KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2010/11: Radost ve vyhnanství

Rozervaná srdce měli fanoušci Bohemky. Někteří je zatvrdili a, za vědomí obchodní války o budoucnost Ďolíčku, odmítli vstoupit do betonového areálu sešívaného rivala. Další se skřípěním zubů chodili i do Edenu, protože nemohli opustit svůj tým. V surrealistické atmosféře vybojoval Hoftychův tým šesté místo v lize. „Pro Bohemku to bylo jak Liga mistrů,“ odtušil Radek Sňozík.


BOJ ZA ĎOLÍČEK

Nová sezona sice čekala Bohemku ve vyhnanství v Synot Tip Areně v Edenu, ihned po konci předchozí sezony se nicméně rozjely aktivity za záchranu Ďolíčku. Družstvo fanoušků Bohemians stálo u zrodu sbírky „Zachraňte Ďolíček aneb ve stopách pana Dannera“, která sdružovala závazky fanoušků na záchranu stadionu. Fanoušci se přihlásili k závazkům v hodnotě přes 23 milionů korun. Zároveň vzniklo politické hnutí Desítka pro domácí, které si dalo za cíl uspět v říjnových komunálních volbách, bojovat v heslu - dva kluby, dva stadiony - a zamezit nápadům na zhodnocení pozemků pod Ďolíčkem za pomoci změny Územního plánu.

ZMĚNY V KÁDRU

Z opor skončil jen legendární útočník Dalibor Slezák, který začal pracovat jako trenér juniorky. Největší letní posilou byl záložník Igor Držík (Dubnica), kádr doplnili nadějný dorostenec, záložník Martin Kraus, a obránce Daniel Nešpor (Vlašim). Z Hradce Králové Bohemka natrvalo získala Jiřího Kaufmana, na hostování ze Slavie přišel běloruský záložník Vitali Trubila. Opačným směrem odešel obránce Michal Pávek, jeden z pamětníků ČFL. Kádr v létě opustili také další hráči z první sezony po znovuzrození – Martin Kotyza (hostování Vlašim) a Michal Dian, odešel i Maďar Ferenc Róth.

BOJKOT A PROTEST

Ultras Bohemky vyhlásili před startem sezony bojkot „domácích“ zápasů na stadionu v Edenu ve snaze motivovat vedení klubu ke krokům, jež by vedly k návratu do Ďolíčku. „Musíme si uvědomit, že opravdu zápasíme o holé přežití klubu. A já nezastávám myšlenku, že když nehrát v Ďolíčku, tak nehrát nikde. Někde se prostě nadechnout musíme a realita je taková, že v Ďolíčku prostě v příští sezoně hrát nemůžeme,“ reagoval ředitel klubu Lukáš Přibyl. Část fanoušků Bohemky i Slavie vyjádřila nespokojenost protestním pochodem před vzájemným zápasem prvního kola, v němž hrála podle zápisu Bohemka doma. Část fanoušků pak dodržela bojkot a na zápas nešla. Zápas skončil remízou 1:1, když na gól Davida Bartka z první minuty odpověděl bývalý klokan Karol Kisel. Bohemka dohrávala po vyloučení Jiřího Rychlíka v deseti.

PRVNÍ GÓL MARTINA NEŠPORA

Dvacetiletý útočník Martin Nešpor prokazoval svůj talent a ve třetím kole v Plzni dal svůj první ligový gól. V 84. minutě dostal přihrávku od Škody a z levé strany se řítil na plzeňského brankáře Krbečka. Pravačkou ho zkušeně obstřelil a uklidil míč k tyči. „Je to super, ale mnohem raději bych byl, kdybychom remizovali,“ řekl Nešpor.

DIVIZE V ĎOLÍČKU

Zatímco áčko muselo hrát ligu v Edenu, divizní B tým mohl nastupovat v Ďolíčku. V srpnu proti Vlašimi B se do Ďolíčku přišlo podívat 1200 lidí, kteří pokojně manifestovali za návrat klubu domů. „Díky všem, kteří přišli, za přátelskou atmosféru a férový přístup. I díky zajímavému fotbalu to byla vydařená sobota a věřím, že se budou opakovat i nadále,“ řekl po utkání Příba.

