KRÁTCE:
Do Ďolíčku přichází z FC Zbrojovka Brno brankář JAKUB ŠIMAN (29), který se připojí v co nejbližší době k B-týmu BOHEMIANS.
Klub BOHEMIANS má v dosavadním průběhu FORTUNA:LIGA nejhorší útok, když ve 23 utkání nastřílela pouhých 20 branek.
Prvoligovou premiéru si v Hradci Králové okusil makedonský útočník MILAN RISTOVSKI (25), gratulujeme a jen tak dál!
  

2012/13: Konečně zase doma!

Pád do druhé ligy bolel, smutek ale pomohl fanouškům zahnat vytoužený návrat do milovaného Ďolíčku. Klub s majitelem stadionu v Edenu dohodl předčasný konec nájemní smlouvy, která měla původně trvat až do roku 2015, a vrátil se, kam patří. Trenér Jozef Weber postavil nové mužstvo, které hrálo útočný fotbal a na konci sezony bylo znovu prvoligové.


LOUČENÍ LEGEND

Fanoušci se do Ďolíčku moc těšili, počet prodaných permanentek v zahájení prodeje překonal novodobý rekord. K tradicím se Bohemka vrátila i díky dresům, po roční pauze klokani nastupovali opět v zelenobílých pruhovaných dresech. V nich už si ale nezahrály tři tváře novodobé historie klubu. Marek Nikl skončil sedmnáct let poté, co v klubu začínal. Pavel Lukáš byl oporou zadních řad celých sedm sezon, Lukáš Hartig prožil Petrželovu éru a se 14 góly patřil k nejlepším střelcům klubu v české lize.

NOVÁ VLNA

Kádr se po minulé strastiplné sezoně zásadně proměnil. Odešli také Václav Marek, Jiří Kaufman, Martin Abraham, Tomáš Borek a Ondřej Kraják. Kouč Weber si ale díky tomu mohl složit vlastní tým. Svá dlouhá léta v Ďolíčku zahájil srdcař Michal Šmíd, přišli i Ondřej Šiml (oba Dukla), Jakub Rada, Martin Jirouš (oba Sparta), Bartoloměj Kuru a Václav Kalina (Mladá Boleslav). Hlavního trenéra Jozefa Webera a asistenta Dalibora Slezáka doplnil trenér brankářů Stanislav Vahala.

SPOR O NEŠPORA

Zvláštní situace doprovázela odchod útočníka Martina Nešpora, který se pod tlakem faktu, že jeho jméno bylo zařazeno v soupisu správce konkursní podstaty, rozhodl odejít do Mladé Boleslavi. Jeho nový klub, údajně právě kvůli problémům s konkurzem, odmítl Bohemce uhradit odstupné.

OSLAVA S PARMOU

Do Ďolíčku se Bohemka vrátila slavnostním zápasem s italským prvoligovým týmem Parma F.C., kterou ve skvělé atmosféře porazila 2:1 góly Jindřiška a Šumského. Zápas se oficiálně hrál na oslavu 80. výročí Ďolíčku. Před utkáním se klub rozloučil s Markem Niklem a Pavlem Lukášem.

ODCHOD MR. BOFORA

Bývalý ředitel Bohemky Jiří Steinbroch, který patřil k hlavním osobnostem znovuzrození klubu z konkurzu, se ještě objevil na zápase s Parmou a dočkal se tak návratu do Ďolíčku. Ze stadionu byl bohužel převezen do nemocnice, kde druhý den zemřel. Fanoušci za něj drželi minutu ticha v následném druholigovém zápase se Střížkovem. V létě Bohemka přišla také o Ladislava Ledeckého, dlouholetého mládežnického kouče, který jako asistent působil za éry Tomáše Pospíchala a na přelomu osmdesátých a devadesátých let dva roky vedl i prvoligové mužstvo, s kterým v roce 1990 skončil na čtvrtém místě federální ligy.

