KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2009/10: Loučení s Ďolíčkem

Návrat do první ligy znovu podnítil jiskřičky euforické nálady. Bohemka ale narážela na stále víc problémů. Na hřišti mužstvo statečně bojovalo o záchranu. Ale v zákulisí klub dusily finanční problémy, v přímé souvislosti se zdržením výplaty peněz za záložníka Jana Morávka. A budoucnost Ďolíčku se jevila stále temnější.


STADION

Bohemka dostala před novou sezonou povolení hrát v Ďolíčku, kvůli absenci vyhřívaného trávníku ale musela počítat s tím, že tři zápasy na přelomu podzimní a jarní sezony sehraje na náhradním stadionu, jímž se stal Strahov. „Investice třiceti miliónů korun je v současné době nereálná, protože probíhají diskuse o budoucnosti stadionu a při případné rekonstrukci by hřiště muselo být mírně posunuto a došlo by tak ke znehodnocení této investice,“ vysvětlil klubový ředitel Lukáš Přibyl.

LOGO BOHEMIANS

I po rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, že Střížkov není oprávněn používat kombinované logo (symbol a název), se klub rozhodl nadále používat logo Bohemians 1905, s kterým v soutěžích působil od roku 2005. Bohemka se každopádně musela připravit na dva nepříjemné střety se Střížkovem, poprvé v historii v první lize.

BEZ MORÁVKA, SE ŠKODOU

Před novou sezonou odešel záložník Jan Morávek do Schalke 04, Bohemians 1905 se s bundesligovým klubem dohodli na přestupu, devatenáctiletý hráč podepsal se Schalke smlouvu na čtyři roky. „Je to pro Bohemku historický moment. Přejeme Honzovi hodně štěstí a věříme, že bude i v budoucnu skvěle reprezentovat Bohemku i celý český fotbal,“ řekl klubový ředitel Lukáš Přibyl. Bohemka však udržela žádaného útočníka Milana Škodu, který podepsal novou vylepšenou smlouvu do roku 2012. Z Teplic přišel záložník Jan Štohanzl, z hostování se vrátili David Bartek (Kladno) a Michal Dian (Čáslav), působení Lukáše Hartiga a Josefa Jindřiška z Olomouce se změnilo na přestup, přišli brankář Václav Marek (Slovácko), záložník Jiří Šisler (Kladno), útočník Luděk Zelenka (Dukla), na hostování z Hradce Králové dorazil Jiří Kaufman, z dorostu tým doplnil útočník Martin Nešpor.

EUFORIE S BRNEM

Úvodní zápas první ligy dokázal, že euforie po znovuzrození ještě zdaleka nevyprchala. Na střet s Brnem dorazilo 7500 diváků a na stadionu panovala skvělá atmosféra. Tentokrát to bylo opravdu výjimečné. Každý skluz, každý aut, každá vydařená akce byly odměněny bouřlivým aplausem. Bohemka získala bod za remízu 0:0.

BOD NA SPARTĚ

V druhém zápase vybojovala Bohemka po deseti letech bod na Letné, když se Spartou ubránila remízu 0:0. Tým předvedl v bouřlivé atmosféře šestnácti tisíc lidí na tribunách statečný výkon za podpory asi dvou tisíc zelenobílých fanoušků. Po zápase se fanoušci Klokanů prezentovali dvacetiminutovým oslavným zpěvem nad ztichlou Letnou.

ŠTOHANZLŮV ZÁZRAK V MLADÉ BOLESLAVI

Po prvních pěti kolech měla Bohemka na kontě jen tři body za remízy a jediný gól Jana Štohanzla, který přinesl remízu 1:1 v Olomouci. První vítězství zažila Bohemka v šestém kole v Mladé Boleslavi, kde opět Štohanzl rozhodl unikátní trefou z půli hřiště v posledních sekundách nastavení. Gólman Vorel zkraje hřiště rozehrával trestný kop, ale míč poslal přímo do cesty záložníkovi Pavlu Lukášovi, který hlavičkou přihrál Štohanzlovi. Ten si balon zpracoval, poslechl volání z lavičky a na úrovni půlícího kruhu míč podebral pravačkou. Míč přelétl vracejícího se Vorla a zapadl do branky.

