KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2019/20: Jarní euforií proti koroně

Bez pěti dnů celý rok trvala tahle hodně zvláštní sezona. Epidemie koronaviru paralyzovala celé Česko, fotbalová liga se po dvouměsíčním zmražení rozeběhla, ale nakonec se celá nedohrála. Na rozdíl od příběhu Bohemians. Skončilo trápení trenéra Haška a další návrat Luďka Klusáčka přinesl památnou jarní euforii, která málem vedla až do Evropy.


LE GIANG

Bohemka před novou sezonou opět solidně posílila. Slovenský brankář Patrik Le Giang (naposledy Prostějov) přestoupil z Vlašimi. Jeho nástup byl bohužel odložen kvůli zlomenině klíční kosti na dovolené na Bali. Přišli Petr Hronek (Zlín), Jakub Podaný (Dukla), Daniel Köstl (Sparta), Ibrahim Keita (Radotín), smlouvu prodloužil Kamil Vacek. Po čtyřech letech se vrátil i Jakub Rada. Ztrátou byl odchod Rudolfa Reitera do Ostravy. V létě se bohužel znovu zranil David Puškáč a také železný muž Martin Dostál. Klub poslal na hostování útočníka Koubka (Jihlava) a spolehlivého stopera Šmída (Brno), což fanoušci nesli s nelibostí.

ZASE FANTOM MATOUŠEK

V prvním ligovém zápase předvedla Bohemka v Jablonci aktivní výkon, opět ale narazila na mladého útočníka Jana Matouška. Ten už jí dal v minulé sezoně za Příbram tři góly a tentokrát se trefil dvakrát. Zápas ovlivnila chyba stopera Köstla, který nechal Matouška utéct před prvním gólem. Köstl byl navíc v závěru vyloučen.

POLOČAS SNŮ S MLADOU BOLESLAVÍ

V druhém kole s Mladou Boleslaví nechala Bohemka rychle zapomenout na domácí trápení z minulé sezony. Silného soupeře zničila třemi góly do poločasu. Trenérům vyšel taktický tah, když na ruského kanonýra Komličenka nasadili Josefa Jindřiška.

ÚTOK NA PANENKU

V prvních dvou zápasech nové sezony se kapitán Josef Jindřišek v historických tabulkách prohnal kolem klubové legendy Antonína Panenky. V prvním kole v Jablonci Jindřišek nastoupil v první lize za Bohemku po dvě stě třicáté, čímž mistra vyrovnal. Doma s Mladou Boleslaví už šel v pořadí před něj na třetí místo tabulek, jen za Františka Jakubce (260) a Zdeňka Prokeše. „Čím víc zápasů za Bohemku odehraje, tím to pro ni bude lepší,“ uznal sám Panenka. V dalších zápasech se před Panenku dostal i David Bartek.

VENKU BÍDA, DOMA BODY

Bilance v domácích a venkovních zápasech se oproti minulé sezoně zcela otočila. V prvních čtyřech venkovních zápasech Bohemka neuhrála venku ani bod. Doma naopak bodovala. Uhrála i bod za bezgólovou remízu s Plzní v zápase, v němž nepadla jediná střela na branku.

OBRAT S OLOMOUCÍ

Skvělý obrat se Bohemce po roce opět povedl proti Sigmě Olomouc. Před rokem vyhrála venku 3:2 a tentokrát uspěla stejným skóre v Ďolíčku. Olomouc přitom po hodině hry ještě vedla 2:0. Pak snížil krásným trestňákem Podaný, Hůlka vyrovnal hlavičkou po rohu a ve čtvrté minutě nastavení se do vápna prodral Bartek a prostřelil gólmana. „Klasická moje klička, prorážečka,“ zahlásil Bartek.

