TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - TJ ZVL ŽILINA   

4:1 (3:0)

Neděle 12.06.1983, 17:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • 1. liga (1982/1983) • 29. kolo

Branky: 15. Chaloupka (Levý), 19. Prokeš (Ondra), 38. Koukal (Zelenský), 87. Němec - 83. Goffa (Gerhát)

ŽK: Gerhát

Rozhodčí: Krchňák - Jašek, Strejchal

Instruktor: Šotek

Diváci: 10 560


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František   90    
    O Prokeš Zdeněk 90    
    O Bičovský Přemysl   90    
    O Ondra Jiří   90    
    Z Chaloupka Pavel 90    
    Z Zelenský Peter   90    
    Z Koukal Zdeněk 90    
    Ú Němec Jaroslav 90    
    Ú Levý Stanislav   90    
    Ú Hruška Vladimír   90    

TJ ZVL Žilina 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Žiak Ivan   90    
    O Kinier Vladimír   90    
    O Strapáč Pavol   90    
    O Zvarík Milan   90    
    O Šmehýl Milan   90    
    Z Turianik Miroslav   90    
    Z Gerhát Miroslav   90  
  Z Norocký Jozef   45    
  Ú Šimček Ivan   69    
    Ú Goffa Vladimír 90    
    Ú Močár Stanislav   90    
  Ú Masár Vladimír   45    
  Ú Mintál Jaroslav   21    

  • Památný, historický zápas hostil Ďolíček ve 29. prvoligovém kole. Soupeřem byla osmá Žilina a tabulka mluvila jasně: pokud Bohemians zvítězí, bude se ve Vršovicích slavit první titul mistra.

    Natěšení diváci zaplnili tribuny už dlouho před začátkem zápasu, aby neponechali nic náhodě. A podobně pojali nedělní zápas i fotbalisté. V bílém hrající Bohemians se do své kořisti zakousli od první minuty a brzy bylo všem jasné, že mistrovský pohár jim nikdo nevezme. Právě vypršela úvodní čtvrthodina zápasu, když se Stanislav Levý postavil k rohovému kopu, vysoký centr po lehké teči dopadá na nohu Pavla Chaloupky, který ho, a setrvačností i sebe, uklízí do branky a fotbalový svátek má svůj první vrchol. Druhý přichází o tři minuty později. Obrana Žiliny sice další Levého roh odvrátila, ale dala mu příležitost k opakovanému centru, ten po krátkém závaru před Žiakem zakončil Prokeš, který si dal gólem na 2:0 ten nejhezčí dárek ke svým třicátým narozeninám. Přestože bylo o výsledku už po dvaceti minutách rozhodnuto, nepolevili Klokani v úsilí a hráli dál svůj skvělý – mistrovský – fotbal. Snad nejvíc se zápas povedl Zelenskému, který byl všude. Spolehlivě zastavoval akce hostů už v zárodku a rozdával svým spoluhráčům přesné přihrávky. Ve 38. minutě to byl právě Zelenský, který svým centrem našel na hranici velkého vápna Koukala, jenž se nerozpakoval, dělovkou napálil míč přesně do šibenice a uzavřel poločasové skóre na 3:0.

    Druhou pětačtyřicetiminutovku změnili Klokani v exhibici, v oslavný festival plný krásných fotbalových akcí. Žiakovu svatyni ohrozili Onra, Zelenský a Bičovský, jejich dalekonosné rány ale cíl těsně minuly. Uvnitř vápna se nejčastěji ocital v nadějných příležitostech Vladimír Hruška, ale ani tomu nebylo přáno, ve své největší šanci trefil pouze břevno. Osmělili se ale i hosté. Dvacet minut před koncem z obrovské dálky tvrdě pálil Gerhát, Zdeněk Hruška ránu vyrazil pouze před sebe, útočník Močár ale odkrytou branku netrefil, takže si Žilina musela na svůj čestný úspěch počkat do dvaaosmdesáté minuty. Goffa z protiútoku tvrdě vypálil k tyči a snížil, oslavy to ale nezkomplikovalo. Naopak, tři minuty před koncem Levý svou bojovností vytvořil pro domácí přečíslení dva na jednoho. Němec přihrál volnému Vladimíru Hruškovi do jasné pozice, Žiak mu ale i tuto šanci chytil. Jaroslav Němec byl ale u vyraženého míče první a střelou do prázdné branky uzavřel skóre na výsledku 4:1. MISTŘI, MISTŘI, ozývalo se Ďolíčkem. 12. června 1983, v 18:48 zapískal bratislavský rozhodčí Krchňák naposledy a potvrdil Bohemians vlastnictví mistrovského titulu. Nedočkaví fanoušci se vyhrnuli na hřiště vstříc svým hrdinům. Oslavy mohly začít.

     

    projekt cesta za titulem