KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2005/06: Zpátky do druhé ligy

Oslavy stého založení klubu probíhaly na přelomu roku v atmosféře plné naděje. Natěšení fanoušci v ČFL očekávali jarní jízdu za postupem do druhé ligy. Ta se ale nekonala, tým po úvodních ztrátách o reálnou šanci brzy přišel. Nakonec pomohla dohoda s Xaverovem, jehož majitel Vojtěch Tomi Bohemce odprodal druholigovou licenci.


STOLETÉ OSLAVY

Na závěr podzimní sezony klub připravil několik akcí na oslavu stoletého výročí klubu, uspořádal exhibiční zápas staré gardy, za níž nastoupili Karol Dobiaš, Antonín Panenka či Zdeněk Prokeš proti týmu osobností Real Top Praha v čele s Ivanem Trojanem, Ivanem Haškem a Ladislavem Vízkem. Následovala akce Vánoce s klokanem, která se v příštích letech stala populárním zakončením roku.

NÁVŠTĚVY V ĎOLÍČKU

Start Bohemky v ČFL přinesl unikátní statistiky návštěvnosti. Devět podzimních zápasů v Ďolíčku vidělo 45 494 fanoušků, průměr 5055 lidí na zápas. Na všech zbývajících 144 zápasů přišlo v ČFL dohromady 49 000 diváků. V elitní Gambrinus lize by to Bohemku řadilo na osmé místo. „Chceme postoupit, už kvůli vynikajícím fanouškům,“ hlásil ředitel klubu Jiří Steinbroch.

MARTIN KOTYZA, IVAN HAŠEK

Narychlo seskládaný kádr prodělával bouřlivý vývoj i během rozehrané sezony. Už na podzim z něj zmizelo několik hráčů, kteří nastoupili v historickém zápase v prvním kole se slávistickou rezervou. Jaroslav Malý nastoupil načerno za Přimdu v nižších soutěžích a byl vyřazen z týmu, klub se rozloučil také s bratry Jaroslavem a Martinem Svozilovými. Filip Rada a David Vyskočil byli uvolněni na Břevnov, ze Střížkova klub naopak získal odchovance Bohemians Daniela Kocourka. V zimě se z pohledu příštích let stal nejvýraznější zimní posilou Martin Kotyza, spolu s Jiřím Vágnerem přišel z Jablonce, který si naopak z hostování stáhnul populárního "Jezevce" Petra Jirouška. Z dorostu přešel nadějný Ivan Hašek, syn internacionála Ivana Haška staršího, z Krče bek Marek Nešpor, z Mostu se vrátil další klokan minulé éry Tomáš Kulvajt. Brankář Kolář, jeden z pamětníků staré Bohemky, odešel do Kácova, místo něj klub angažoval světoběžníka Milana Zahálku, přišli obránci Tomáš Buldra a Tomáš Knap.

PRVOLIGOVÉ SKALPY

Hodně nepříjemnou událostí zimní přípravy byl infarkt, který koncem února prodělal na tréninku asistent Petr Kostelník. Na hřišti se Bohemce dařilo, porazila i několik prvoligových týmů (Příbram, Blšany, Brno) a skončila třetí v Tipsport Cupu.

VSTUP BARVŮ A LAKŮ

Klub se stabilizoval i mimo hřiště. Většinu akcií klubu převzalo občanské sdružení CU Bohemians Praha spolu s DFB. Do předsednictva k Emilu Buřičovi byli jmenováni Emil Kristek a Jiří Steinbroch. Čestným prezidentem byl jmenován Antonín Panenka. Před startem jarní části se Bohemka dohodla na vstupu klíčového partnera do budoucnosti, generálním sponzorem se stala firma Barvy a laky Hostivař, která pak s klubem prošla cestou k dlouhodobému působení v první lize. Na jaře se na dresu objevila reklama na výrobek Remal, která pak Bohemku provázela až do jara 2019.

POMALÝ START

Čekání na začátek fotbalového jara bylo pro fanoušky nesnesitelné. První zápas, který se měl hrát se Slavií B na Strahově, byl v den utkání odložen kvůli počasí, a tak se fanoušci dočkali až 19. března doma s Jabloncem B, kde k pohodové výhře 3:0 přispěl i vlastní gól pozdější vršovické legendy Josefa Jindřiška. Euforie však rychle opadla. V deštivém ranním utkání v Karlových Varech Bohemka jen remizovala, zápas v Čáslavi byl odložen, pak přišla porážka v odloženém mači v Náchodě, který se hrál bez diváků, a domácí prohra se Spartou Krč. Po dvaceti odehraných zápasech tak Bohemka (se zápasem na Slavii B k dobru) na první Prachatice ztrácela už 12 bodů.

CENA FAIR PLAY PRO FANOUŠKY

Nadšená akce fanoušků Bohemians na záchranu svého klubu byla oceněna při vyhlašování Cen fair play, Družstvo fanoušků Bohemians obdrželo čestný diplom.

JISTOTA V ĎOLÍČKU

Klub stále musel řešit budoucnost na stadionu v Ďolíčku. Koncem března se ale s majitelem dohodl aspoň na prodloužení smlouvy do konce roku.

DIANŮV GÓL V TEPLICÍCH

Drobnou naději přinesl zápas v Teplicích s tamním béčkem, který rozhodl nádherným gólem do šibenice Michal Dian. Bohemka se pak výsledkově zvedla, v dohrávce na Strahově se Slavií B sice jen remizovala 0:0, ale pak rozdrtila doma Náchod a venku Chomutov. Na začátku května byla však před zápasem se Střížkovem v tabulce až šestá, devět bodů za novým lídrem z Čáslavi.

