KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2017/18: Špekáčky za odměnu

Přišla velká letní deprese. Hned, jak odezněla úleva ze šťastné záchrany, nálada fanoušků se propadla zřejmě nejhlouběji minimálně od odchodu Bohemky z Ďolíčku do Edenu. Příznivci dávali na fóru Virtuálního ďolíčku nebo na setkání DFB s vedením klubu výrazně najevo rozladění a obavy z dalšího vývoje. Trenér Hašek však měl vizi svého fotbalu, přivedl si pro ni hráče a nakonec z toho byla krásná sezona.


TETTEH, HŮLKA, REITER

Kouč měl jasný plán. „Bohemka nehraje rychle směrem dopředu. Logicky jsme se tedy chtěli dívat na trhu po hráčích, kteří rychlostně vynikají,“ vysvětloval příchody posil. Dorazili ghanský útočník Benjamin Tetteh (Slovácko), záložník Rudolf Reiter (hostování ze Sparty), stoper Lukáš Hůlka (hostování z Mladé Boleslavi), slovinský bek Milan Kocič (Kidričevo), záložník Rudolf Reiter (dvouleté hostování ze Sparty), z dorostu se do áčka posunuli záložník Antonín Vaníček, gólman Marek Kouba (synovec bývalého brankáře Bohemky Petra Kouby) a stoper Petr Rothe. Krátce po startu sezony dorazil z Mladé Boleslavi útočník Jakub Nečas, vrátil se i Viktor Budinský. Novým trenérem brankářů se stal Miroslav Miller, jenž vystřídal Petra Kostelníka. V přípravě se Bohemka utkala mimo jiné s 1. FC Norimberk z druhé bundesligy (0:4).

ODCHODY HAVLA A HUBÍNKA

Ze tří hráčů, kteří v létě reprezentovali na ME do 21 let, zbyl na začátku další sezony jen jeden. Milan Havel ještě v červenci s týmem odjel na soustředění do Německa a odehrál zápas s Chotěbuzí, potom ale ukončil své sedmnáctileté působení v Bohemce a přestoupil do Plzně. Michal Hubínek projevil nespokojenost se svým využitím v sestavě a oznámil, že chce klub opustit. Byl přeřazený do juniorky a v září přestoupil do Mladé Boleslavi. Naopak Martin Hašek mladší v klubu zůstal, jeho hostování ze Sparty se změnilo na přestup, smlouvu podepsal do prosince 2019.

BOD NA SPARTĚ

Hned na startu ligy Bohemka ukázala svou sílu. Na Spartě, která tohle léto investovala do posil částku blížící se 200 milionů korun, uhrála remízu 1:1. Prohrávala kvůli penaltě z první půle, odehrála ale výborný zápas a dvě minuty před koncem zaslouženě vyrovnala. Dostál vystřelil, gólman Dúbravka míč vyrazil a dobíhající Michal Šmíd ho dorazil do brány. Šmíd tak potvrdil svou skvělou bilanci v derby. Proti Spartě, Slavii a Dukle se trefil v první lize už popáté. V zápase poprvé v první lize nastoupil talentovaný záložník Antonín Vaníček.

FRYŠTÁK JEDNIČKOU

Zápas na Spartě v podstatě určil brankářskou jedničku Bohemky. Tomáš Fryšták začínal v klubu už třetí sezonu, zatím ale zaskakoval z pozice náhradníka. Na Letné, kde kvůli dohodě klubů nemohl nastoupit Viktor Budinský, ale předvedl vynikající výkon a v brance už zůstal. „Chtěli jsme přivést v létě jedničku, ale Viktora Budinského jsme získali až pozdě. Navíc kvůli dohodě klubů nemohl chytat v prvním kole na Spartě, kde to Tomáš výborně zvládl,“ uvedl trenér Hašek. Fryšták odchytal všech 16 podzimních zápasů v lize s průměrem jeden inkasovaný gól na zápas a patřil k nejlepším gólmanům soutěže.