JABLONEC = DRSNEJ KRAJ

Zápas v Jablonci ovlivnil skandální výkon rozhodčího Kocourka. Bohemka vedla po Bálkově gólu. Sudí ale od té chvíle do konce poločasu Bohemku v podstatě nepustil za půlku. Pískal čisté zákroky jako fauly a ještě za ně uděloval žluté karty. Ve 33. minutě postupoval jablonecký Pekhart proti třem obráncům, metr před vápnem upadl a rozhodčí nesmyslně odpískal faul. Z trestného kopu nechytatelnou střelou vyrovnal Jarolím. „Nesouhlasím s výrokem pana rozhodčího, ale tím nechci snižovat umění Marka Jarolíma, kopnul to výborně. Dostal to od sudího na zlatém podnose,“ uvedl trenér Hoftych. „Od té doby sudí hru kouskoval. Museli jsme vystřídat Hartiga, ten by mohl dostat brzy červenou kartu. Hráči cítili nespravedlnost. Připravovali jsme se na to, že to tady bude těžké po všech stránkách. Holt, je to drsnej kraj…“

BOD V POSLEDNÍ SEKUNDĚ

Doma proti Českým Budějovicím Bohemka prohrávala už 0:2, ale zápas ještě dovedla k remíze. Střídající Trubila nejdřív nacentroval na první gól, který do branky dorazil svou první ligovou trefou Moravec. V úplném závěru vypíchl skluzem balón váhajícím obráncům hostí a posunul ho na Kaufmana, který zakončil po kličce brankáři do prázdné branky. „Ten gól jsme dali díky naší vůli. Do tlaku nás příliš nepustili, ale prostě jsme ho tam dotlačili,“ pochvaloval si Hoftych.

ODCHOD MIROSLAVA BIČÍKA

Začátkem září odešla jedna z klubových legend, Miroslav Bičík. Dlouholetý zaměstnanec Bohemians, hlavní pořadatel a jeden ze zakladatelů Klokanklubu zemřel pár měsíců před devadesátými narozeninami. Pan Bičík byl spoluzakladatelem fanouškovské organizace Klokanklub, který vznikl 22. února 1966. „Slavia už tehdy měla svůj odbor přátel, a nás Vršováky, kteří jsme fandili Bohemce, docela míchalo, že nás sešívaní předběhli. A tak jsme ustavili Odbor přátel TJ Bohemians ČKD. Název Klokanklub vymyslel spisovatel a humorista Míla Švandrlík, velký fanda Bohemky," vzpomínal na šedesátá léta Miroslav Bičík v knize Bohemka milovaná a znovuzrozená.

VEJSADOVO BROJENÍ

Ani víc než pět let po konkurzu neustávaly útoky bývalého majitele FC Bohemians Praha Michala Vejsady, který se snažil poškozovat jméno klubu a v krátké době po sobě se snažil na klub navrhnout insolvenční řízení. Když to nevyšlo, snažil se koupit pohledávky a prostřednictvím nich klub poškozovat.

STŘELECKÉ REKORDY

V podzimním i jarním zápase s Mladou Boleslaví se měnily klubové tabulky české první ligy. Na podzim se ve venkovním zápase Lukáš Hartig dvěma góly osamostatnil v čele žebříčku svým dvanáctým a třináctým gólem. Nechal za sebou jedenáctigólové Roberta Neumanna a Karola Kisela. Neumannovi to pak Hartig osladil svým dresem s věnováním: „Už si druhej, Bobe 😊“ Ještě do konce ročníku ho však předčil Milan Škoda. Na jaře přispěl k vítězství 3:1 nad Mladou Boleslaví v Edenu svým čtrnáctým prvoligovým gólem a do konce sezony přidal ještě jeden. Pro Škodu to byla průlomová sezona, klubovým králem střelců se stal s osmi góly, což byl nejlepší výkon od deseti tref Karla Jarolíma ze sezony 1994/1995.

KONEC DOHADŮ O ČLENSTVÍ

Odvolací a revizní komise ČMFS v říjnu definitivně potvrdila, že Bohemians 1905 jsou jako nástupnická organizace FC Bohemians Praha v konkurzu členem ČMFS. Konkurzní klub zastupovaný Michalem Vejsadou a Střížkov reprezentovaný Karlem Kaprem Bohemku dlouhodobě napadaly, že není členem svazu. Střížkov dokonce touto argumentací zdůvodňoval, proč nenastoupil ke vzájemnému prvoligovému zápasu na jaře 2010. „Nebereme to jako žádné přelomové rozhodnutí, spíše je to jen potvrzení všeho, co se stalo v minulosti a odvrácení ataků, kterými Střížkov a pan Vejsada obtěžují život Bohemce,“ uvedl Příba.

