TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - TJ VÍTKOVICE   

3:1 (2:0)

Neděle 12.12.1982, 14:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • 1. liga (1982/1983) • 15. kolo

Branky: 23. Příložný (z pen.), 33. Němec (Čermák), 63. Čermák (Jakubec) - 66. Gajdůšek (z pen.)

ŽK: Sloup - Šourek

Rozhodčí: Špalek - Matušík, Liška

Instruktor: Gono

Diváci: 12 628


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Borovička Vladimír   90    
    O Jakubec František   90    
    O Marčík Jaroslav   90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Ondra Jiří   90    
    Z Zelenský Peter   90    
    Z Bičovský Přemysl   90    
    Z Sloup Jiří   90  
    Ú Němec Jaroslav 90    
    Ú Čermák Milan 90    
    Ú Příložný Miroslav 90    

TJ Vítkovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Zápalka Jaroslav   90    
    O Kušnír Jindřich   90    
    O Moravčík Ján   90    
    O Lišaník Milan   90    
    O Běleš Jiří   90    
  Z Svatonský Zdeněk   60    
    Z Gajdůšek Miroslav 90    
    Z Šourek Jiří   90  
    Ú Marchevský Jozef   90    
    Ú Kovačík Luděk   90    
    Ú Albrecht Milan   90    
  Z Klička Jiří   30    

  • Počasí již vládne zima, na fotbalových trávnících ale dodnes panoval podzim. Poslední díl pro Bohemku velice vydařené první části sezony obstaral souboj se zřejmě největším rivalem v boji o titul. Vítkovice totiž měly v tabulce pouze o jeden bod méně. Zřejmě i proto vedl předzápasovou přípravu sám Tomáš Pospíchal, který na několik hodin opustil nemocnici, aby své svěřence namotivoval.

    A práce hlavního trenéra přinesla své ovoce. Od úvodního hvizdu totiž vládlo na hřišti jedno mužstvo. Kolem vítkovického brankáře Zápalky to od prvních minut doutnalo a bylo pouze otázkou času, než Klokani nějaký ze závaru promění. První gól měl na hlavě v deváté minutě Němec, který po centru z pravé strany trefil břevno. Další střely Bičovského, Příložného a Jakubce také brankou neskončily. První klíčový moment přišel ve 22. minutě. Jaroslav Němec se ve vápně dostal k míči a po kličce brankáři mířil do prázdné branky. Radost mu obětavě zkazil Kušnír, ale v zápětí Lišaník zalehl míč před dobíhajícím Bičovským, pomohl si i rukou a pískala se penalta. Po několik ligových neúspěších se k její exekuci postavil pohárový střelec Příložný a napálil ji pod břevno. Zápalka si ani neškrtl. O deset minut později Bohemians svůj náskok znásobili. Moderní akci po ose Zelenský, Jakubec, Čermák a Němec zakončoval poslední jmenovaný již z naprosto jasné pozice. Po půl hodině Bohemka vedla 2:0, a jelikož se Vítkovice v celém průběhu prvního dějství prakticky nedostaly přes polovinu hřiště, šlo se za tohoto stavu i do kabin.

    Druhá polovina se zpočátku velmi podobala té původní, Bohemka ovládala hru, zahřívala diváky množstvím pěkných akcí a brzy se dočkala i třetího gólu. V 63. minutě to byla opět akce Zelenského s Jakubcem. První přihrával, druhý utekl obránci a posadil centr přímo na hlavu Čermáka, který svou hřívou usměrnil míč do sítě a zvýšil na 3:0. I přes jasný stav ale stále nebylo vyhráno. Jen o dvě minuty později totiž Marčík stáhl ve vápně Kovačíka a Gajdůšek z nařízené penalty snížil. Hosté vycítili šanci a následující minuty se odehrály zcela v jejich režii. Dvě obrovské šance měl vysunuvší se stoper Moravčík, oba pokusy ale skvěle zlikvidoval Borovička. V 75. minutě třinácti tisícovkám fanoušků v Ďolíčku zatrnulo. Po ráně hostujícího Šourka nejspíš Prokeš zahrál ve vápně rukou, rozhodčí Špalek se ale rozhodl další pokutový kop nenařídit. V posledních minutách zápasu se už obě mužstva potýkala hlavně s únavou a velmi těžkým terénem. Vítkovice už neměly dostatek sil, aby s výsledkem něco udělaly a Bohemka si pohlídala dvoubodový zisk. Nedlouho před čtvrtou hodinou se závěrečným hvizdem rozhodčího Špalka fotbalový rok 1982 pro oba týmy skončil. Bohemians budou s dvaadvaceti body a nejlepším útokem v soutěži zaslouženě přezimovat na prvním místě ligové tabulky.

     

    projekt cesta za titulem