VODHÁNĚL JAKO MARADONA

Proti Liberci byl hráčem zápasu záložník Vodháněl. První gól vstřelil po úžasné sólové akci, při níž obešel šest hráčů soupeře. „Také si pamatuji, když si Maradona protáhl míč v roce 86 na mistrovství světa proti Angličanům. Vidím to jako teď. Tato akce od toho nebyla zase tak daleko,“ rozplýval se trenér Hašek. O vítězství 2:1 rozhodl Vodháněl dvě minuty před koncem poté, co se do vápna z křídla prodral nigerijský útočník Michael Ugwu. Bohemka se po osmém kole s deseti body držela ve střední skupině. Památným momentem byla i masáž, kterou od diváka v první řadě dostal Jakub Podaný předtím, než v první půli hodil aut.

NÁVRAT MÍLY HAVLA

Konec přestupního termínu přinesl změny, na něž fanoušci reagovali hodně rozdílně. Smutnili nad odchodem zkušeného stopera Michala Šmída na hostování do Brna, naopak oslavovali návrat univerzála Milana Havla, který dorazil na hostování z Plzně po víc než dvou letech. Už v srpnu se na hostování ze Slavie vrátil stoper Lukáš Pokorný.

HRŮZA V KARVINÉ

Z Karviné sice Bohemka přivezla za remízu 0:0 první bod zvenku, ovšem fanoušky moc nepotěšil. Karviná byla poslední a dojem ze zápasu navíc pokazila jeho mizerná kvalita. Trenér Hašek problém viděl, jako už několikrát v minulosti, v nepokropeném trávníku. „Na suchém hřišti se nikdy nebude hrát rychlý fotbal,“ stěžoval si.

POHÁROVÁ OSTUDA

Podivný zážitek v Karviné přetnul poměrně vydařený start sezony a nastartoval blbou náladu. Následoval sled negativních událostí. Doma se Zlínem Bohemka dvakrát prohrávala (tradičně dostala gól i od svého bývalého hráče – Dominka Maška), dvakrát ale vyrovnal Milan Havel, který měl šanci i na hattrick. Remíza 2:2 ale byla ztrátou. V Teplicích měla Bohemka spíš vyhrát, ale po gólu deset minut před koncem naopak prohrála 0:1. Atmosféra zhoustla a pak následovaly dvě katastrofy. Nejdřív konec v MOL Cupu v třetiligovém Chlumci nad Cidlinou (rezerva tam v ČFL pár týdnů předtím vyhrála). A pak prohra 2:3 v Českých Budějovicích, které byly v té době poslední. Celý týden před zápasem se fanoušci obávali, co předvede rozhodčí, a Ondřej Ginzel si pak tendečním výkonem skutečně vysloužil klubový protest. Jenže už bylo pozdě.

HAŠKŮV KONEC

Kolem zápasu v Českých Budějovicích byla atmosféra v klubu opět toxická. Fanoušci byli rozezleni výsledkovou krizí, děravou obranou a také dalším nástupem neproduktivity v útoku. Po porážce byla Bohemka s dvanácti body jedenáctá, jen dva body od barážové pozice. Vedení klubu proto odvolalo trenéra Martina Haška, který vydržel v klubu dva a půl roku a v počtu odkoučovaných zápasů v první lize (85) i vítězství (23) se dostal do první desítky klubových statistik.

NÁVRAT LUĎKA KLUSÁČKA

Haška vystřídal bývalý hráč i sekretář Bohemky Luděk Klusáček, jenž už v Ďolíčku jako trenér úspěšně působil při krátké záchranářské misi na jaře 2014. „Už při svém odchodu v roce 2014 jsem si přál se do Bohemky jednou vrátit. Ta nabídka nyní přišla a já jsem velmi rád, že jsem opět tady," uvedl Klusáček. Společně s Haškem skončil také asistent Dalibor Slezák, který v této pozici působil téměř osm let od ledna 2012. Klusáčkovým asistentem se stal Erich Brabec, který v Bohemce jako hráč strávil rok 2014.

