KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2004/05: Polosmrt a nový život

Na začátku roku 2005 byla situace Bohemians zcela zoufalá. Hráči se rozešli na Vánoce bez zbytku výplat za listopad. Majitel Jiří Křížek sliboval vstup nového majitele, jímž měla být firma UB Corporation ukrajinského podnikatele Alexe Borovikova. K prodeji však nedošlo. Legendární klub dál padal do nicoty.


GUSTAV BUBNÍK

V druhém lednovém týdnu Křížek klub přece jenom prodal, za jednu korunu ho však předal bývalému herci Gustavu Bubníkovi, který v minulých letech působil v pojišťovně Commercial Union, jež Bohemku sponzorovala. „Mojí osobou je reprezentována skupina českých podnikatelů, kteří žijí tady i v zahraničí a jimž leží na srdci osud Bohemians,“ hlásil Bubník. Byl to záblesk naděje, podpořený vítězstvími nad Jabloncem a Příbramí v zimním Tipsport Cupu. Přes sliby ale Bubník do klubu žádné peníze nepřinesl, ve smluvním termínu neuhradil hráčům mzdy, a tak se klub opět vrátil do rukou Jiřího Křížka. Hráči odmítli nastoupit do posledního zápasu skupiny Tipsport Cupu s Mladou Boleslaví a dostali povolení k individuálnímu tréninku. „Celé to spěje ke konci Bohemky," uvedl gólman Pavel Raba.

MAJITELEM ZNOVU VEJSADA

Po krachu akce Bubník se ještě majitel Křížek snažil klub prodat bývalému klubovému zaměstnanci Emilu Kristkovi. Nakonec ale jednání zkrachovala, podle Kristka jeho investoři nechtěli platit pohledávky Křížka a Vejsady. Křížek nakonec klub předal Vejsadovi, který prohlásil: „Mrtvolu dáme do márnice, duši vytáhnem a dáme ji do zdravého těla.“

POSLEDNÍ ZÁPAS SE SLAVIÍ

Hráči přerušili krátkou stávku a v sobotu 29. ledna 2005 tým nastoupil k zápasu o páté místo Tipsport Cupu. Na stadionu v Horních Počernicích prohrál s rezervou Slavie 0:5. V týmu už nebyl kapitán Miroslav Obermajer, který odešel do Českých Budějovic. Desítky fanoušků se se svým klubem loučili jako na pohřbu. Po zápase na hřiště položili obří dres se smuteční černou páskou. Klesa, Huňa a Podrazký odešli do Příbrami, na odchodu byli i další.

POSLEDNÍ HRÁČI

Koncem ledna byla s půlnočním koncem přestupního termínu pryč celá jedenáctka hráčů. Kromě Obermajera zmizeli také Matuszny, Lesák, Strnad či Klesa. Za všechny hráče obdržela Bohemka podle Vejsady odstupné víc než 300 000 korun jen od Kladna za Strnada, částka byla rozdělena mezi hráče. Martin Třasák měl dohodnutý přestup do druholigového týmu, Vejsada si ale řekl odstupné 600 000 korun, což přesun zhatilo. V klubu zůstalo už jen šest hráčů, asistent Pavel Novotný a trenér Vladimír Hruška.

BIČOVSKÉHO VÝZVA

První únorový den vyšla v Lidových novinách výzva kapitána mistrovského týmu Přemysla Bičovského, který vyzýval fanoušky k pomoci se záchranou klubu. „Bohemka má fandy, které jí mohou ostatní týmy závidět. Do poslední chvíle se snaží, aby klub nějak zachránili,“ napsal Bičovský. „Myslím, že lidé, kteří patří k fanouškovskému táboru, a především ti, kteří táhnou i ostatní, zůstanou klubu věrni. A to i v případě, že by hrál nižší soutěž – Českou fotbalovou ligu, o které se dnes mluví.“

KONKURZ

Konkurz byl nevyhnutelný, ačkoli se jeho vyhlášení protahovalo. Ještě před Vánoci podala návrh na konkurz firma REPO ČR kvůli pohledávce ve výši 300 000 korun. Vejsada sice ještě 1. února prohlašoval, že chce dohrát druhou ligu. V ten samý den ale Městský soud v Praze prohlásil na majetek FC Bohemians Praha, a. s. konkurz a konkurzním správcem ustanovil Vladimíra Humla.