SŇOZÍK KAPITÁNEM

Od zápasu v Mladé Boleslavi nastupovala Bohemka s novým kapitánem, jímž se místo Marka Nikla stal brankář Radek Sňozík, který byl dosud zástupcem kapitána. „Marek je osobnost na hřišti, prošel bundesligou, ale povahou je to spíše introvert. Proto více aktivity přehodíme na Radka Sňozíka, který dokáže více hráče burcovat a pozitivně motivovat,“ vysvětlil trenér Pavel Hoftych.

KAUFMANOVY TRESTNÉ KOPY

V Jiřím Kaufmanovi se v Bohemce po čase objevil hráč s talentem pro trestné kopy. Jeho gól pod hodiny těsně před koncem zápasu s Českými Budějovicemi v sedmém kole pojistil první domácí vítězství v sezoně (2:0). Kaufman přitom těsně předtím přišel na hřiště. Před závěrem podzimu pak Kaufman z trestňáku vystřelil důležité vítězství 1:0 nad Příbramí utěšenou ránou do šibenice.

ZÁŘEZ V TEPLICÍCH

Před zápasem v Teplicích rozhodčí Radek Matějek překvapil názorem, že by se bohemácké zelenobílé štulpny mohly plést s domácími a donutil tak tým hrát v zapůjčených teplických modrých štulpnách. Daleko větší problém ale rozhodčí Bohemce způsobil v 57. minutě, kdy skandálně vyloučil Jiřího Rychlíka po druhé žluté kartě, když do hráče naskočil teplický Vachoušek. „Musel bych zmizet, aby do mě nevletěl,“ ulevil si Rychlík. Teplice přesilovku využily a vyhrály 1:0.

SVÁTEK SE SLAVIÍ

Ve vršovickém derby v Ďolíčku předvedla Bohemka jeden z nejlepších výkonů v sezoně. Slavia vedla díky Belaidově penaltě, kterou rozhodčí Damková zapískala za Dianovu ruku. Vyrovnal však Štohanzl, který si zaběhl za obranu a chytře poslal míč kolem gólmana Vaniaka. Bohemka měla i další šance, přesto se nakonec konala dělba bodů za remízu 1:1.

STŘÍŽKOVSKÁ BUZERACE

Před venkovním zápasem se Střížkovem, který už od roku 2005 parazitoval na jméně Bohemians, panovala velmi vyhrocená atmosféra. Střížkovský šéf Karel Kapr už před startem ligy hrozil, že jeho klub k zápasu vůbec nenastoupí. Nakonec se utkání na Strahově konalo, Střížkov se ho ale snažil fanouškům Bohemky co nejvíc zkomplikovat. Lístky pro hostující příznivce zdražil na 300 korun, pár vlastním je přitom dával zadarmo. Pořadatelé před zápasem přestali lístky prodávat, přestože před stadionem byly stovky lidí. Pokladny se znovu otevřely až po začátku zápasu. „Vekslácké manýry tohoto klubu přesně odpovídají lidem, kteří ho vedou," stěžoval si ředitel Bohemky Lukáš Přibyl. Fanoušci Bohemky před zápasem uspořádali pochod z Vítězného náměstí. Zápas skončil 0:0. ČMFS v říjnu sestavil komisi na řešení tzv. „kauzy Bohemians“, která se měla snažit zprostředkovat jednání tří subjektů, které používaly jméno Bohemians.