NÁSTUP LE GIANGA

Klusáček po svém příchodu ihned udělal změnu v bráně. V ní začal sezonu Roman Valeš, po pěti zápasech ho vystřídal Tomáš Fryšták. Teď přišel čas slovenského brankáře s vietnamskými kořeny Patrika Le Gianga. Hned v prvním zápase s Opavou udržel nulu a pomohl k vítězství 1:0. V Ďolíčku nedostal Le Giang gól rovné tři zápasy. Vychytal i bezbrankovou remízu se Slováckem a především vítězství 1:0 s Příbramí, v němž byl soupeř lepší a díky Le Giangovi neproměnil spoustu jasných gólových šancí.

MEZI NEBEM A PEKLEM 2

Po dvacátém kole, jež uzavřelo podzim, se Bohemka nacházela v podobné pozici jako před rokem, jak řekl bývalý trenér Hašek – mezi nebem a peklem. Byla třináctá, s šestibodovým polštářem na barážovou příčku a zároveň s pětibodovým mankem na desátou Olomouc, která dlela na dně střední skupiny.

PROTESTY PROTI ŘEDITELI

Nemilým znakem podzimu bylo odloučení značné části fanoušků od klubového vedení. Mnohé pobouřilo zrušení diskuzního fora na webu Virtuální ďolíček, které však klub po neúspěšném spuštění samostatného fora obnovil. Fanoušci byli unavení dlouhodobým bojem o záchranu, jejich nelibost přispěla ke konci trenéra Haška (představitelé DFB jej dokonce otevřeně podporovali). Po Haškově odchodu se kotel zaměřil proti Darku Jakubowiczovi, který nastoupil na pozici klubového ředitele v září 2015 původně dočasně, ale byl stále ve funkci. Od domácího zápasu se Slováckem se v kotli začaly objevovat transparenty za jeho konec ve funkci.

PLÁNY NA REKONSTRUKCI ĎOLÍČKU

Pražský magistrát v prosinci oznámil, že chce v roce 2020 vyhlásit architektonickou soutěž na rekonstrukci a rozšíření Ďolíčku. Sousední parkoviště, kde by mohl vzniknout parkovací dům a obytná zástavba, se měly řešit zvlášť. Rada Prahy 10 schválila memorandum, které umožní začít s rekonstrukcí stadionu i před tím, než se ujasní plán pro jeho okolí.

PULKRAB, NÁVRAT MOSQUERY

Výraznou zimní posilou byl sparťanský útočník Matěj Pulkrab, který přišel na půlroční hostování. Po čtyřech letech se do Ďolíčku vrátil také kolumbijský záložník Jhon Mosquera. „Vracím se domů,“ řekl Mosquera po prvním tréninku. Tým se zkvalitnil také návratem řady předtím zraněných hráčů. „Největší posily? Uzdravení našich hráčů,“ pochvaloval si manažer Miroslav Držmíšek. Těsně po startu soutěže dorazil z Příbrami taky záložník Roman Květ.

SLAVNÁ VÝHRA NAD SLAVIÍ

Start do jara vyšel Bohemce parádně. Slavia, jež díky čínskému kapitálu v posledních letech vyrostla do ligového suveréna, přijela do Ďolíčku se vzpomínkami na podzimní tažení Ligou mistrů a bez jediné ligové porážky v aktuální sezoně. Na Bohemku ale dorazila po zimních ztrátách několika opor a poprvé padla. Týmový výkon podpořil gól Jana Vodháněla, který skóroval 28 sekund poté, co ve druhé půli nastoupil na hřiště. Během zápasu odstartovala sbírka Klokani klokanům na podporu požáry sužované Austrálii.

KRITICKÝ MOMENT

Další týdny byly výsledkově rozpačité. Liberec zůstal jediným místem v lize, kde Bohemka ještě nikdy nevyhrála, prohru 3:1 způsobil dvěma góly bývalý klokan Jan Kuchta. V domácím zápase s Karvinou, která zrovna hrála v dobré formě, byla Bohemka nakonec ráda i za remízu 0:0. V tabulce byl tým dvanáctý, jen se čtyřbodovým náskokem na baráž a sedmibodovou ztrátou na střední skupinu. Zlá nálada posledních měsíců vyvrcholila, když se pořadatelská služba pokusila přemístit transparent za bránou pod kotlem proti řediteli klubu Darkovi Jakubowiczovi.