ZNOVU MINUS TŘI BODY

Třetího února disciplinární komise svazu kvůli neplacení fotbalových dluhů odečetla Bohemce další tři body, takže jí na posledním místě druholigové tabulky zbylo pouhých devět bodů s pětibodovou ztrátou na čtrnácté místo. V tuhle chvíli to ale už nebylo podstatné. Dohrání druhé ligy se nejevilo jako reálné. Možné varianty, které se rýsovaly v případě nedohrání soutěže? Pokud by klub zaplatil pokutu 3 000 000 korun, mohl by nastoupit do ČFL. Jinak by spadl až do nejnižší IV. třídy.

SOS KLOKAN

Ve stejný den ale také vznikla na základě výzvy na fanouškovských stránkách Virtuální Ďolíček k záchraně Bohemians iniciativa SOS KLOKAN. Na výzvu během dvou dnů reagovaly stovky fanoušků z České republiky i ze zahraničí (zejména Anglie a Austrálie), nabízejících různé druhy pomoci. Iniciativa si za jeden z hlavních cílů dala sehnat nového majitele pro Bohemku a odmítla spolupráci s majitelem klubu v konkurzu Michalem Vejsadou.

LOGO BOHEMIANS STŘÍŽKOVU

Dne 22. února TJ Bohemians pronajala logo Bohemians třetiligovému klubu FC Střížkov do 30. června 2006.

ODEBRÁNÍ LICENCE

Licenční komise ČMFS v polovině února odložila rozhodnutí o odebrání licence Bohemians, protože ale správce konkurzní podstaty Vladimír Huml 28. února nepředložil žádné nové informace, klubu licenci odebrala. „Bohemians nesplnili podmínky a byla jim odebrána licence. Nepředložili žádné podklady, naopak žádali další tři dny odkladu. To už jsme jim neposkytli," řekl předseda komise Stanislav Rýznar. Znamenalo to, že Bohemka nedohraje druhou ligu, její výsledky byly anulovány a klub se stal prvním sestupujícím. Pokud by Bohemka zaplatila pokutu 3 000 000 korun, mohla by na jaře nastoupit do ČFL. Správce Huml tvrdil, že jednání s vážným zájemcem o klub zkomplikovala situace kolem loga a názvu. „Staly se dva podrazy. První s logem a druhý, že jsme nedostali dva, tři dny čas na vyjednávání s investorem,“ řekl Huml.

POSLEDNÍ TRÉNINK

Poslední trénink staré Bohemky se konal 1. března. Dorazili Kolář, Rodinger, Zahradník, Janák, Vyskočil, Třasák a trenér Vladimír Hruška. Hráči na zasněženou plochu Ďolíčku nevyběhli a dali si turnaj ve squashi. Kapitán Martin Třasák si promluvil se správcem Humlem. „Pan Huml řekl, že máme vzkázat klubům, které o nás mají zájem, aby se u něj přihlásily a on dá přednost nejvyšší nabídce,“ uvedl Třasák. Svaz ale v polovině března povolil hráčům odchod za tabulkové odstupné 300 000 korun. Jak dopadli poslední mohykáni? Třasák šel do Vítkovic, Janák a Zahradník na Střížkov, Rodinger šel do dorostu Teplic, Vyskočil do Libořic a Kolář do Trstěnic.

