu s Karvinou. Tentokrát ale ze čtrnáctého místa hrozila baráž a po předchozích ztrátách to byl hodně reálný strašák. Bohemka si pomohla výhrou v Karviné, kde už po famozním poločase vedla 3:0. Následoval ale hrůzostrašný zápas s Opavou, který skončil usmolenou remízou 0:0. S Mladou Boleslaví předvedla Bohemka dobrý výkon, ale gól opět nedala. V Ďolíčku v první lize tak neskórovala neuvěřitelných šest zápasů v řadě. Po 27. kole byla Bohemka na barážovém 14. místě, o dva body za Příbramí.

STRAHOVSKÁ LOSOVAČKA

Pořádnou vzpruhou pro fanoušky byl historický postup do semifinále MOL Cupu, kam se Bohemka dostala po 27 letech. Bohemka doma porazila po bojovném výkonu 1:0 Olomouc gólem Antonína Vaníčka, jenž v druhé půli chytře přehodil gólmana Buchtu do brány na tramvaj a slavil s kotlem, který se, podobně jako na podzim s Libercem, na druhý poločas přesunul na kraj hlavní tribuny. Semifinálový los proběhl na Strahově za velmi podivných okolností. Ve fotbalovém prostředí od rána běžely spekulace, že Ostrava chce hrát doma s Bohemkou a Slavia také stojí o to hrát semifinále v Edenu. Generální sekretář FAČR Jan Pauly při losování upřeně hleděl do mísy předtím, než míčky vybral. Dopadlo to přesně podle spekulací…

EUFORIE V TEPLICÍCH

Dvě kola před koncem základní části v Teplicích zřejmě Bohemka předvedla nejlepší výkon jara. Soupeře naprosto přehrála, už v první půli měla pět gólových šancí, nic se však neujalo. V druhé půli se konečně trefil Dostál, deset minut před koncem ale vypadl Fryštákovi centrovaný míč a bývalý klokan Kuchta vyrovnal. Tři minuty před koncem ale Bohemka předvedla parádní rychlý protiútok, na jejímž konci byl vítězný gól Jakuba Nečase. Bohemka šestým vítězstvím venku vyrovnala klubový rekord ze sezon 1925/1926, 1946/1947, 1949 a 1984/1985.

KONEČNĚ VÍTĚZSTVÍ DOMA

Vzepjetí pokračovalo i v domácím zápase s Jabloncem. Soupeř byl jasně lepší, Bartek dal v první půli gól, když uklidil na hodiny přetažený centr a Bohemka už náskok udržela. Byl to první ligový gól doma po šesti zápasech, půst trval neuvěřitelných 554 minut. Bartek zároveň svým sedmnáctým ligovým gólem za Bohemku vyrovnal v klubových tabulkách české ligy Milana Škodu. Bohemka se posunula na dvanácté místo a v posledním kole se teoreticky mohla posunout do střední skupiny o poháry. Zároveň však byla jen tři body nad baráží.

VLAKOVÝ VÝJEZD NA SEMIFINÁLE

Pohárové semifinále po 27 letech si fanoušci pořádně užili. Klub vypravil do Ostravy speciální vlak, na místě bylo 400 kotelníků, kteří celý zápas vytrvale povzbuzovali, přestože na hřišti se odehrával smutný příběh. Bohemka dostala brzy gól po tečované střele a nezmohla se na jakoukoli odpověď, za celý zápas dokonce nevystřelila na branku. Je pravda, že v Ostravě byla ten den horká půda.

NEŠŤASTNÉ DRAMA NA SLOVÁCKU

Před posledním kole základní části potřebovala Bohemka vyhrát na Slovácku a zároveň, aby Teplice neporazily Příbram, aby se posunula do střední skupiny. Naději dal David Bartek, který svým osmnáctým gólem za Bohemku v tabulkách české ligy předstihl Milana Škodu. Bohemka bohužel vedení neudržela a z jedenáctého místa padla do skupiny o záchranu. „Logicky nejsme v klidu, to nemůže nikdo,“ řekl kouč Hašek.

TRÁPENÍ V NADSTAVBĚ

Solidní pozici na startu skupiny o záchranu Bohemka rychle promarnila. V prvním zápase na Dukle byla ráda za bod, který zařídil po Júsufově centru Lukáš Hůlka, v závěru pak neproměnil dvě jasné šance rychlík Záviška. Následující zápas se Slováckem proběhl podle klasického scénáře sezony. Bohemka soupeře přehrála, ale nedokázala dát gól. Konec zápasu ovlivnila průtrž mračen. „Jsme šíleně dobří! Jestli někdo bude tvrdit, že jsme špatní, je úplný blázen,“ hájil tým Antonín Vaníček. Od barážového místa ale byla Bohemka jen dva body a v následujícím zápase s Příbramí přišla naprostá katastrofa. Vaníček sice vstřelil úvodní gól, pak se ale rozehrál příbramský útočník Matoušek a Bohemka dostala výprask 1:4.

JINDŘIŠKOVY ZLATÉ GÓLY

Po Příbrami byla Bohemka za Příbramí o bod v barážové díře. Z nouze pomohlo vítězství 1:0 v Karviné, které zařídil výtečnou individuální akcí ve vápně Jindřišek (byla to rekordní sedmá výhra venku v jedné sezoně). Příbram těsně před koncem inkasovala v Opavě, kde prohrála 1:2. Před posledním kolem tak měla na ni Bohemka znovu dvoubodový náskok a v posledním kole s Opavou jí stačil bod. 23 minut před koncem ale Opava skórovala. Příbram vedla s Duklou 3:2, takže vyrovnání bylo pro únik z baráže nutné. Bohemka přežila svou smrt, když rozhodčí sporně neuznal druhý opavský gól pro domnělý ofsajd. V okamžiku téměř čisté beznaděje prodloužil Puškáč dlouhý míč na Jindřiška, který se ve vápně trefil levačkou k tyči, končila čtvrtá minuta nastavení. „Zlatý gól vstřelil náš kapitán, kterému je osmatřicet let. Legenda klubu. Myslím, že fanoušci Bohemky si toto utkání budou pamatovat do konce života," řekl Hašek.

POUČENÍ Z KRIZOVÉHO VÝVOJE

Byla to značně nervozní sezona, v níž byli fanoušci těžce frustrování děsivou bilancí na domácím stadionu. Z osmnácti zápasů vyhrála Bohemka v Ďolíčku jen dva. Naopak venku Bohemka vyhrála rekordních sedm zápasů a nasbírala tam 24 z celkových 40 bodů. Po sezoně se sešlo představenstvo klubu, sportovní ředitel Miroslav Držmíšek ročník hodnotil takto: „Pouhá dvě vítězství doma bohužel znamenala jednu z nejhorších sezon v Ďolíčku. S průměrnými výsledky na venkovních stadionech by tato konstelace znamenala jistý sestup. Pokud se ale něco letos vydařilo, byly to právě zápasy venku. Mužstvu se však nepodařilo zvládnout nadstavbovou část soutěže, a to jak herně, tak i bodově.“

autor: martin hašek / listopad 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)