VÝHRA VE ZLÍNĚ

Až ve třináctém zápase sezony venku Bohemka zabrala naplno. Ve Zlíně vyhrála podruhé za sebou a prodloužila sérii bez porážky ve vzájemných venkovních zápasech, která napříč první i druhou ligou trvá od roku 2003. Výhru 2:1 vystřelili Pulkrab s Vaníčkem. Poprvé v sezoně nastoupil Martin Dostál. Bohemka měla pět bodů náskok na baráž i ztrátu na desátou Olomouc ve střední skupině.

ŽIVOT V KORONA KRIZI

Začátkem března se život v Česku v podstatě zastavil kvůli rostoucí pandemii koronaviru. Vláda rozhodla o zákazu akcí nad 100 diváků, klub následně pozastavil předprodej na další domácí zápas s Teplicemi. 12. března vláda rozhodla o vyhlášení nouzového stavu a zrušení všech sportovních akcí. Liga se tak zastavila. Symbolem boje s koronavirem se staly roušky, ty bohemácké vyráběly jak fanouškovské frakce, tak samotný klub. Koncem dubna proběhl úspěšný virtuální zápas mezi Bohemkou a Dejvickým divadlem, v němž svými hereckými etudami z hráčů zazářili především Matěj Pulkrab a Martin Dostál. Liga odstartovala znovu s desetitýdenním zpožděním.

ZE STŘECH, BALKONŮ, NA ŽEBŘÍCÍCH ČI ŠTAFLÍCH I NA STROMĚ

Na první zápas po restartu soutěže s Teplicemi mohlo jen 300 lidí, z toho jen 140 fanoušků. Klub je vybral z nejvyšších kategorií permanentkářů. Zápas si ale nenechaly ujít ani desítky dalších na přilehlých balkonech, střechách, jeden z nich se v úvazku usídlil dokonce na stromě na jednom z topolů za bránou u kotle. Další fanoušci si přinesli žebříky či štafle a dívali se přes zeď Sportovní ulice. Právě žebříky a štafle se staly symbolem restartu fotbalu v Ďolíčku. Bohemka rozdrtila Teplice 4:0 a zahájila stíhací jízdu, na desátou Olomouc ztrácela už jen tři body. O čtyři góly vyhrála Bohemka v první lize poprvé od vítězství 5:1 v Příbrami v srpnu 2001.

ČTYŘI VÝHRY ZA SEBOU

A ligový restart pokračoval v parádním tempu. Bohemka v dalším domácím zápase s Českými Budějovicemi znovu vedla už o tři góly a nakonec přes zápletku v závěru vyhrála 3:2 a v tabulce se čtyři kola před koncem základní části bodově dotáhla na desátou Olomouc. Pak vyhrála díky Pulkrabovu gólu v Opavě a poprvé od desátého kola se vrátila do prostřední skupiny, tři kola před koncem měla před Olomoucí tříbodový náskok. Navíc klokani vyhráli počtvrté za sebou, což se jim podařilo poprvé od přelomu let 2010 a 2011.

PORÁŽKA SE SPARTOU

Vítězná série skončila v domácím zápase se Spartou. Vyrovnaný zápas rozhodl gól bývalého klokana Tetteha těsně před koncem. Asistent rozhodčího zvdvihl praporek na znamení ofsajdu, čímž zmátl zelenobílou obranu. Hlavní rozhodčí ale po zásahu VAR gól uznal.

DO SKUPINY O EVROPU

Zádrhel se Spartou ale cestu Bohemians do prostřední skupiny o Evropu nezastavil. Jistotu postupu získali v předposledním kole na Slovácku, kde góly Pulkraba a Květa vyhráli 2:1 a díky lepším vzájemným zápasem s Olomoucí i Mladou Boleslaví už jim pád do skupiny o záchranu nehrozil.