KONEC STOŽÁRŮ

V neděli 5. března šly k zemi stožáry umělého osvětlení, které v Ďolíčku stály od velké rekonstrukce ze začátku sedmdesátých let. Dalibor Lacina, zástupce společnosti Bohemians Real, která stadion vlastnila, ale vysvětloval, že se nejedná o začátek demolice. „Je to bezpečnostní úprava. Očekávají se silné poryvy větru, tak nám statik doporučil, aby se osvětlení strhlo dolů,“ uvedl Lacina.

VZNIK DFB

Věc záchrany klubu vzali do rukou sami fanoušci, kteří 21. března založili Družstvo fanoušků Bohemians (DFB), jehož vznik navázal na obrovský ohlas aktivity SOS Klokan. Základním cílem družstva bylo navázat na historii vršovického klubu a pomoci případnému investorovi v přípravách na novou sezónu třetí ligy. Družstvo chtělo vlastními silami nebo prostřednictvím společnosti, na níž se bude družstvo majetkově podílet, převzít fotbalový klub Bohemians. Minimální členský vklad byl 1000 korun. Členem s legitimací číslo 1 se stal populární herec Ivan Trojan, syn herce Ladislava Trojana, který v šedesátých letech zakládal Klokan klub. Družstvo bylo založeno v právnické kanceláři na Karlově náměstí, kde zakladatelé složili vklady ve výši 146 000 korun. Předsedou se stal Antonín Jelínek.

KLEPÁČ

Dne 24. března se na první veřejné schůzi družstva v pankrácké restauraci Klepáč sešlo přes 300 fanoušků. Spolu s vklady zakladatelů DFB po schůzi částka vybraná na vkladech vyšplhala na 627 000 korun. Pamatovala sváteční atmosféra, lidé dorazili s klubovými šálami a vlajkami, zpívaly se chorály. „Zájem o akci byl obrovský a vysoce překročil kapacitu restaurace. Už den před setkáním mi volali mimopražští fanoušci, jak se do restaurace dostanou. Měl jsem telefonát i od slovenských příznivců Bohemky z Bratislavy, že chtějí přijet,“ řekl majitel restaurace Josef Hrubý, sám velký fanoušek Bohemians.

PODPORA LEGEND

Do DFB začala už v prvních dnech vstupovat velká jména, mezi prvními to byli Přemysl Bičovský a Martin Jiránek. Další začali odpouštět klubu v konkurzu své dluhy. Jan Rajnoch se rozhodl vzdát se nároku na 100 000 korun. „Chtěl bych vyzvat i ostatní fotbalisty, kterým Bohemka dluží a je to pro ně jen trochu únosné, k podobnému kroku. Fanoušci si to zaslouží. Jsou to jediné, co má Bohemka a díky nim snad klub přežije,“ řekl Rajnoch. Martin Horák přispěl 50 000 korunami, stejně jako bývalý klubový sekretář Zdeněk Svoboda, půlmilionové pohledávky se vzdal Antonín Panenka, Pavel Mareš poslal 15 000 korun, Marek Nikl 20 000 korun. Dluhy odpustila i mládež Bohemians.

PRVNÍ MILION

Během prvního týdne vybralo DFB milion korun. Počet členů se dostal na čtyři stovky. DFB zahájilo jednání s fotbalovým svazem, s TJ Bohemians i s konkurzním správcem Humlem. Cíl byl jasný, záchrana klubu, který by v létě vstoupil do ČFL. Sběrná místa vznikala po celé republice.

VSTUP AFK VRŠOVICE

Zásadním momentem byl vznik AFK Vršovice, společnosti, která sdružovala příznivce Bohemians z finančního sektoru. Společnost začátkem dubna uzavřela se správcem konkursní podstaty smlouvu o převodu členských práv a povinností ve vztahu k ČMFS, ale i o převodu historického majetku, majícího symbolický význam z pohledu FC Bohemians Praha, a.s. „Dále naše společnost začala jednat o tzv. fotbalových dluzích a pokutě fotbalovému svazu, při jejíchž řešení oceňuje a vítá pomoc Družstva fanoušků Bohemians i vstřícné kroky jednotlivých věřitelů,“ uvedl člen představenstva společnosti Emil Buřič.