ZA ÚSPĚCH ŠPEKÁČKY

Trenér Hašek před zápasem na Spartě slíbil mužstvu za vítězství opékání špekáčků. „Za bod o špekáčcích řeč nebyla, ale s kluky z realizáku se poradíme. Já budu prosazovat názor, že bychom si každý mohli jeden opéct i za bod,“ řekl po remíze 1:1. Mužstvo si špekáčky v tréninkovém areálu špekáčky opravdu upeklo a v médiích se z příjemného rituálu stal symbol povedeného podzimu Bohemians. Před zápasem se Slavií se tématickým choreem prezentoval i zelenobílý kotel, který se předvedl nápisem: „Vyhrajte a zahrneme vás špekáčky.“ Zápas skončil remízou 0:0.

JIRÁSKŮV GÓL KARVINÉ

Důležitý boj s Karvinou ve druhém kole rozhodl střídající Milan Jirásek. Středový záložník se sice trenérovi Haškovi nehodil do herního systému, ale v tomhle zápase naskočil na poslední minuty a pět minut před koncem rozhodl, když k tyči krásně uklidil Nečasův centr od lajny. První gól vstřelil Bartek po Kuchtově uličce, sprintu a centru Reitera.

REMÍZA SE SLAVIÍ

Bohemka neprohrála ani s dalším klubem, který v létě investoval do kádru velké peníze. Slávistické výdaje se blížily 250 milionům, ve čtvrtém kole na Bohemce ale sešívaní uhráli jen plichtu 0:0. Vyhrát mohli i Klokani, Kocič z jasně šance trefil Kabajeva. „Už ve čtvrtém kole máme za sebou dva zápasy s top týmy, které mají obrovské rozpočty i špičkové hráče. Mám sparťanskou minulost, takže když jsme obrali Spartu, teď byla povinnost obrat Slavii,“ usmíval se trenér Hašek.

PŮL GÓLU NA ZÁPAS

Slabá střelecká produktivita z konce minulé sezony trápila Bohemku i tento podzim. V prvních osmi ligových zápasech vstřelila pouhé čtyři góly, přesto se držela ve středu tabulky. „Jsme nezkušení, v útočné fázi nám chybí chytrost. Máme v ofenzivě spoustu mladých hráčů,“ vysvětloval trenér Hašek.

HAVLŮV GÓL V PLZNI

Jen pár týdnů po přestupu do Plzně se obránce Milan Havel postavil proti Bohemce, která byla v devátém kole blízko, aby jako první podzimního lídra obrala o body. Půli vyhrála Maškovou hlavičkou po Vaníčkově centru. V druhém poločase ale Plzeň vyrovnala a sedm minut před koncem vstřelil právě Havel vítězný gól soupeře.

KABAJEVOVY HATTRICKY

Ruský útočník Jevgenij Kabajev vstřelil během podzimu dva hattricky. V srpnu nastřílel tři góly třetiligovému Benešovu v MOL Cupu a pomohl k výhře 5:1. V říjnu pak nastřílel během 22 minut od začátku zápasu tři góly v Jihlavě. Jednalo se o nejrychlejší hattrick české ligy z hlediska času od začátku zápasu a o druhý nejrychlejší hattrick podle času mezi jednotlivými góly. Zvládl to za 13 minut oproti osmi minutám Horsta Siegla z roku 1994. Byl to první prvoligový hattrick hráče Bohemky venku od třech gólů Petra Packerta 21. srpna 1966 v Hradci Králové, tedy po 51 letech. Kabajev se trefil i o kolo dřív v klíčovém zápase s Baníkem, v kterém Bohemka otočila skóre a vyhrála 2:1.

PENALTOVÉ PROKLETÍ

Dlouhodobé potíže s proměňováním penalt pokračovaly. Ve třetím kole v Brně se k penaltě nahrnul Jan Kuchta, jeho nedůraznou střelu ale vyrazil gólman Melichárek. Ve třetím kole MOL Cupu Bohemka vypadla po penaltovém rozstřelu doma s Vlašimí, když neproměnili Urdinov, Hašek a Hůlka. V závěru podzimu pak v zápase s Olomoucí Kabajev přestřelil.

ŠEST ZÁPASŮ BEZ PROHRY

Od vítězství v zápase desátého kola doma s Baníkem vydržela Bohemka šest zápasů bez prohry a v polovině soutěže po patnáctém kole byla v tabulce šestá, jen tři body za pátou Spartou. Během úspěšné série vyhrála počtvrté za sebou v Jihlavě a také po osmi letech v Mladé Boleslavi. Vydřela také tři domácí remízy se Zlínem, Olomoucí a Libercem. Proti Olomouci, překvapení podzimu, sehrála výborný zápas a byla blízko k vítězství. Série však skončila rozpačitou prohrou 0:1 v Karviné v jarní předehrávce. Po podzimu byla Bohemka s 22 body sedmá.