SLEZÁKŮV REKORD

V mistrovském domácím zápase s Libercem se stal útočník Dalibor Slezák v 39 letech a 276 dnech nejstarším hráčem historie české ligy, překonal gólmana Martina Vaniaka. Slezák sezonu začínal v B týmu, v němž už zahájil trenérskou kariéru. Zapojil se ale do tréninku s A týmem a proti Liberci v třináctém kole se v 64. minutě dostal do hry. Slezák se v historických tabulkách federální ligy posunul na druhé místo za Josefa Bicana.

SLEZIHO POSLEDNÍ GÓL

Senzační gól Dalibora Slezáka v první minutě nastavení přinesl Bohemce v posledním zápase první poloviny ligy důležité vítězství 2:1 na Strahově proti Kladnu, které hrálo kvůli nevyhovujícímu stadionu domácí zápas v azylu. V 91. minutě za stavu 1:1 nakopl Marek Nikl dlouhý balon, který si za obranou našel Slezák a dal svůj poslední gól v dresu Bohemky. V 39 letech a 10 měsících se stal nejstarším střelcem české ligy. Slezák zároveň posouval svůj rekord nejstaršího hráče české ligy.

VÝTRŽNOSTI SE SPARTOU

V odvetě se Spartou, která se předehrávala už v posledním podzimním kole, odehrála Bohemka první ze tří povinných zápasů na Strahově. Prohrála 0:2 a disciplinární komise ČMFS navíc klub potrestala za výtržnosti fanoušků. Kvůli pyrotechnice a vhazování sedaček z prostoru hlediště dostala Bohemka pokutu 200 000 korun, komise také nařídila sehrát následující „domácí“ zápas s Olomoucí bez diváků. „Přijde nám to jako tvrdý trest, fotbal by se měl hrát především pro lidi,“ ohradil se Příba.

FINAČNÍ KRIZE

Rozpočet Bohemky byl i čtvrtou sezonu po znovuzrození napjatý, jeho výše za rok 2009 činila 55 milionů korun, počítalo se ovšem s částí prostředků za prodej Jana Morávka do Schalke. Jejich výplata se však zpožďovala. „Na tomto místě musím vyzdvihnout i přístup hráčů, po kterých chceme vždy maximální přístup a oni nenaříkají na to, že jim třeba se zpožděním dorazí měsíční výplaty,“ hodnotil Příba koncem podzimu. Pro rok 2010 byl klub nucen rozpočet pokrátit o 20 procent. Ve funkci sportovního ředitele skončil Jiří Steinbroch.

ZIMNÍ ZMĚNY

Po podzimu v Bohemce skončil záložník Lukáš Adam, který během tříletého působení v Ďolíčku především výrazně přispěl k postupu v obou druholigových sezonách. Hostování skončilo Luďku Zelenkovi i Tomáši Hrdličkovi. Na hostování do Čáslavi odešli Jan Růžička a Ivan Hašek, na Žižkov Ivan Janek. Z hostování se vrátili Vladimír Bálek, Martin Kotyza a Jan Moravec. Slavia zapůjčila záložníka Amadou Cissého z Guinei (v zápase s Olomoucí se stal prvním hráčem tmavé pleti, který za Bohemku v 1. lize nastoupil).

S OLOMOUCÍ BEZ DIVÁKŮ

Za obskurních podmínek hrála Bohemka první domácí zápas ligy s Olomoucí. Po kruté prohře 0:3 v Jablonci musela hrát v jarní „domácí“ premiéře na Strahově druhý ze tří povinných zápasů kvůli absenci vyhřívaného trávníku. Trest za výtržnosti se Spartou znamenal absenci diváků. Několik stovek fanoušků však přišlo do Ďolíčku, kde klub přichystal sledování zápasu na velkoplošné obrazovce. Zvláštní zážitek podtrhl také sníh na ploše, který napadal ráno před zápasem. Bohemka si s nezvyklými podmínkami poradila, dorážkami Kaufmana a Štohanzla vyhrála 2:0.

