KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2011/12: Nejčernější chvíle

Velká jízda znovuzrozené Bohemky se dostala na hranu. Druhá sezona v rozléhajícím se tichu Edenu byla černou můrou. Na hřišti se nadějný start proměnil v hrůznou sérii bez vítězství, která klub zase srazila do bahna druhé ligy. Tím nejkrutějším byla ale drtivá zpráva o tom, že velké srdce Lukáše Přibyla už nemohlo dál.


START S MEDYNSKÝM

Hlavního trenéra Pavla Hoftycha, který odešel do Trnavy, nahradil jeho dosavadní asistent Pavel Medynský, asistenty zůstali Václav Hradecký a Pavol Švantner. Na začátku přípravy přivítal Medynský navrátilce z hostování Bálka, Růžičku a Ptáčka, nováčky byli plzeňský záložník Tomáš Borek a sedmnáctiletý talent Nicolas Šumský, jenž přišel za velkých fanfár a a nadějí z akademie Boca Juniors. Z Českých Budějovic přišel ještě obránce Michael Žižka, z Jablonce záložník Tomáš Michálek, z juniorky Lukáš Budínský. Odešli Jan Štohanzl (Mladá Boleslav) a Igor Držík (Ružomberok). Nepokračoval ani populární obránce Jiří Rychlík. Dorostenec Petr Nerad se v létě zúčastnil MS do 17 let v Mexiku, Martin Kraus hrál za národní tým do 19 let na ME v Rumunsku a získal stříbrnou medaili.

DALŠÍ ROK V EDENU

I další sezonu zahájila Bohemku ve vyhnanství Synot Tip Areny v Edenu. V Ďolíčku fanoušci v létě uspořádali brigádu, během níž pod trávník položili umělou závlahu. Bohemka v Ďolíčku dál trénovala a uspořádala tam i poslední přípravný zápas se Sokolovem. V přípravě ani jednou neprohrála. Klub podepsal novou smlouvu s firmou adidas, která Bohemku oblékala v osmdesátých letech. Tradiční zelenobílé dresy však vyměnil za zelené dresy a štulpny a bílé trenýrky.

BUNDESLIGA SE SLAVIÍ

Stejně jako před rokem hrála Bohemka v prvním kole „doma“ v Edenu proti Slavii. Předvedla fantastický výkon a góly Moravce a Škody z první půle znamenaly výhru 2:0. Škoda skóroval poté, co vybojoval balon z pod ležícího gólmana Hanuše. „Oba góly jsme dosáhli díky důrazu a předvídavosti. Hráči jdou vždycky za míčem do posledního okamžiku,“ pochvaloval si Medynský. Bohemka porazila Slavii v Edenu poprvé od slavné výhry 3:2 z podzimu 1993.

SLÁVA S PLZNÍ

Hned v dalším kole Bohemka v Edenu porazila 2:1 mistrovskou Plzeň. Na oba góly přihrál Budínský, v první půli ze standardní situace Nešporovi, v druhém poločase skvělou šajtlí do běhu Bálkovi, který překonal gólmana elegantním obloučkem. „Šest bodů není nad plán. Byly ve hře a jsem rád, že se nám je podařilo posbírat,“ hodnotil Medynský.

DRUZÍ ZA SPARTOU

Ve třetím kole sice Bohemku přibrzdila drsná prohra 0:5 v Jablonci, ale úspěšný start pokračoval. Doma s Českými Budějovicemi klokani vyhráli 2:1 dvěma góly Davida Bartka a v Ostravě zvítězili díky trefě Lukáše Hartiga poprvé po devatenácti letech. Po pěti kolech byla Bohemka v tabulce druhá za Spartou.

POSLEDNÍ GÓL MILANA ŠKODY

Z dalších třech zápasů vytěžila Bohemka jen dva body za domácí remízy, proti Slovácku dal krásný gól David Bartek, který uklidil míč do branky zblízka z voleje nůžkami. V devátém kole vyhrála Bohemka na Žižkově 1:0 hlavičkou Milana Škody, který hlavičkou překonal pozdějšího reprezentačního gólmana Tomáše Vaclíka a vstřelil tak svůj poslední gól za klokany. Po devátém kole byla Bohemka zase druhá za Spartou. „Na tabulku se teď dívám hodně často,“ usmíval se Škoda.

POSLEDNÍ ZÁPAS MARKA NIKLA

Z hrušky to ale šlo rychle dolů. Ze závěrečných sedmi podzimních zápasů vytěžila Bohemka jen dva body za domácí remízy s Duklou a Olomoucí, vrcholem zmaru byla porážka 0:4 v Edenu se Spartou. V tomto utkání naposledy za Bohemku nastoupil legendární obránce Marek Nikl. Nastoupil nedoléčený po delším zranění, zápas nedohrál a v sestavě už se pak nikdy neobjevil. Nechal za sebou věrnou kariéru s 205 soutěžními zápasy. Jeho klub mířil do bahna. Podzim Bohemka končila s devatenácti body na dvanáctém místě tabulky, ačkoli s devítibodovým náskokem na patnáctou Ostravu.

ODCHOD MILANA ŠKODY

Miláček fanoušků Milan Škoda byl v Bohemce dlouho a chtěl za lepším. V létě do Plzně do ještě nevyšlo, po Silvestru se ale dohodl ve Slavii, když využil právo vyjednávat v posledním půlroce platné smlouvy o novém kontraktu. Vedení Bohemians následně souhlasilo s půlročním hostováním hráče ve Slavii do 30. června. Jedním z hlavních důvodů Škodova odchodu byl fakt, že jeho jméno konkurzní správce znovu zapsal do konkurzní podstaty, což by v případě jeho setrvání v Bohemce komplikovalo jednání o jeho případném dalším přestupu do zahraničí. Milan Škoda patřil k nejvýraznějším hráčům Bohemky po znovuzrození, došel s ním z ČFL až do první ligy, v níž vstřelil 17 gólů a klub tak opouštěl jako nejlepší střelec v samostatné české soutěži. Zůstal jím ještě sedm a půl roku.

