TJ SLOVAN CHZJD BRATISLAVA - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

0:3 (0:1)

Středa 08.06.1983, 17:00 hodin • Stadion Tehelné pole - Bratislava • 1. liga (1982/1983) • 28. kolo

Branky: 27. + 89. (z pen.) Chaloupka (Hruška Vl.), 48. Jakubec (Levý)

ŽK: Neshyba

Rozhodčí: Stiegler - Špalek, Kosár

Diváci: 9 804


Soupisky mužstev

TJ Slovan CHZJD Bratislava

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Mana Milan   90    
    O Neshyba Ján   90  
    O Suchánek Jozef   90    
    O Richter Ján   90    
    O Šimkovič Boris   90    
    Z Bojkovský Pavol   90    
    Z Hlavatý Ján   90    
    Z Víger Bohuš   90    
out   Ú Frič Igor   45    
    Ú Bobek Rudolf   90    
    Ú Luhový Milan   90    
in   Ú Bertalan Gabriel   45    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František 90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Bičovský Přemysl   90    
    O Ondra Jiří   90    
    Z Chaloupka Pavel 90    
    Z Zelenský Peter   90    
    Z Levý Stanislav   90    
    Ú Koukal Zdeněk   90    
out   Ú Němec Jaroslav   85    
out   Ú Hruška Vladimír   87    
in   Ú Marčík Jaroslav   5    
in   Ú Příložný Miroslav   3    

  • Těžký, přetěžký úkol stál před Bohemians ve 28. ligovém kole a to bez ohledu na poslední výsledky jejich soupeře i jednoznačné podzimní vítězství. Na Slovensku se vždy body získávají těžce a na Tehelném poli nejhůře. Slovan Bratislava byl v cestě za mistrovským titulem velkou překážkou.

    Pražané v bílých dresech a zelených trenýrkách se ale do jejího zdolávání pustili s velkým zápalem, jakoby se nehrálo na rozlehlém stadionu v Bratislavě, ale v tribunami sevřeném Ďolíčku. Útočným a nátlakovým stylem hry praktikovaným jindy hlavně v domácím prostředí od prvních minut kontrolovali dění na hřišti. Výsledkem byla velká šance Vladimíra Hrušky, který bohužel napálil pouze břevno. "Belasí" hráli zakřiknutě, z pečlivé obrany a spoléhali se především na protiútoky. Po jednom z nich se ve vápně uvolnil Milan Luhový a donutil k akci i druhého Hrušku na hřišti, brankáře Zdeňka. Gólman Bohemky musel být ve střehu i ve 22. minutě, Fričova střela ale mezi tři tyče nezamířila. Těsně před uplynutím půlhodiny hrací doby se konečně prosadili Klokani. Už to vypadalo, že Bičovský chce z přímého kopu z velké dálky rovnou střílet. Kapitán ale rychlým náběhem pouze pomohl oklamat domácí obranu, nadýchaným obloučkem poslal míč do vápna, tam ho Prokeš připravil ke střele Chaloukovi a ten pravačkou z první nezaváhal. Slovan se po inkasovaném gólu osmělil, ale převahu nezískal. Za zmínku stojí snad jen střela Hlavatého, proti které opět spolehlivě zasáhl Zdeněk Hruška. Po prvním poločase tak nejtěsnějším výsledkem vedli Bohemians.

    Druhá půle začala pro Bohemku fantasticky. Hned dvě minuty po jejím začátku vlétl do centru po rohovém kopu Stanislava Levého Jakubec, poslal hlavou míč do sítě a pojistil vedení. Slovan nevěděl, co proti nátlakové hře Klokanů hrát a oficiálně nahlášených deset tisíc fanoušků už tušilo, že na hřišti sledují pravděpodobného vítěze soutěže. Na stadion, a tedy i na lavičku Bohemians, totiž pronikaly informace o vývoji ostatních utkání, který byl pro Pražany hostující na Tehelném poli více než příznivý. Sparta i Baník měli totiž na rozdíl od nich ve svých zápasech velké problémy. Dvě minuty před koncem přišlo definitivní potvrzení výsledku. Po faulu na Bičovského kopali Klokani penaltu. Na starosti si ji vzal netradiční střelec Pavel Chaloupka, který tvrdou ranou nedal brankáři Manovi šanci a sám si naopak téměř nasadil korunu pro krále střelců. Vždyť šlo už o jeho šestnáctý gól a definitivní potvrzení, že po neuvěřitelných šestatřiceti letech Klokani na Slovanu vyhrají. Lavička hostí nejen díky gólu propukla v nadšení. V ten samý okamžik totiž dorazily zprávy o ztrátách konkurentů v boji o titul. Sparta i Baník získaly po pouhém jednom bodu a pokud Bohemians v příštím kole porazí Žilinu, bude následovat korunovace mistra!

     

    projekt cesta za titulem