SE STŘÍŽKOVEM BEZ GÓLŮ

Start druhé ligy jsme museli strpět se Střížkovem. Soupeř, na rozdíl od skandálu z jara 2010, nastoupil, Bohemka mu ale přes převahu v poli nedokázala dát gól, přestože po vyloučení střížkovského Krystana končila v přesilovce. „Soupeř zvolil ve druhém poločase hodně destrukční taktiku. Pod takovou prezentaci fotbalu bych se nepodepsal,“ mrzelo trenéra Webera.

CESTA ZA TITULEM

K třicátému výročí titulové sezony 1982/1983 připravila skupina fanoušků internetový projekt, který si vypůjčil název z čtvrtstoletých oslav při zápase s Jihlavou „Cesta za titulem“. Online projekt se rozeběhl koncem srpna přesně třicet let od startu mistrovského ročníku.

PŘÍBŮV MEMORIÁL

Skvělou osobnost Lukáše Přibyla si v září klub poprvé připomenul při Memoriálu Lukáše Přibyla. Fanouškovský tým Kotva Vršovice v sestavě s trenérem Webrem nebo Karolem Dobiašem nastoupil proti týmu osobností Real Top Praha kolem Jana Kollera, Ivana Haška nebo Ivana Trojana.

ŠEST VÝHER ZA SEBOU

Druhé kolo přineslo zklamání z výkonu i porážky 0:2 v Pardubicích, pak se ale Bohemka chytla a vyhrála šest zápasů za sebou. Exhibice se Sokolovem (3:0), s Karvinou (5:1) a v Opavě (4:1), doplnily tři vydřené výhry s konkurenty v boji o postup. Ve Zlíně Bohemka vyhrála velice přísnou penaltou po Kalinově vpádu do vápna. Doma Bohemka v důležitých zápasech udolala Znojmo (1:0) i Varnsdorf (2:1) a po osmi kolech vedla o skóre před Žižkovem.

NÁJEZDNÍK KRAUS

Bývalý mládežnický reprezentant Martin Kraus v zimě odešel do Příbrami, aby se do Ďolíčku na podzim vrátil v dresu druholigové Vlašimi. Bohemka odehrála nejhorší poločas sezony, dostala tři góly a dva z nich vstřelil právě Kraus. V druhé půli snížil Vyhnal a po energické sólové akci Jindřišek, ale porážku 2:3 už Bohemka neodvrátila.

PO KRIZI DVĚ VÝHRY NA ZÁVĚR

Šest zápasů bez ztráty bodu vystřídala šestizápasová pasáž s jedinou domácí výhrou proti Mostu. Do téhle série zapadla i domácí plichta 1:1 s Žižkovem. Konec podzimu se však vydařil. Na hřišti HFK Olomouc jsme vyhráli 2:0 a následovalo vítězství 3:1 s nepříjemnými Pardubicemi. Poslední gól dal po sólu z půlky hřiště Vyhnal, který se tak s klubem rozloučil.

BOHEMIANS PRAHA 1905

Městský soud v Praze sice v září rozhodl, že se Střížkov musí nejpozději do 31. ledna přejmenovat, Střížkov se však v prosinci po dvou a půl letech domohl možnosti odvolat proti rozsudku soudu, který před rokem nepřijal jeho odvolání z procesních důvodů. Vedení Bohemky následně v lednu změnilo název klubu z Bohemians 1905 na Bohemians Praha 1905, aby nepřišel o ochrannou známku na název Bohemians Praha, kterou vlastnil od července 2011. „Tento krok byl dlouhodobě připravovaný. Jelikož vlastníme ochrannou známku, chtěli jsme tento název v plném rozsahu využívat,“ uvedl předseda představenstva klubu Dariusz Jakubowicz. Představenstvo se dohodlo na změně na valné hromadě v závěru roku 2012 a 28. prosince byl nový název zapsán do obchodního rejstříku.

COMEBACK MARTINA KOLÁŘE

Mezi zimními posilami se vyjímalo jméno Martina Koláře, který se do klubu vrátil ze zahraničí po dlouhých deseti a půl letech, poprvé nastoupil doma s Opavou a při střídání mu tleskal celý Ďolíček. Dalším novým hráčem byl Matěj Štochl (hostování z Příbrami). Na hostování odešli obránce Michael Žižka (Most) a Roman Potočný (Opava), do Slavie se vrátil Pavel Vyhnal.