POMOC UMĚLCŮ I SPORTOVCŮ

Jedním z emotivních vrcholů záchranných akcí na podporu Bohemky se stal koncert v Balbínově poetické hospůdce, kterou zorganizovala Balbínova poetická strana. Vystoupili Ivan Hlas, Pepa Nos nebo Jan Koubková a vybralo se necelých 18 000 korun. Stejný víkend přispěli částkou 60 000 fotbaloví internacionálové, kteří v Horních Počernicích uspořádali zápas ve prospěch DFB. 11. dubna už DFB vybralo 2 miliony korun. Mezi přispěvatele se zařadila i Slavia, která do družstva věnovala 34 000 korun, podíl ze vstupného ze zápasu s Teplicemi. 90 procent své pohledávky, necelých 450 000 korun, klubu odpustili i Karol Dobiaš a Zdeněk Hruška, trenéři ze začátku minulé sezony.

JEDNÁNÍ O POKUTĚ

Klíčovým bodem k záchraně klubu bylo vyjednávání o snížení třímilionové pokuty za vyloučení klubu z druhé ligy. Dne 12. dubna Ligové shromáždění jednalo o odpuštění pokuty a závěr zněl, že pokud se noví vlastníci Bohemians dohodnou s věřiteli na řešení dluhů, bude pokuta snížena na 300 000 korun.

POTVRZENÍ PŘEVODU PRÁV

Dne 13. dubna výkonný výbor ČMFS potvrdil převod práv k soutěžím na společnost AFK Vršovice. Podmínkou bylo vyřešení závazků minulých vedení. Dalším klíčovým bodem záchranného procesu se tak stalo vyjednávání s věřiteli, které se DFB i společnost AFK Vršovice snažily přimět k odpuštění dluhů, nebo aspoň snížení dlužné částky. AFK Vršovice věřitelům nabízel proplacení deseti procent pohledávky, DFB se zaručovalo vyplatit stejnou částku, která by na věřitele připadla v konkurzu, což mělo činit kolem pěti procent.

POTVRZENÍ ČLENSTVÍ, ŘEDITELEM JIŘÍ STEINBROCH

V pátek 13. května rozhodl výkonný výbor ČMFS, že společnost AFK Vršovice, a. s. splnila veškeré podmínky stanovené svazem a stává se tak členem ČMFS a pokračovatelem fotbalového klubu Bohemians Praha. Svaz na společnost převedl nástupnická práva a identifikační číslo. Podmínkou stále bylo vypořádání všech dluhů. Jako nový ředitel klubu byl jmenován Jiří Steinbroch, zkušený fotbalový funkcionář a někdejší dlouholetý člen vedení Viktorie Žižkov. Klub pak uspořádal tiskovou konferenci v hotelu Hilton, na níž oznámil, že se hodlá přihlásit do nového ročníku ČFL.

ODCHOD JIŘÍHO RUBÁŠE

Do nadějných zpráv přišla bohužel jedna smutná. 16. května zemřel legendární hráč a trenér Jiří Rubáš. V Bohemians strávil většinu své fotbalové kariéry. Za klub hrál v od roku 1942 do roku 1954, poté tým trénoval s dvěma krátkými přestávkami do roku 1968 a potom ještě krátce na podzim 1983. Působil také v Baníku Ostrava, s nímž v roce 1976 slavil mistrovský titul, ve Spartě a naposledy ve Škodě Plzeň, kterou v roce 1986 přivedl do první ligy.

BUDOUCNOST V ĎOLÍČKU

Klub uzavřel s majitelem Ďolíčku, firmou Bohemians Real, smlouvu na pronájem Ďolíčku do konce srpna. „Ovšem máme příslib, že zde dohrajeme celou sezonu,“ uvedl právní zástupce nového majitele klubu Pavel Fráňa.

