KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2007/08: Prvoligová ochutnávka

Třetí sezona a zase o soutěž výš. Znovuzrozená Bohemka jela na tripu, který vedl snad skoro do nebe. Jenže tentokrát už narazila do zdi. V první lize prožila utrápenou sezonu, zoufalý podzim a krátkou naději koncem jara. Ta se ale rozplynula a zelenobílý klub si musel znovu zvykat na realitu v druhé lize.


BUSTA POKRAČUJE

Trenér Zbyněk Busta zůstal po postupu u mužstva navzdory chybějící profesionální licenci potřebné pro první ligu. Výkonný výbor ČMFS mu udělil speciální výjimku, díky které mohl do zahájení podzimního kurzu působit jako asistent, jako hlavní trenér oficiálně vedl tým Václav Hradecký. V klubu skončil ředitel Jiří Steinbroch, jeden z hrdinů obrození Bohemky po konkurzu, jeho pozice zůstala dočasně volná. Z kádru odešel jen Pavel Hašek do Teplic, posilami se stali veterán Michal Šmarda (Hradec Králové), obránce Vít Turtenwald (Trnava) a záložník Petr Kunášek (Čáslav). Karel Rada po postupu změnil rozhodnutí o konci kariéry. „Když ligu pro Bohemku zachováme, bude to úspěch,“ řekl Busta před sezonou. Sponzorem se stala sázková společnost Fortuna. Lístky šly před ligou na dračku, 3 600 permanentních vstupenek bylo vyprodáno během prvních šesti hodin. Před sezonou se jich prodalo 4 500.

VELKÁ REKONSTRUKCE

Klub musel v létě svést velký boj, aby mohl hrát prvoligové zápasy v Ďolíčku, do největší rekonstrukce stadionu od roku 1970 investoval 12 milionů korun. Z hlavní tribuny zmizely staré lavice a zábradlí, které nahradily zelené a bílé sklopné sedačky. I z kotle pod hodinami musely pryč kovové konstrukce, klub neuspěl se snahou zachovat sektor pro stojící fanoušky, a i zde musel vysadit sedačky. U tramvaje vyrostla montovaná tribuna pro fanoušky hostů. Na hlavní tribuně byla položena nová střecha a byly natřeny nosné sloupy. S pracemi na stadioně během léta pomohly stovky fanoušků při dobrovolných brigádách. Celková kapacita stadionu klesla na 7 500 diváků, na riziková utkání pak na 6 800 lidí.

VEJSADA ÚTOČÍ

Michal Vejsada, majitel zkrachovalých FC Bohemians Praha, a. s., přispěchal v létě s žalobou o vydání předběžného opatření, které by zabránilo Bohemce nastoupit do ligy se svou starou argumentací, že klub Bohemians 1905 není právoplatným členem ČMFS pod číslem 100 001. „Otázku nástupnictví považujeme za vyřešenou, věnujeme se teď jiným problémům,“ uvedl Petr Svoboda, člen představenstva Bohemians 1905.

OSTRÝ ÚVOD S BANÍKEM

V prvním kole čekal Bohemku očekávaný střet s Baníkem Ostrava a před zápasem se řešily obavy, jak stadion s menší kapacitou zvládne nápor fanoušků. Zápas nakonec proběhl bez větších problémů a ve fantastické atmosféře. „To byla oslava fotbalu,“ pochvaloval si ostravský trenér Karel Večera. Svěrkoš dal první gól Baníku, který však padl z jasného ofsajdu. Ostrava nakonec v Ďolíčku vyhrála 2:0.

ČEKÁNÍ NA GÓL

Předstartovní euforii vystřídala ligová realita, kterou Bohemce komplikovala slabá produktivita. Po porážce s Baníkem získala dva body za bezbrankové remízy v Liberci (tam přežila několik tyčí) a s Olomoucí, následně prohrála 0:2 v Plzni, kde už nastoupily dvě nové posily do útoku. Michal Polodna se do Bohemky, kde už působil před konkurzem, vrátil z Příbrami, Michal Ordoš přestoupil z Mladé Boleslavi. Na hostování naopak odešli Tomáš Kulvajt (Dukla), Eduard Formáček (Horní Měcholupy) a Jiří Vágner (Krč). Zápas v Plzni poznamenalo skandální chování pořadatelů, kteří byli k fanouškům agresivní a zabavovali jim dokonce zakoupené programy. Gólové trápení skončilo až v pátém kole doma se Žižkovem. První gól po návratu do ligy vstřelil po 444 minutách Turtenwald, ve čtvrté minutě nastavení vyrovnal Slezák na konečných 2:2.