DALŠÍ STRAHOVSKÁ VÝHRA

Dalším důležitým vítězstvím 2:0 nad Mladou Boleslaví uzavřela Bohemka strahovské vyhnanství. Byl to strhující zápas, který se i díky nadějnému vývoji dohrával v bouřlivé atmosféře, přestože na rozlehlý stadion dorazilo jen 3520 diváků. Mimo hřiště ale klub stále prožíval těžké časy. „Dneska jsme zaplatili stadion na neděli,“ ulevil si Příba pouhé dva dny před zápasem.

NÁVRAT DO ĎOLÍČKU

První skutečně domácí zápas jara si fanoušci užili. Do Ďolíčku přišlo na Teplice 7000 diváků. Bohemka podala kvalitní výkon, zápas skončil remízou 1:1. „Nehrajeme žádný krásný technický fotbal, ale naším cílem je vtáhnout diváky do děje, aby je zápas bavil. A na lavičce jsem cítil, že se to tentokrát povedlo,“ těšilo trenéra Hoftycha.

POMOC FANOUŠKŮ

Mimo jiné i kvůli nevyplaceným závazkům Schalke za přestup Jana Morávka a také kvůli nutnosti pronajímat si k domácím zápasům stadion na Strahově se Bohemka na jaře ocitla ve svízelné finanční situaci. Klub proto požádal o pomoc fanoušky. „Jasně jsme deklarovali, že máme závazky vůči hráčům, řekli jsme to otevřeně,“ uvedl ředitel Lukáš Přibyl. Fanoušci si začali zřizovat dlouhodobé platební příkazy na účet DFB a přispívali i na domácích zápasech. Během několika dní se vybralo 200 000 korun.

VRŠOVICKÉ DERBY V EDENU

Zápas se Slavií se poprvé v novém století konal v Edenu. Poslední zápas ve starém Edenu Bohemka odehrála 3. prosince 1999 při rozlučce gólmana Jaromíra Blažka před odchodem do Sparty. Slavia od té doby hrála na Strahově a její nový stadion byl otevřen až v konci sezony 2007/2008. Fanoušci Bohemky před zápasem uspořádali pochod z Ďolíčku a v zápase před 13 000 diváky pak byli hodně slyšet. Slavia vyhrála 3:0.

STŘÍŽKOVSKÁ OSTUDA

7500 diváků, vyprodaný Ďolíček, dorazilo na očekávaný střet se Střížkovem. Soupeř na stadion přijel, nakonec však z rozhodnutí jeho majitele Karla Kapra odmítl nastoupit. „Podepsal jsem zápis a najednou vešli k rozhodčím Karel Kapr, který byl v pozici vedoucího mužstva, s kapitánem Markem Kinclem. Rozhodčím řekli, že k zápasu nenastoupí, protože prý nejsme řádnými členy svazu,“ uvedl kapitán Bohemky Radek Sňozík. Kapr použil svůj tradiční argument, že Bohemians 1905 nejsou řádnými členy svazu, ačkoli měl klubový ředitel Přibyl dokument, který členství v ČMFS potvrzoval. Hráči Bohemky aspoň fanouškům předvedli tréninkový zápas mezi sebou. Zápas byl kontumován výsledkem 3:0 pro Bohemku, což ji výrazným způsobem posunulo k záchraně. Střížkov byl také potrestán odečtem dvaceti bodů a šestimilionovou pokutou.

VÍTĚZSTVÍ V BOJI O JMÉNO

Koncem dubna Městský soud v Praze rozhodl o žalobě Družstva fanoušků Bohemians na Střížkov tak, že byl Střížkov povinen zdržet se označování svých fotbalových družstev ve všech fotbalových soutěžích organizovaných Českomoravským fotbalovým svazem názvem "Bohemians Praha" i jakýmkoliv jiným názvem obsahujícím slovo "Bohemians", používání označení "Bohemians" na dresech svých fotbalových družstev jakož i jakéhokoliv používání označení "Bohemians" v souvislosti se sportovní činností při provozování fotbalového klubu. Střížkovu také bylo uloženo, aby do 60 dní od právní moci rozsudku změnil své jméno tak, aby neobsahoval slovo "Bohemians". Střížkov se odvolal.