ZIMNÍ ZMĚNY

Kromě Škody v zimní přípravě kádr opustil i útočník Bálek, který odešel na hostování na Žižkov, skončil i Tomáš Michálek. Překvapivě také odešel nadějný záložník Martin Kraus, kterému se dařilo především předchozí jaro 2010, vybral si Příbram, kde v té době trénoval bývalý mládežnický kouč Bohemians David Vavruška. Přišli zkušený Martin Abraham z Německa ze Slovenska Pavol Orolín. Na hostování ze Slavie dorazil útočník Pavel Vyhnal.

NEJTĚŽŠÍ DEN

Žádná porážka, ani žádná rána „konkurzního týmu“ vedeného dvojící Vejsada – Vandas nemohla Bohemku drtivěji zasáhnout než událost z 9. února. Lukáš Přibyl, věrný kamarád a ideový vůdce znovuzrození, náhle zemřel ve své kanceláři na Letné. Příba po konci ve funkci ředitele klubu působil v agentuře Sport Invest a od prosince 2011 pracoval jako místopředseda Sparty. Fanoušci vytvořili před Ďolíčkem pietní místo a několik stovek se jich zúčastnilo i posledního rozloučení. Kvůli pohřbu byl o dva dny odložen úvodní jarní zápas ligy s Jabloncem, který proběhl v pietní atmosféře. V 33. minutě, která symbolizovala Příbův věk, se zápas přerušil a stadion v Edenu Příbovi tleskal vestoje. Bohemka prohrála 1:2.

WEBER ZA MEDYNSKÉHO

V prvních třech jarních kolech Bohemka prohrála a po domácí porážce s Ostravou 0:1 byl odvolán trenér Pavel Medynský, jehož nástupcem se stal Jozef Weber. „Bohemka je klub s dlouholetou tradicí a jsem rád, že mě vedení oslovilo. Samozřejmě je nyní nejdůležitější úkol zastavit výsledkový i herní propad a Bohemku pozvednout,“ uvedl Weber.

17 ZÁPASŮ BEZ VÝHRY

Výsledková krize se protáhla na 17 zápasů, v nichž Bohemka získala pouhé 3 body za remízy. Byla to rekordní klubová série bez vítězství během jedné sezony. Pouze na rozhraní sestupových sezon 1967/1968 a 1969/1970 Bohemka také nevyhrála sedmnáctkrát. Během této neúspěšné šňůry týmu několikrát výrazně uškodili rozhodčí. „Nechceme bojovat s neviditelným nepřítelem, pořád budeme hrát fair play,“ odmítal ředitel klubu Ladislav Valášek přijmout spekulace, že rozhodčí Bohemce nepřejí. Fakta však hovořila jasně.

ČAS RÁZOVITÝ

Sudím se to jaro prostě nedařilo. Neodpískaný pokutový kop proti Viktorii Žižkov za stavu 1:0 ve 23. kole připravil Bohemku pravděpodobně o vítězství. Na Slovácku naopak odpískal rozhodčí penaltu proti Bohemce za nahraný pád Volešáka. A naopak Ostrava, která se po bídném startu sezony sunula nahoru, vyhrála v Hradci Králové po chybně nařízené penaltě a šest kol před koncem ztrácela na Bohemku dva body. V Příbrami pak rozhodčí v zápase s Ostravou chybně neuznal vyrovnávající gól domácích v závěru.

SŇOZÍKŮV TAXÍK

Sedmnáctizápasovou sérii bez vítězství Bohemka zlomila výhrou 2:0 nad Příbramí tři kola před koncem. Věc však byla skoro ztracená, zvlášť při srovnání výkonů rozhodčích při zápasech Bohemky a Ostravy. Po porážce po statečném výkonu na Spartě následovala remíza 0:0 s Teplicemi, do níž svým výkonem skandálně zasáhl pomezní rozhodčí Jiří Jiřík. „Proti rozhodčím dát gól nešlo, tam byl nějaký protivítr,“ zhodnotil situaci trenér Weber. Po zápase bylo kolo před koncem na 99 procent jasné, že Bohemka sestupuje. Po otřesném průběhu celého jara Sňozík zhodnotil situaci slovy: „Odvezeme auta do AAA a zkusíme jít štěstí naproti. Vyhrajeme nad Slavií třináct nula nebo kolik potřebujeme, a uvidíme. Zkusíme teď jeden zápas jako Ostrava. Ale asi to nepůjde, protože my máme auta levný. Takže je asi vymalováno." V posledním kole prohrála Bohemka na Slavii a sestoupila.

NÁVRAT DO ĎOLÍČKU!

Do vší té marnosti a beznaděje zasáhla jediná zpráva, která mohla smutek zmírnit. Bohemka se vrací do Ďolíčku! Vedení klubu dohodlo s majitelem stadionu v Edenu, společností E Side Property, předčasný konec nájemní smlouvy, která měla původně trvat až do roku 2015. Klub s majitelem Ďolíčku Bohemians Real uzavřel nájemní smlouvu na jednu sezonu. O další comeback se už budeme rvát doma!

autor: martin hašek / září 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)