BOJ O ĎOLÍČEK

Ačkoli už v březnu 2016 pražští zastupitelé odsouhlasili odkup Ďolíčku, koncem roku 2017 ještě stále nebyla podepsaná kupní smlouva kvůli trafostanici s nejasným vlastníkem, kvůli čemuž nemohlo dojít k převodu vlastnictví celého areálu. „Pokud v průběhu listopadu nezrealizuje pražský magistrát dohodnutý nákup stadionu a nepřevede na účet vlastníka této nemovitosti domluvenou kupní cenu, budeme muset fotbalovému klubu Bohemians s lítostí oznámit, že mu na konci sezony neprodloužíme nájemní smlouvu,“ vyhrožoval právní zástupce vlastníka Ďolíčku Safety Real Lukáš Eichinger. Vyšlo najevo, že za vlastníkem stál kontroverzní podnikatel Martin Benda, známý v souvislosti s vytunelovaným fondem Trend, který se podílel například na prodeji obchodního domu Kotva. V prosinci zastupitelé schválili úpravu kupní smlouvy, aby byla v souladu se zápisem do katastru. V lednu pak došlo k přepisu majitele stadionu na katastrálním úřadu, klub vyjednal s pražským magistrátem desetiletou nájemní smlouvu.

ODCHODY VLADIMÍRA KOSE A JIŘÍHO SLOUPA

Během podzimu klub přišel o dvě velké legendy. 17. září zemřel ve věku 81 let Vladimír Kos, tahoun úspěšné éry na přelomu padesátých a šedesátých let a reprezentační náhradník na světovém šampionátu v Chile. 20. prosince zemřel ve věku 64 let Jiří Sloup, hrdina mistrovského podzimu 1982 nebo slavného pohárového zápasu proti Ajaxu Amsterdam.

ZIMNÍ PŘÍPRAVA

Po výrazných přestavbách kádru v minulých přestupových obdobích teď nastal klid. Z Bohemky neodešel nikdo ze základní sestavy, ale jen hráči s menším herním vytížením – Milan Jirásek (přestup do Ostravy), Petr Buchta (hostování Jihlava), Viktor Budinský (návrat z hostování ze Sparty), Jani Urdinov (hostování FC Zire) a Jan Kuchta (konec hostování ze Slavie). Přišli stoper Jiří Bederka (přestup z Hradce Králové), záložník Jan Záviška (hostování z Jihlavy) a brankář Michal Bárta (hostování z Jablonce). „Došlo k velkému posunu, protože neřešíme odchod osmi hráčů a příchod sedmi jako minulou sezónu,“ pochvaloval si sportovní ředitel Miroslav Držmíšek. Bohemka skončila druhá v Tipsport lize, kde ve finále prohrála s Brnem, na soustředění v Turecku hrála mimo jiné s Rubinem Kazaň (0:1).

KLÍČOVÁ VÝHRA S BRNEM

Na úvod jara se Zbrojovkou Bohemka zvítězila 1:0 díky Maškově gólu z penalty, přestože hrála od 66. minuty bez vyloučeného Lutse. Bylo to klíčové vítězství, které mužstvo naposledy v sezoně vystřelilo na šesté místo a hlavně ho téměř definitivně zachránilo. Soupeři, vedeném bývalým trenérem Bohemky Romanem Pivarníkem, naopak prohra přidělala problémy. „Tentokrát se nám dařilo i v deseti udržet soupeře na uzdě, ba i ho nepustit do jediné gólové šance," pochvaloval si trenér Hašek.

MRAZIVÁ DERBY, VIDEO V EDENU

Další dvě kola čekala Bohemku derby v mimořádně mrazivých podmínkách. V Edenu zelenobílí prohráli 0:1, v zápase bylo poprvé v historii české ligy použito video. Rozhodčí Proske nakonec Škodův gól neuznal. V Ďolíčku s Duklou předvedli klokani výborný výkon a vyhráli 2:0 díky další Maškově penaltě a Tettehově pojistce těsně před koncem. Znovu velký mráz, večerní termín a televizní přenos stály za nízkou návštěvou, klub ji zabalil do oficiálního čísla 1905. „Na velmi dobře připraveném hřišti jsme podali výkon, který se blíží tomu, co bychom chtěli předvádět opakovaně,“ řekl Hašek.