DOMA SE STŘÍŽKOVEM

Bizarní domácí střet se Střížkovem proběhl v parádní atmosféře téměř vyprodaného Ďolíčku, kam dorazilo 7805 lidí. Když týmy vbíhaly na hřiště, Ďolíček burácel pokřikem: „My jsme Bohemka, vy nejste nic!“ Hlavní tribuna si připravila zelenobílé choreo a kotel symbolicky usmažil kapra. Každý kontakt „zrádce“ Obermajera byl provázen hromovým hučením tribun. V druhé půli měl velkou šanci Kulvajt, ale Bohemka přežila také břevno a tyč a zápas skončil 0:0. Bylo téměř jisté, že postup do druhé ligy unikne. „Ještě nic nebalíme. Do konce soutěže hrajeme ještě devět zápasů,“ řekl kouč Busta. „Ale postup není naše priorita. Do téhle role nás v zimě pasovali možná trochu neprávem, náš tým se teprve tvoří.“

PRVNÍ GÓL DAVIDA BARTKA

Bohemce se na jaře nepodařilo navázat na vítěznou sérii z konce podzimu a často ztrácela, hned po zápase se Střížkovem remizovala v Ďolíčku s Příbramí B. K pozitivům ale patřil vzestup posil z dorostu. V Českých Budějovicích proti místnímu béčku nastoupil poprvé v základní sestavě Ivan Hašek, jeho trestný kop usměrnil do branky David Bartek, pro něhož to byl první mistrovský gól v jeho dlouhé zelenobílé kariéře.

MAKOVIČKA V ČÁSLAVI

Nestandardní okolnosti provázely zápas v Čáslavi, jednoho z předních klubů ČFL, který se také snažil o postup do druhé ligy. Zápas se měl původně hrát na začátku dubna, byl ale kontroverzně odložen, údajně kvůli nezpůsobilému terénu, rozhodnuto ale bylo dva dny před samotným konáním zápasu. Bohemka soupeře podezřívala, že usiloval o dohrávku uprostřed týdne, kdy může dorazit méně fanoušků. Dohrávaný zápas byl také na pořadu ve středu a jeho osud zásadně ovlivnila trojice rozhodčích, hlavní Makovička a jeho asistenti Urban a Kocourek. Poté, co Bohemka po půli díky Kulvajtovi vyrovnala na 1:1, sudí vzali zápas do svých rukou. „Hráli jsme proti čtrnácti lidem,“ vystihl situaci trenér Busta. Makovička pískl Čáslavi penaltu za nafilmovaný pád Sedláčka. A tím to teprve začalo. „Byly to obrácené auty, ofsajdy, fauly," vypočítával všechny nepravosti Dalibor Slezák. Navzdory všemu však Strnad vyrovnal na 2:2. V závěru ještě Makovička daroval soupeři nebezpečný trestný kop, ale z něj už Čáslav neskórovala.

TŘI VÍTĚZSTVÍ V ŘADĚ

Přes velké ztráty v průběhu jara se Bohemka těsně před finišem na okamžik dostala do hry o postup. Nejdřív v krásném zápase porazila 4:3 rezervu Liberce, za níž nastoupili ligoví hráči Dort či Papoušek, navíc oba týmy neproměnily penaltu. Následovalo vítězství v dohrávce ve Strakonicích a drama v Hradci Králové, kde proti místnímu béčku rozhodl Marek Nešpor v nastavení o výhře 3:2. Tři kola před koncem ztráta na vedoucí duo Čáslav – Varnsdorf stále dělala pět bodů. Pak přišla remíza 1:1 s Břevnovem a postup sportovní cestou byl definitivně pryč.

NÁKUP DRUHOLIGOVÉ LICENCE

Bohemka však nakonec druhou ligu přece jenom získala, protože se klub dohodl na odkupu licence s majitelem Xaverova Vojtěchem Tomim. „Jednal jsem se zástupci Sokolova, Písku, Opavy a Bohemians Praha, ale jelikož jsem fanouškem Bohemky, rozhodl jsem se právě pro ni,“ vysvětlil Tomi. Bohemka se tak po roce vrátila do struktur profesionálních soutěží, což jí umožňovalo chránit své hráče před zájmem dalších klubů. „Účast v ČFL jsme považovali za provizorní, klub od začátku budujeme tak, aby se mohl vrátit do první ligy," řekl ředitel Steinbroch. V klubu se hned rozeběhly přípravy na druhou ligu. „Věřím, že si s tím poradíme. Navíc se nijak netajíme tím, že v horizontu několika let chceme zpět do první ligy. A k tomuto cíli jsme zase o krok blíž,“ uvedl klubový prezident Antonín Panenka.

VÝHRA NA ROZLOUČENOU

Už s jistotou druhé ligy Bohemka po roce opět remizovala 3:3 v Prachaticích, když dva góly vstřelil Ivan Hašek. S ČFL se pak rozloučila v Ďolíčku s Varnsdorfem, který pod vedením bývalého trenéra Bohemians Josefa Hlouška potřeboval v boji o postup vyhrát. Už v první půlhodině ale rozhodla Bohemka góly Kulvajta a Lukáše. „Tak skvělým fanouškům, jaké máme, jsme chtěli na rozloučenou dát jako dárek výhru,“ usmíval se Kulvajt.

BÉČKO DO DIVIZE

Svou licenci z ČFL Bohemka přepustila Chebu a výměnou dostala místo v divizi pro své béčko. Na druhou ligu se chystaly další čtyři kluby, které získaly licence administrativní cestou. Drnovice, Kunovice, Kroměříž a Pardubice nahradily Bystrc, Třinec, Opava a Sokolov.

autor: martin hašek / srpen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)