KOMEDIE S PRAPORKEM

Úvodní jarní zápas se Zlínem Bohemka vyhrála 2:1 gólem z penalty, kterou proměnil Josef Jindřišek v sedmé minutě nastavení. Prodlevu způsobil zlomený praporek pomezního rozhodčího a následné hledání náhrady.

POSLEDNÍ ZÁPAS RADKA SŇOZÍKA

Znenadání skončila velká kariéra brankáře Radka Sňozíka v Bohemce. Ve Znojmě, kam přijela Bohemka jako lídr tabulky na hřiště druhého mužstva, dostal gól od Marka Heinze a pár minut poté musel s tržnou ránou odstoupit. Místo v bráně zabral Jiří Havránek a Sňozík už se do ní nevrátil.

TAŽENÍ ZA POSTUPEM

Z porážky ve Znojmě se Bohemka rychle vzpamatovala a následných sedm zápasů bez prohry ji nasměřovalo za postupem. Jindřiškovou penaltou porazila Opavu, v důležitém zápase vyhrála nad konkurentem v boji o postup ve Varnsdorfu 2:0, doma rozdrtila Čáslav (3:0). Dvě remízy ve Vlašimi a s Táborskem, za které s trefil pozdější kapitán Bohemky Daniel Krch, nevadily. Vítězství v Mostě a doma s Ústím nad Labem přiblížilo Bohemku na krok k postupu.

OSLAVY TITULU

Uprostřed května se v Ďolíčku uskutečnily oslavy třicetiletého výročí titulu, v zápase starých gard porazila Bohemka Žilinu 4:1, stejně jako v titulovém zápase v roce 1983. „Byl to krásný pocit. Pro každého je to nádherné, když se po x letech vrátí do Ďolíčku a lidi si to pamatují a ještě zatleskají,“ řekl Zdeněk Hruška.

POSTUP S HFK

Derby na Žižkově, které se kvůli zvažované stávce domácího týmu kvůli finančním závazkům Viktorky málem neuskutečnilo, přineslo porážku 0:2. Postup se tak slavil, stejně jako v roce 2007, v zápase s HFK Olomouc. Tentokrát se ale hrálo doma a Bohemka vítězstvím 5:1 poprvé v historii dokonala postup na stadionu v Ďolíčku.

HRŮZA V PŘÍBRAMI

Hrůzná příhoda a další důkaz, co všechno můžou v českém fotbalovém prostředí zažít fanoušci, kteří podporují svůj klub. Venkovní zápas se Střížkovem pořádající oddíl přesunul do Příbrami, oficiálně z obav o bezpečnost. Prakticky šlo o obstrukce Střížkova. Výprava Bohemky byla po příjezdu do Příbrami ostudným způsobem prohledána ochrankou. Zápas se hrál v době vrcholících povodní a utkání provázel vytrvalý déšť. Do Příbrami za Bohemkou přesto vyrazilo 450 fanoušků. Pořadatelé navzdory předchozímu slibu nepustili fanoušky Bohemky na krytou podélnou tribunu, lidé tak museli celý zápas moknout v teplotě těsně nad nulou. Na hřišti to po půli vypadalo na spravedlivou odplatu, Bohemka vedla díky dvěma hlavičkám stopera Jiřího Ptáčka 2:0, tři černé minuty po hodině hry ale bohužel skóre otočily na 3:2 pro Střížkov, jedním gólem přispěl bývalý klokan Zdeněk Šenkeřík.

KAŽDÁ KORUNA ZAHŘEJE

Ihned po postupovém zápase s HFK Olomouc začala rekonstrukce trávníku, pod nějž bylo instalované umělé vyhřívání tak, aby klub mohl hrát od nové sezony nejvyšší soutěž Gambrinus ligu. Klubu výrazně přispělo Družstvo fanoušků Bohemians, které uspořádalo veřejnou sbírku pod názvem Každá koruna zahřeje.

autor: martin hašek / říjen 2020 (s využitím Virtuálního Ďolíčku)