JINDŘIŠKOVA DVOUSTOVKA

V zápase na Slovácku Bohemka poměrně nešťastně prohrála 0:1, zápas ale vstoupil do historie díky Josefu Jindřiškovi. Kapitán týmu nastoupil do dvoustého prvoligového zápasu v Bohemce a stal se teprve devátým hráčem historie, který této mety docílil. Na jaře nakonec Jindřišek nechyběl ani zápas, svou bilanci posunul na 210 zápasů, v historické tabulce minul Stanislava Levého a Miroslava Valenta a posunul se na sedmé místo. „Chtěl bych překonat pana Panenku, ten má 230 ligových zápasů za Bohemku. To bych mohl stihnout,“ plánoval Jindřišek.

SMLOUVA V ĎOLÍČKU

16. března došlo k podpisu nájemní smlouvy mezi pražským magistrátem jako novým majitelem Ďolíčku a Bohemians Praha 1905, která dala klubu jistotu pro dalších deset sezon za nájemné ve výši 1,5 milionu korun ročně.

PĚT PLZNÍ!

Jeden z nejkrásnějších zápasů éry po znovuzrození sehrála Bohemka v dubnu s Viktorií Plzeň. Soupeř sice směřoval za titulem, v Ďolíčku ale dostal za první poločas čtyři góly a zelenobílí nakonec vyhráli 5:2. „Jsme šťastní, je to náš první velký úspěch. Porazili jsme někoho z absolutní špičky českého fotbalu. Dali jsme pět gólů, v kabině i bohemácké obci je stav euforie, nadšení a radosti,“ radoval se trenér Hašek, který po zápase poprvé přišel slavit vítězství pod kotel. Zápas s Plzní byl čtvrtým domácím vítězstvím v řadě. Zápas zároveň probíhal jako oslava Městského stadionu Ďolíček, slavnostní výkop provedli zástupci Hlavního města Prahy.

ODCHOD PIŠTY IVANČÍKA

26. dubna ve věku nedožitých 73 let zemřel populární útočník přelomu šedesátých a sedmdesátých let Štefan Ivančík, zvaný Pišta. Legendární pravé křídlo se zelenobílým klubem prožilo bouřlivá léta na přelomu šedesátých a sedmdesátých let a stalo se jedním ze symbolů éry, v němž zelenobílí bavili celou republiku romantickým fotbalem. Mimo jiné to byl on, kdo jako první v soutěžním zápase použil slavný dloubák.

SEDM ZÁPASŮ BEZ VÍTĚZSTVÍ

Po plzeňské slávě už se fanoušci do konce sezony další výhry nedočkali. Navzdory kvalitním výkonům v zápasech v Olomouci, kde Bohemce k první výhře od jara 1983 scházelo necelých deset minut, a v Liberci. Sezona končila zápasem se Spartou, kde byla Bohemka také blízko k výhře, remíza 0:0 ale jen prodloužila raritní sedmnáctileté čekání na vítězství ve vzájemném zápase. Nevydařený konec sezony fanoušky po dobré sezoně zklamal, zejména domácí ztráty s Jihlavou a Mladou Boleslaví, které potřebovaly body k záchraně. „Nikdo v Bohemce neprodává utkání a takové spekulace nejsou vůbec hodny jména našeho klubu! Naši hráči si za své obětavé výkony takové podezření nezaslouží a za celý klub mohu prohlásit, že všichni máme svědomí čisté,“ uvedl ředitel klubu Darek Jakubowicz.

SEDMÉ MÍSTO

Bohemka skončila sedmá, což byl nejlepší výsledek za posledních sedm let. Brankář Tomáš Fryšták odehrál všech 30 zápasů a s 29 góly zakončil sezonu s průměrem 0,97 gólu na zápas. „Bohemka nyní zažívá období nebývalé stability. Šestá prvoligová sezóna v řadě, to je něco, co jsme v celé éře samostatné české ligy ještě nikdy nezažili. Rádi bychom přesto v příští sezóně pokračovali v posunování Bohemky výš,“ plánoval Darek Jakubowicz.

autor: martin hašek / listopad 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)