MARNÝ BOJ O ĎOLÍČEK

Kromě těžkého boje o záchranu se fanoušci Bohemky celé jaro nervovali také obavami o osud Ďolíčku. Fanoušci založili sbírku „Zachraňme Ďolíček“, domácí zápas s Baníkem Ostrava se proměnil v demonstraci fanoušků. Podporu setrvání Bohemky v Ďolíčku vyjádřili i radní městské části Praha 10. Zároveň se objevily spekulace o zájmu developerů o stadion Bohemky. Těsně před závěrem sezony však přišla zdrcující zpráva. „Přestože je to obtížné rozhodnutí, jediným racionálním řešením je přestěhování Bohemians 1905 na stadion Synot Tip aréna,“ oznámil 3. května předseda představenstva Dariusz Jakubowicz. Jako důvody stěhování byly prezentovány špatná ekonomická situace Bohemky, na což měly vliv důsledky konkurzu a problémy s vyplacením peněz za přestupy, mimo jiné 1,8 milionu eur za Jana Morávka ze Schalke. Klub oznámil, že v Synot Tip Areně, čili v Edenu, podepsal nájemní smlouvu na pět let.

ROZLUČKA S ĎOLÍČKEM

Od zápasu se Střížkovem získala Bohemka jen dva body za remízy, a tak kolo před koncem s Kladnem potřebovala k jistotě záchrany bod. Zápas provázely velké emoce, protože šlo o poslední zápas v Ďolíčku před stěhováním do Edenu. V nervozní atmosféře Bohemka přežila tyč a břevno i závar z poslední minuty. Remíza 0:0 Bohemce stačila, Kladno padalo do druhé ligy. Stovky lidí po zápase zaplavily hřiště, lidé si brali domů kousky trávníku. Po zápase se v Ďolíčku konal happening, někteří fanoušci dokonce přímo na trávníku přespali. „Jde o Bohemku jako klub a o lidi, kteří o to mají zájem. A o lidi, kteří to poslali do tůně. Takoví lidi, ať jdou do hajzlu, s prominutím,“ řekl Radek Sňozík.

POSLEDNÍ SLEZIHO ZÁPAS

Deset minut v zápase s Kladnem bylo pro legendárního útočníka Dalibora Slezáka posledními v Bohemce. Poprvé v ní nastoupil v sestupovém jaru 1997, strávil ve Vršovicích většinu dalších dvou druholigových sezon a vrátil se v roce 2005 jako jeden z lídrů nově skládaného týmu po konkurzu. Celkem za Bohemku odehrál 175 zápasů a vstřelil 40 gólů v 1. lize, 2. lize, ČFL i Českém poháru. „Splnil jsem si sen. Dostal jsem se s Bohemkou zpátky do ligy a věřím, že ji čeká úspěšná budoucnost,“ loučil se Slezi, který v klubu zůstal jako trenér B týmu.

VÝHRA V BRNĚ PO 9 LETECH

Sezona skončila vítězstvím 2:1 v Brně (po gólech Hartiga a Bálka), Bohemka uspěla po devíti letech. Ligu končila na dvanáctém místě s 34 body. Bohemka ani jednou v sezoně neklesla na poslední dvě místa a od sestupové příčky jí nakonec dělilo 9 bodů. „Velký dík patří celé kabině a fanouškům. V zákulisí sužovalo Bohemku spoustu nepříjemných bojů, naší snahou bylo, aby to na mužstvo mělo minimální vliv. Kluci se soustředili především na fotbal, a i když třeba neměli ideální ligové podmínky, zvládli to a splnili cíl, který jsme dali před sezonu,“ chválil trenér Hoftych.

autor: martin hašek / září 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)