NÁVRAT MARKA NIKLA

Atmosféru po utrápeném úvodu ligy zcela obrátil velký návrat legendy. Odchovanec Marek Nikl se koncem září znovu objevil v Ďolíčku po devítiletém působení v Norimberku. První zápas odehrál proti Slavii a hned se předvedl památnou ránou, kterou vytáhl Vaniak z pod břevna. A pomohl k senzačními vítězství 2:0. První start byl nádherný. „Přesně takhle jsem si to nějak představoval. Porazit Slavii před vyprodaným stadionem,“ radoval se Nikl.

TRIUMF NAD SLAVIÍ

První ligové vítězství Bohemka oslavila v parádním vršovickém derby se Slavií, která do Ďolíčku přijela těsně po svém premiérovém zápase v Lize mistrů, v němž porazila Steauu Bukurešť, když v předkole postoupila přes Ajax Amsterdam. První gól (svůj první prvoligový) dal hlavou Škoda na kotel, v druhé půli přidal další hlavičku z hranice vápna svým životním gólem Petr Kunášek, nezvyklá osobnost ve fotbalové kabině, který dostal od trenéra Busty přezdívku Lesní muž, jež se brzy vžila. Po sedmém kole Bohemka poskočila se sedmi body na jedenácté místo. Bylo to pro ni první vítězství v první lize od posledního kola sestupové sezony 2002/2003 v Teplicích.

PŘÍBA ŘEDITELEM

Těsně po slavném zápase na Slavii se zaplnilo místo klubového ředitele po Jiřím Steinbrochovi. Nahradil ho Lukáš Přibyl, dlouholetý příznivec klubu a jedna z hlavních osobností vzepětí Bohemky po konkurzu, člen DFB 005. „Beru to tak, že fanoušci získali ve vedení klubu další post,“ řekl Přibyl, který v minulosti působil ve Spartě jako ředitel komunikace a později i jako člen představenstva. „Bohemce jsem vždycky fandil, což při rozhodování o změně zaměstnání sehrálo významnou roli.“

LÉTAJÍCÍ SEDAČKY V KLADNĚ

Po Slavii následovala série porážek, z nichž bolestivé byly především ztráty doma s Českými Budějovicemi a v Kladně s přímými konkurenty v boji o záchranu. Do Kladna vyrazilo víc než tisíc zelenobílých fanoušků. Zápas se hrál koncem října v proměnlivém počasí, chvíli svítilo slunce, chvíli sněžilo. Bohemka prohrála 1:2 a ve druhém poločase několik výtržníků z našeho kotle vtrhlo mezi domácí fanoušky a způsobilo bitku. Stadionem létaly vytržené sedačky, vedení Bohemians se za incident místnímu klubu omluvilo.

DVAKRÁT NA LETNÉ

V závěru podzimu odehrála Bohemka dva soutěžní zápasy na Letné. Nejdřív tam hrála v osmifinále Poháru ČMFS, kam prošla přes výhry ve Dvoře Králové a v Břeclavi. Nastoupil mladý tým plný náhradníků a prohrál 0:2, jeden gól vstřelil bývalý hrdina Bohemians Karol Kisel, který po trefě z trestného kopu neslavil. V lize prohrála Bohemka 1:3, gól Michala Ordoše po krásné akci z křídla byl prvním zásahem na Letné od památného vítězství 4:3 z roku 1996.

SŇOZÍKŮV GÓL Z PENALTY

V domácím zápase se Zlínem dal vedoucí gól Bohemky gólman Radek Sňozík z penalty a stal se teprve čtvrtým brankářem historie české ligy, který skóroval. „Trochu nervózní jsem byl, ale jsem určený, tak jsem šel kopat. Počkal jsem si na jeho pohyb a pak jsem chtěl hlavně trefit branku,“ říkal Sňozík, který navázal na tři druholigové trefy z minulé sezony a pohárový gól ve Dvoře Králové. Bohemka však prohrála 1:2 a po další prohře v Teplicích byla po patnácti kolech s deseti body poslední.