DO NADSTAVBY Z OSMÉHO MÍSTA

Základní část soutěže zakončila Bohemka exhibičním výkonem proti Jablonci, který klokani porazili 3:0 a vyrovnali tak nejvyšší vítězství ve vzájemných zápasech z roku 1974. Bohemka skončila po základní části osmá s 42 body v tabulce. Víc bodů po třiceti kolech měla v české lize jen v sezonách 2010/2011 (43) a 2001/2002 (48).

POSTUP DO FINÁLE O EVROPU

V prvním kole play off Bohemians předčili Slovácko. Venku vyhráli 2:1 góly Vacka a Hronka, přičemž obě trefy rozhodčí nejdřív neuznal, ale pak své rozhodnutí opravil díky VAR. Doma v Ďolíčku dostala Bohemka brzy gól a následoval nervák, který vyřešil až dvěma góly v nastavení druhého poločasu Jhon Mosquera, ten druhý střílel do prázdné branky. Bohemka tak podruhé v krátkém sledu vyhrála čtyři zápasy za sebou a byla ve finále skupiny o Evropu.

RÁNA V MLADÉ BOLESLAVI, EUFORIE V ĎOLÍČKU

Finálový dvojzápas evropské skupiny začala Bohemka aktivním výkonem a několika šancemi, v Mladé Boleslavi ale dostala gól od svého odchovance Lukáše Budínského těsně před poločasem, a nakonec odjížděla s debaklem 0:3. V odvetě začala Bohemka skvěle, Puškáč vstřelil první gól, soupeř ale vyrovnal. V druhé půli stačil jen Jindřišek vstřelit gól na 2:1, který na postup nestačil. Fanoušci na tribunách se přesto s týmem loučili několikaminutovým potleskem vestoje. Bohemka v sezoně nasázela 44 gólů, nejvíc od sezony 1986/1987. Celkem vyhrála 15 zápasů, víc jich vyhrála naposledy v sezoně 1984/1985 (17).

JINDŘIŠKOVA VÝROČÍ

Kapitán Josef Jindřišek odehrál v semifinálové odvetě se Slováckem svůj 350. prvoligový zápas. V posledním zápase sezony pak nastoupil za Bohemians v první lize po 261., čímž v historické klubové tabulce překonal Františka Jakubce a dostal se na druhé místo za Zdeňka Prokeše (294). Jindřišek byl pak také Ligovou fotbalovou asociací vyhlášeni Osobností sezony.

JARNÍ OBROZENÍ

Jarní sezona byla pro Bohemians jedním z nejúspěšnějších období novodobé historie. Ze čtrnácti zápasů zvítězil Klusáčkův tým hned desetkrát. Po pauze kvůli koronavirové krizi vyhrál osm zápasů z deseti. „Rádi bychom pomýšleli výš, k tomu je však potřeba výkony trošku stabilizovat. Věřím, že kádr máme vcelku pohromadě. Předpokládám, že bychom mohli na slušné výkony navázat,“ uvedl trenér Klusáček, který ještě před koncem sezony podepsal smlouvu i na další sezonu, stejně jako kapitán Jindřišek. Bohemians si pojistili také Petra Hronka či Romana Květa.

DEFINITIVNÍ KONEC KONKURZU

Sladkou tečkou za povedenou sezonou bylo definitivní ukončení patnáct let staré konkurzní kauzy. Únavný maraton se přiblížil závěru už na jaře 2017, kdy správce konkursní podstaty podepsal smlouvu o stoprocentním uspokojení věřitelů. Námitky věřitelů napojených na Pavla Vandase a Karla Kapra věc protahovaly. 1. července 2020 byla však původní společnost FC Bohemians Praha, a.s. konečně vymazána z obchodního rejstříku pod spisovou značkou B 5690 vedenou u Městského soudu v Praze. Konkurz tak byl definitivně u konce.

autor: martin hašek / listopad 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)