SVAZ PROTI STŘÍŽKOVU

Střížkov si během května na Ministerstvu vnitra zaregistroval název FK Bohemians, oznámil úmysl pod jménem Bohemians nastupovat v ČFL a navzdory svým tradičním modrobílým barvám představil zelený dres. Bohemka se od aktivit Střížkova distancovala a svaz potvrdil, že jediným nástupcem Bohemians je společnost AFK Vršovice.

PŘIHLÁŠKA DO ČFL

Dne 27. května odeslal klubový ředitel Jiří Steinbroch na ČMFS přihlášku do ČFL. Na přihlášce byl uveden název AFK Vršovice, protože boj o název stále pokračoval. Tělovýchovná jednota Bohemians konečné rozhodnutí o odebrání loga a názvu Střížkovu odložila.

ODCHOD SVATOPLUKA PLUSKALA

Dne 29. května odešla další velká postava klubové historie. Zemřel Svatopluk Pluskal, účastník finále mistrovství světa 1962 v Chile, který vedl Bohemians jako trenér na přelomu šedesátých a sedmdesátých let a v roce 1969 s týmem postoupil z druhé do první ligy.

TRENÉREM ZBYNĚK BUSTA

Trenérem nově vznikajícího týmu pro třetí ligu se stal Zbyněk Busta, dosavadní trenér mládeže Bohemians. „Má představa je, že přivedeme pět zkušených hráčů a okolo nich postavíme mladíky," uvedl Busta. Spekulovalo se o návratu bývalého kapitána Michala Petrouše, ředitel Steinbroch dokonce jeho příchod oznámil na setkání s fanoušky. Petrouš se ale nakonec rozhodl zahájit trenérskou kariéru v Plzni.

DEFINITIVNÍ POTVRZENÍ

Výkonný výbor ČMFS na svém zasedání v Olomouci 1. června s definitivní platností potvrdil, že nástupcem Bohemians v konkurzu se stává společnost AFK Vršovice a nová Bohemka bude hrát pod registračním číslem starého klubu.

BOHEMIANS 1905

Společnost AFK Vršovice se kvůli táhnoucím se sporům o název přejmenovala na Bohemians 1905 a klub pod tímto názvem hodlal nastoupit do ČFL. „Hledali jsme vhodný název, který by navazoval na tradici a zároveň ho soud povolil, aby nebyl zaměnitelný. V žádném registrovaném názvu Bohemians nebyla číslovka, a tak jsme si logicky dosadili rok vzniku vršovického klubu a do Obchodního rejstříku jsme zapsali jméno Bohemians 1905," popsal výběr jména předseda představenstva Emil Buřič. Výkonný výbor TJ Bohemians 9. června odhlasoval, že propůjčené logo a název Bohemians Střížkovu odebere. Věc však zkomplikoval fakt, že správce konkurzní podstaty zahrnul ochrannou známku do konkurzní podstaty, ačkoli konkurznímu klubu nepatřila.

TŘI BOHEMKY

Fanoušci Bohemians se sice radovali ze záchrany klubu, stále si však nemohli zcela oddechnout. Svědčila o tom paradoxní situace na valné hromadě ČMFS. Vedle zástupce Bohemians 1905 byl na valné hromadě jako řádný člen také Střížkov a dorazil i zástupce FC Bohemians Praha v konkurzu. Nebyl sice do sálu vpuštěn, byla to však malá ukázka, co kauza „tří Bohemek“ může přinést v budoucnu. Právní zástupce klubu v konkurzu dokonce pak svaz žaloval a navrhoval soudu, aby usnesení z valné hromady označil za nezákonné.

DFB AKCIONÁŘEM KLUBU

Družstvo fanoušků Bohemians vybralo přes tři miliony korun a na své červnové členské schůzi odsouhlasilo vstup do společnosti Bohemians 1905. Fanouškům patřilo 10 procent klubu a jedna akcie k tomu.

autor: martin hašek / červenec 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)