ŠKOLKA PROTI LIBERCI

V posledním podzimním zápase doma s Libercem hrála za Bohemku unikátní záloha s průměrem 19 let - Jan Moravec (20), Jan Morávek (18), Ivan Hašek (20) a David Bartek (19) tak obnovili spolupráci z dorostu. Gól Milana Škody a skvělý výkon gólmana Radka Sňozíka, který dostal od redaktora Sportu výjimečnou desítku, pomohly k vítězství 1:0, které před zimou znamenalo naději. Bohemka byla patnáctá s bodovou ztrátou na čtrnáctý Jablonec.

JAN REZEK

Nejvýraznější posilou zimy je útočník Jan Rezek, který přišel těsně před prvním jarním zápasem na hostování ze Sparty. Z hostování se vrátili Jiří Vágner a Eduard Formáček, z Hradce Králové dorazil obránce Vlastimil Karal, na hostování ze Sparty přišli brankář Lukáš Zich a obránce Martin Knakal, přišel obránce Martin Knakal (Škoda Xanthi) a do Bohemky se znovu vrátil Pavel Hašek (hostování z Teplic). Ze zkušenějších hráčů odešli Lukáš Matůš (hostování Slovácko), Jiří Rychlík a Vít Turtenwald. Bohemka se opět zúčastnila halového turnaje Víkend šampionů v Sazka areně, kde opět za skvělé podpory nadšených zelenobílých fanoušků skončila čtvrtá. Bohemka po letech absolvovala také zahraniční soustředění, v portugalském letovisku Albufeira se koncem ledna utkala se třemi soupeři z portugalské druhé a třetí ligy. Mužstvo už oficiálně vedl trenér Zbyněk Busta, který zahájil studium trenérské licence.

BOD NADĚJE V OLOMOUCI

Start do jara Bohemce vyšel. V Olomouci vybojovala cenný bod za remízu 1:1, když vyrovnávací gól vstřelil Michal Ordoš. Pohledem skrz léta je pikantní, že Bohemce tehdy pomohla hrubka Josefa Jindřiška, který při odkopu trefil Morávka, od nějž se balon odrazil před branku k Ordošovi.

CESTA ZA SVĚTLEM

Emotivním začátkem jara v Ďolíčku byla tzv. Cesta za světlem, jíž klub oslavil nové sloupy s reflektory umělého osvětlení. V zimní přestávce stadion ozdobilo celkem 112 reflektorů, nejen v rozích, ale také na střeše hlavní tribuny, další reflektor symbolicky pokřtil legendární Jiří Sloup před vyprodaným zápasem s Plzní. V Ďolíčku se svítilo po dlouhých pěti letech. V atraktivním zápase Bohemka zachránila bod za remízu 2:2 gólem Jana Rezka minutu před koncem.

KUCHAŘŮV COMEBACK

V březnu podepsal s Bohemians smlouvu Tomáš Kuchař, hvězda devadesátých let, který se vrátil už podruhé, předtím krátce v klubu působil i v ČFL. Kuchař však nakonec nastoupil jen na devět minut v nešťastném zápase s Jabloncem. Bohemka hrála téměř hodinu bez vyloučeného gólmana Sňozíka, přesto dal v druhé půli Morávek vedoucí gól. Šest minut před koncem však vyrovnal Necid. Po předchozí nemilé prohře na Žižkově Bohemka deset kol před koncem stále trčela na sestupové příčce. Situaci nevylepšila ani další těsná prohra v derby se Slavií na Strahově, Bohemka se propadla se na poslední místo.

TMA NAD ĎOLÍČKEM

Čekání na první jarní vítězství prodloužil i zápas s Mladou Boleslaví, který dvakrát přerušil výpadek umělého osvětlení. Poprvé se zhaslo v 72. minutě, nehrálo se asi čtvrt hodiny, poté se odehrály tři minuty, načež světla vypadla podruhé. Celkem se zápas zdržel o 23 minut. Před prvním přerušením Bohemka vedla 1:0 Škodovým gólem, těsně po druhé pauze jí ale sebral bod Holub.

