TJ VÍTKOVICE - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

1:0 (1:0)

Pátek 17.06.1983, 17:00 hodin • Stadion Ostrava-Vítkovice - Ostrava, Vítkovice • 1. liga (1982/1983) • 30. kolo

Branky: 43. Páleník (Čevela)

Rozhodčí: Christov - Liška, Strechaj

Diváci: 3 102


Soupisky mužstev

TJ Vítkovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Netolička Jaroslav   90    
out   O Králík Ivo   75    
    O Páleník Zdeněk 90    
    O Lišaník Milan   90    
    O Čevela Rostislav   90    
    Z Svatonský Zdeněk   90    
    Z Šourek Jiří   90    
    Z Kouřil Jan   90    
    Ú Dostál Stanislav   90    
out   Ú Kovačík Luděk   86    
    Ú Albrecht Milan   90    
in   Ú Panáč Ivan   15    
in   Ú Husárik Stanislav   4    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František   90    
    O Marčík Jaroslav   90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Ondra Jiří   90    
    Z Chaloupka Pavel   90    
    Z Bičovský Přemysl   90    
    Z Levý Stanislav   90    
    Z Koukal Zdeněk   90    
out   Ú Němec Jaroslav   52    
    Ú Hruška Vladimír   90    
in   Ú Příložný Miroslav   38    

  • O tom nejdůležitějším již bylo rozhodnuto. Bohemka je po vítězství nad Žilinou už několik dní mistrem, takže poslední zápas ve Vítkovicích byl pouhou formalitou. Motivaci týmu přinášela jen možná koruna krále střelců pro Pavla Chaloupku a rozloučení s Kapitánem Přemyslem Bičovským.

    Možná proto nebyl tlak Bohemky tak drtivý jako v předchozích ligových zápasech. Pražané sice měli častěji míč na kopačkách a hodně stříleli, domácí s nimi ale dokázali držet krok a dostávat se do šancí. Ve dvacáté minutě se třeba na malém vápně ocitl ve střelecké pozici Šourek, ale pouze nastřelil svého spoluhráče Kouřila. Kuriózní situace nastala po půl hodině. Kouřilovu dělovku vyrazil Hruška před sebe a zdálo se, že dobíhající Kovačík pošle míč do prázdné branky. Když ale běžel kolem Hrušky, bez jasně viditelného zavinění našeho gólmana zakopl a těsně před čárou se míče dotkl rukou, od níž se balon odrazil do branky. Rozhodčí Christov si vcelku pochopitelně všiml ruky vítkovického hráče v útočném vápně a odpískal kop pro Bohemians. Deset minut před koncem úvodního dějství konečně pořádně zahrozila Bohemka. Bičovský posunul na Vladimíra Hrušku, ten centrem našel na vzdálenější tyči přesně Němcovu hlavu, ale Netolička dokázal střelecký pokus vyrazit a míč snášející se do brány odklidil Lišaník. Když už to vypadalo na bezbrankový poločas, dostal se k centru Čevela. Vítkovický stoper Páleník naběhnuvší do vápna Bohemians využil jejich menšího důrazu a hlavou poslal míč k tyči tak, že na něj ani Zdeněk Hruška nedosáhl. Do kabin tak šli domácí s těsným náskokem.

    Druhé dějství se odehrálo ve znamení fantastického výkonu domácího brankáře Netoličky a vůbec celé vítkovické obrany. Domácí gólman zavzpomínal na své nejlepší výkony a přiváděl střelce Bohemians k zoufalství. Na něm a jeho obráncích si vylámali zuby v obrovských příležitostech jak Chaloupka, tak Koukal. Tlak hostí byl sice hoden mistrovského titulu, kýžený gól ale nepřišel. Pavel Chaloupka ale nemusel litovat. Jeho konkurent Herda se v zápasu Slávie proti Baníku take neprosadil a tak je útočník "Klokanů" velmi blízko zisku kanonýrské koruny. Na definitivní potvrzení si však musí počkat na zbylé zápasy třicátého kola. Na konečném výsledku 1:0 nic nezměnila ani poslední šance. Netolička už byl v 84. minutě sice překonán, ale na brankové čáře ho zastoupil střelec rozhodujícího gólu Páleník a zachránil tak dva body pro domácí. Bohemians tedy vyhráli ligu se ziskem 42 bodů. Druhý Baník, který prohrál v Edenu, skončil o dva body za nimi.

     

    projekt cesta za titulem