DESÍTKA PRO DOMÁCÍ

Hnutí Desítka pro domácí (DPD), které vytvořili fanoušci Bohemky a Slavie, získalo ve volbách do zastupitelstva Prahy 10 7,88 procent hlasů a tři křesla. Jasným cílem hnutí byla podpora myšlenky dvou vršovických klubů na dvou stadionech a záchrana Ďolíčku. „Nelze udělat společný kostel pro muslimy a křesťany. Bohemians mají smlouvu v Edenu na pět let, ale je tam roční výpovědní lhůta. A nejsou tam žádné sankce,“ naznačil šéf hnutí Svatoslav Baťa.

ŠKODA DO BÉČKA

Útočník Milan Škoda se v úvodu sezony trápil a trenér Hoftych ho v říjnu dokonce poslal do B týmu. V domácím zápase s Libercem se do sestavy vrátil na poslední čtvrthodinu a Škoda hned vstřelil gól, který pomohl k výhře 3:1. „S Milanem jsme řešili jeho formu, která se nám v posledních týdnech příliš nepozdávala. Škoďáka jsme po zápase v Mladé Boleslavi poslali pročistit si hlavu do juniorky. Všichni doufáme, že mu to pomůže. První výsledky změny k lepšímu tady již máme,“ těšilo trenéra Hoftycha.

NOVÝM ŘEDITELEM VALÁŠEK

Po třech letech ve funkci klubového ředitele v říjnu skončil Lukáš Přibyl, který odchod už dlouho zvažoval. „Rozhodně jsem nechtěl opouštět Bohemku v letním období, kdy bych byl možná pro některé fanoušky větší hrdina, že bych na protest proti stěhování odešel. Ovšem osobně jsem v tom neviděl nic přínosného pro klub,“ uvedl Příba. Jeho nástupcem se začátkem listopadu stal Ladislav Valášek, funkcionář se zkušenostmi z Plzně a Zlína, viceprezident Unie českých fotbalových trenérů a člen dozorčí rady Nadace fotbalových internacionálů.

ČTYŘI VÝHRY V ŘADĚ

Po čtrnáctém kole byla Bohemka se třinácti body na čtrnáctém místě, jen bod od Zbrojovky Brno a Ústí nad Labem na sestupových místech. Obrat nastal překvapivě v Teplicích, kde Bohemka zvítězila 2:0. Následovaly „domácí“ výhry v Edenu nad Hradcem Králové a Plzní, kterou krásným gólem z úvodu zápasu srazil Trubila. Vítězná série se přelila do prvního jarního kola, v němž Bohemka vyhrála na Slovácku. Čtyři výhry v řadě Bohemka zaznamenala poprvé od sezony 1989/1990.

SESTAVA DESETILETÍ

Na tradičních Vánocích s Klokanem byl hráčem uplynulého roku vyhlášen Jan Štohanzl. Fanoušci zvolili taky nejlepšího hráče desetiletí Lukáše Hartiga a sestavu desetiletí ve složení: Sňozík - Petrouš, Janáček, Nikl, Mareš - Kisel, Melecký, Morávek, Šírl - Hartig, Slezák. Nejslavnějším gólem desetiletí byla vyhlášena trefa Pavla Meleckého Petrovi Čechovi v zápase se Spartou na podzim 2001.

ZIMNÍ ZMĚNY

Doplnění kádru zkomplikovaly zablokované sestupy, čímž Arbitrážní komise ČMFS klub trestala za dluh za Štohanzlův přestup z Teplic. Částku se nakonec podařilo uhradit a koncem února tak mohla Bohemka zaregistrovat útočníka Josefa Marka ze Struhařova a záložníka Michala Sedláčka, jehož otec Vladimír odehrál v Bohemce 39 ligových zápasů v letech 1993 – 1995. Z mládeže přišli Roman Potočný a Michael Gröbl. Odešli Daniel Nešpor a Vitali Trubila.

DIVOČINA V BUDĚJOVICÍCH

Série čtyř výher se zadrhla domácí porážkou s Jabloncem, poté Bohemka přivezla bod za remízu 1:1 v Českých Budějovicích. Vedla Škodovým gólem, soupeř vyrovnal a rozhodčí Bílek vyloučil Bartka. V poslední minutě pak písknul hodně spornou penaltu. Gólman Sňozík ji ale Benátovi vyrazil.

JARNÍ JÍZDA

V následujících sedmi kolech se Bohemka rozjela k parádní jízdě, která v historii po konkurzu dosud neměla obdoby. V Edenu s Ústím nad Labem rozhodl tři minuty před koncem svým jediným ligovým gólem uzbecký reprezentant Aziz Ibragimov. Následovala výhra 1:0 v Příbrami, kde Bohemka díky Davidu Bartkovi vyhrála poprvé po deseti letech. Pak klidná výhra 2:1 s Brnem, které mířilo k sestupu, bod za remízu 0:0 v Ostravě. Domácí vítězství 3:1 nad Mladou Boleslaví a 2:1 nad Olomoucí (mezi ně se vešla prohra 0:1 v Liberci), najednou Bohemku tři kola před koncem posadila na čtvrtou příčku, z níž se postupovalo do předkol Evropské ligy.