BUSTŮV KONEC

Další neúspěchy už neustál trenér a sportovní ředitel Zbyněk Busta. Jeho konec se přiblížil po katastrofálním výkonu v Českých Budějovicích, kde Bohemka prohrála 0:2. Po jednání s vedení klubu Busta ještě ve funkci zůstal, v následujícím klíčovém záchranářském souboji s Kladnem však Bohemka opět jen remizovala 1:1, když bod zachránil v poslední sekundě zápasu gól Jana Rezka. Hlavním trenérem byl jmenován dosavadní asistent Michal Zach, který přišel v průběhu podzimu po konci angažmá v Liberci. Po 24 kolech byla Bohemka poslední s osmnácti body a dvoubodovou ztrátou na Most a Kladno.

TROJANŮV LEV V MOSTĚ

Novou naději přinesl památný zápas v Mostě. Den před utkáním přišel do kabiny družstevník číslo 001 Ivan Trojan se skleněnou trofejí Českého lva. Cenu pak měli hráči pro štěstí s sebou na lavičce. Bohemka brzy vedla, ale o půli prohrávala 1:2. Pak vyrovnala šťastnou Kotyzovou střelou, která se odrazila od tyče a brankář Švenger si ji srazil do brány. Vítězný gól vstřelil Slezák, 15 sekund poté, co přišel na hřiště, poslal míč nádhernou střelou přímo do vinglu. „Myslím, že ten lev sehrál hlavní roli,“ radoval se Slezák. Bohemka nakonec vyhrála 4:2 a pět kol před koncem se poprvé od jedenáctého kola odpoutala ze sestupových příček. Přímo v kotli slavil Jan Rezek, který k zápasu nemohl nastoupit.

CESTA ZA NADĚJÍ

Euforie z Mostu vydržela i další zápas, před vyprodaným Ďolíčkem otočila Bohemka zápas s Brnem dvěma krásnými střelami Martina Kotyzy a první prvoligovou brankou Davida Bartka. Vítězství 3:1 však zkalila překvapivá zpráva o vítězství Kladna v Plzni, kam po sezoně mířil kladenský trenér Šilhavý. V dalších dvou kolech vybojovala Bohemka dva body za remízy 0:0 se Spartou a ve Zlíně. Dvě kola před koncem Most jistě sestupoval, na Kladno měli Klokani náskok dva body.

KATASTROFA

Jarní vzepětí se obrátilo v prach v posledních dvou zápasech proti soupeřům, kteří bojovali o účast v Poháru UEFA. Klíčová byla prohra 0:2 v předposledním kole s Teplicemi. Kladno vyhrálo 1:0 s Olomoucí a dostalo se v tabulce o bod před Bohemku. Kvůli horším vzájemným zápasům musela Bohemka v posledním zápase vyhrát v Ostravě a doufat, že Kladno nezvítězí v Teplicích. V Ostravě předvedla Bohemka výborný výkon, své šance ale neproměnila a po porážce 0:2 tak podesáté v historii sestoupila do druhé ligy. „Je jasné, že první ligu jsme si neprohráli tady v Ostravě. I přes velice dobrý a statečný výkon padáme z ligy. Ale budeme dělat vše pro to, abychom se do ní za rok zase vrátili,“ uvedl Zach.

STŘÍŽKOV V LIZE

K nepříjemnému závěru sezony přispěl i postup střížkovského klubu, který stále parazitoval na jménu Bohemians Praha, do první ligy. Na jeho postupový zápas s Vítkovicemi dorazila do areálu bývalého Xaverova v Horních Počernicích stovka fanoušků Bohemky, která aktivně podporovala Vítkovice. Střížkov v letní pauze neúspěšně vyjednával o spojení s konkurzním klubem FC Bohemians Praha a usiloval dokonce i o spojení s Bohemkou, vedení klubu to ale jasně odmítlo. Do ligy se přihlásil s parazitujícím názvem přesto, že licenční smlouva s TJ Bohemians Praha, kterou uzavřel na sezonu 2005/2006, už vypršela. „Další smlouvu jsme už s nimi neuzavřeli,“ uvedl generální sekretář TJ Bohemians Richard Šach.

autor: martin hašek / září 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)