TJ BANÍK OSTRAVA OKD - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

2:1 (1:0)

Pondělí 09.05.1983, 18:00 hodin • Stadion Bazaly - Ostrava • 1. liga (1982/1983) • 23. kolo

Branky: 1. Gábor (Němec), 73. Šreiner (Daněk) - 61. Němec (Jakubec)

ŽK: Chaloupka, Hruška Z.

Rozhodčí: Marko - Stiegler, Kosár

Diváci: 4 869


Soupisky mužstev

TJ Baník Ostrava OKD

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Mikloško Luboš   90    
    O Jurásek Jiří   90    
    O Šrámek Lubomír   90    
    O Pěcháček Václav   90    
    O Rygel Zdeněk   90    
    Z Šreiner Zdeněk 90    
out   Z Kalmár Ladislav   83    
    Z Němec Petr   90    
    Z Válek Zdeněk   90    
    Ú Daněk Václav   90    
out   Ú Gábor Ivan 87    
in   O Vojáček Rostislav   7    
in   Ú Lička Verner   3    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90  
    O Jakubec František   90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Marčík Jaroslav   90    
    O Hrabovský Josef   90    
    Z Chaloupka Pavel   90  
    Z Bičovský Přemysl   90    
    Z Zelenský Peter   90    
    Z Koukal Zdeněk   90    
out   Ú Novák Petar   77    
out   Ú Příložný Miroslav   57    
in   Ú Němec Jaroslav 33    
in   Ú Mičinec Tibor   13    

  • Pětibodový náskok v tabulce po dvaadvaceti kolech mohl dávat fanouškům Bohemians pocit jistého komfortu. Přímo v týmu Josefa Zadiny to ale určitě neplatilo. Čekal je totiž souboj prvního s druhým - na vzdálených ostravských Bazalech. Zadinovi navíc přibyly další problémy s již tak dost početnou marodkou. Ke dlouhodobě zraněným Ondrovi a Sloupovi se přidali i Čermák a Hruška. Levý navíc nesměl nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu za žluté karty. Na místě levého obránce si tak první start v probíhajícím ročníku připsal Josef Hrabovský, jinak hostující v Motorletu. V útoku nastoupili Novák s Příložným. Jedinou dobrou zprávou návrat Jaroslava Němce, zatím aspoň na lavičku náhradníků.

    I uzdravený útočník ale musel sledovat fantastický nástup Baníku. Ještě neuběhla ani půlminuta hry, když Ostravští zaútočili po levé straně, Němec přihrál Gáborovi, který se trefil Hruškovi mezi nohy a poslal domácí do vedení. Gól zapůsobil na Klokany jako studená sprcha, která ostatně po celý zápas padala z nebes. Rychle se ale probudili a v dalším průběhu prvního poločasu byli aktivnější. Baník reagoval na kvalitu hostů důsledným bráněním. Zahušťoval prostor na své polovině hřiště a nepouštěl Bohemku do jejích typických útočných výpadů. Přesto se Pražané několikrát dostali do možnosti k vyrovnání. Závary před Mikloškovou brankou ale řešil buď přímo reprezentační brankář, nebo jeho pozorní spoluhráči z obrany. Do kabin tak šli promočení hráči za příjemnějšího stavu pro Baník.

    I nástup do druhé půle Klokani zaspali. Hned dvě minuty po úvodním hvizdu se sám před Hruškou objevil útočník Václav Daněk. Ke smůle své, většiny z pěti tisícovek diváků na Bazalech, ale ke štěstí Klokanů netrefil branku a hra se mohla vrátit do kolejí zajetých z prvního dějství. Tlak Klokanů byl ale jalový. Bohemians obléhali ostravské vápno trvale nastěhováni na jeho polovině, ale chyběly šance. Trenér Zadina tak svlékl rekonvalescenta Němce a v osmapadesáté minutě ho poslal na hřiště. A kníratý útočník, netypicky nastoupivší s číslem 12, prožil návrat jako hrom. Na trávníku nepobyl ani tři minuty, když si naběhl na Jakubcův centr mezi stopery a svým osmým gólem v sezoně vyrovnal. Vyrovnávací brankou ale doposud soustavný tlak Bohemians pohříchu skončil a v závěrečných minutách projevil větší touhu po dvou bodech Baník. V 71. minutě měl obrovskou šanci Gábor. Zblízka nastřelil padajícího Hrušku, od kterého míč směřoval obloukem směrem do branky. Po chvilce napětí skončil nad břevnem. O dvě minuty později už ale Klokani takové štěstí neměli. Domácí Petr Němec zahrával rohový kop, ten ve vápně dopadl přímo na kopačku Šreinera, jenž nekompromisně ranou do horního rohu branky rozhodl o vítězství pro Baník. Závěrečný tlak Bohemky se nekonal, naopak Zdeněk Hruška může být ještě rád, že za zákrok na Daňka mimo pokutové území dostal pouze žlutou kartu. Bohemka potřetí za sebou na Bazalech prohrála. Tentokrát v poměru 2:1 a její náskok v čele tabulky se smrskl na tři body.

     

    projekt cesta za titulem