HOFTYCH OZNAMUJE ODCHOD

Těsně před koncem sezony oznamuje plánovaný odchod trenér Pavel Hoftych, jehož dalším působištěm se měla stát slovenská Trnava. „Z Bohemky v žádném případě neutíkám, ale po třech letech u jednoho mužstva vidím v Trnavě novou motivaci a výzvu,“ řekl Hoftych. „Pavel Hoftych odvedl za ty tři roky v Bohemce výbornou práci, takže mu v dalším kroku jeho trenérské kariéry nijak nebráníme,“ uvedl Ladislav Valášek, ředitel Bohemians 1905. Hoftychovým nástupcem byl jmenován dosavadní asistent Pavel Medynský, představenstvo schválilo novou dvouletou smlouvu.

AZÍZOVA ČERVENÁ

Jarní euforie se rozplynula během několika minut derby na Spartě. Bohemka dostala do jedenácté minuty dva góly, zápas velice sporným způsobem řídil rozhodčí Královec. Svůj výkon v první půli korunoval vyloučením Azize Ibragimova, který se na hřiště dostal sedm minut před půlí jako střídající hráč a během tří minut byl venku s červenou kartou. První žlutou dostal za údajné protesty, druhou už vyloženě skandálně poté, co byl zezadu strčen na sparťanského stopera Brabce. „Neviděl jsem opakované záběry, ale i vzhledem ke způsobu hry to bylo zbytečně přísné. Mezinárodní rozhodčí by měl mít větší cit pro hru,“ zlobil se Hoftych. Pro Ibragimova, populárního útočníka Hoftychovy éry v klubu, to byl poslední zápas za Bohemku. Budoucnost si bohužel pokazil angažmá na Střížkově.

ODCHOD JIŘÍHO PEŠKA

V pátek 20. května ve věku nedožitých 84 let zemřel legendární útočník Jiří Pešek, který v Bohemce za 144 ligových zápasů v letech 1943 – 1951 vstřelil 81 gólů. Před zápasem s Teplicemi se za něj držela minuta ticha.

LOUČENÍ S HOFTYCHEM

Po remíze v předposledním kole s Teplicemi (1:1) se desítky fanoušků loučily s odcházejícím trenérem Pavlem Hoftychem přímo na hřišti Synot Areny, kde dostal úspěšný kouč hobla. „Bylo to famózní. Měl jsem trošku strach, aby vůbec něco proběhlo, když vtrhli na hřiště. Musel jsem si taky zapnout kapsu, aby mi při tom lítání nevypadl mobil. Ale bylo to perfektní a je moc příjemný, když se fanoušci takhle loučí,“ pochvaloval si Hoftych.

V EDENU BEZ DIVÁKŮ

Poslední kolo hrála Bohemka oficiálně venku na Slavii bez diváků (0:3), fanoušci Bohemky tak doplatili na trest pro příznivce domácího týmu, kteří tak mimo jiné pokazili rozlučku svému gólmanovi Martinu Vaniakovi. „Pro fotbal je to hodně špatný, protože fotbal dělaj diváci. Kdyby tu bylo dvanáct nebo patnáct tisíc lidí, asi by to vypadalo jinak,“ uvedl trenér Hoftych. Fanoušci Bohemky přenos zápasu sledovali z hlavní tribuny Ďolíčku za komentáře záložníka Jana Štohanzla.

ŠESTÉ MÍSTO: VRCHOL PO KONKURZU

Šesté místo a 43 bodů v tabulce byly na konci sezony jasně nejlepší bilancí Bohemky po znovuzrození, v historii české ligy na tom byli klokani líp jen na konci ročníku 2001/2002 (4. místo, 48 bodů). Poprvé od této sezony také Bohemka skončila před Slavií. To vše ve vyhnanství Synot Tip Areny a navíc při zásadních finančních potížích. „Musím vyzdvihnout roli lidí v klubu. Počínaje Lukášem Přibylem a pak i Láďou Valáškem, kteří dokázali tu situaci udržet. Zároveň děkuju hráčům Bohemky, že přešli tu největší krizi, která byla na podzim, kdy se výplaty dlouhou dobu zpožďovaly. Velkou roli má i Darek Jakubowicz, který se snažil výrazně pomoci, aby se situace zklidnila,“ řekl Hoftych.

autor: martin hašek / září 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)