TJ ZVL ŽILINA - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

2:1 (2:0)

Sobota 04.12.1982, 13:30 hodin • Štadión Pod Dubňom - Žilina • 1. liga (1982/1983) • 14. kolo

Branky: 34. Mintál (Goffa), 45. Gerhát - 54. Ondra (Bičovský)

ŽK: Turianik - Zelenský

Rozhodčí: Marko - Krchňák, Trčka

Diváci: 7 594


Soupisky mužstev

TJ ZVL Žilina

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Žiak Ivan   90    
    O Kinier Vladimír   90    
    O Zvarík Milan   90    
    O Strapáč Pavol   90    
    O Šmehýl Milan   90    
    Z Turianik Miroslav   90  
out   Z Gerhát Miroslav 86    
    Z Norocký Jozef   90    
out   Ú Mintál Jaroslav 79    
    Ú Goffa Vladimír   90    
    Ú Berešík Ján   90    
in   Ú Šimček Ivan   11    
in   Z Beleš Jozef   4    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František   90    
    O Bičovský Přemysl   90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Ondra Jiří 90    
    Z Chaloupka Pavel   90    
    Z Zelenský Peter   90  
    Z Sloup Jiří   90    
    Ú Němec Jaroslav   90    
    Ú Čermák Milan   90    
out   Ú Hruška Vladimír   71    
in   Ú Příložný Miroslav   19    

  • Čtrnácté ligové kolo odválo naší zelenobílou mašinu na žilinský stadion pod Dubňom k pátému letošnímu pokusu o export obou bodů z horké slovenské půdy. Jestliže se totiž navzdory všeobecné dominanci družstvu Bohemians v tomto ročníku něco nedaří, pak je to právě sběr vítězství na domácích stadionech soupeřů z východní části republiky. Zvláště poslední bod prohospodařený v prešovských horoucích peklech byl však výsledkem brutální hry domácích za účinné podpory mužů v černém. Samotná Žilina pak historicky patří k nejméně oblíbeným soupeřům zelenobílých vůbec - doma žlutozelení "klokanům" nedarovali ani bod od roku 1960!

    To, že statistika nemluví jen tak do větru, začali bojovně naladění domácí naplňovat od první minuty sobotního utkání. Zelenobílí, v sestavě už opět s klíčovými muži obrany Ondrou a Prokešem (avšak bez potrestaného Levého), byli nejspíš ještě v jídelním voze rychlíku Košičan, když Gerhát ve čtvrté minutě z přímého kopu poprvé nebezpečně vyzkoušel pozornost Hrušky v naší brance. Projektil mířící do šibenice naštěstí "Hrušoun" s vypjetím sil vyrazil do pole. Další minuty první půle ukázaly, že Žilinští se na utkání přichystali velmi dobře i po taktické stránce. Bohemce sice od počátku přenechali střed pole, jindy smrtící kombinaci zelenobílé středové formace však tentokrát účinně eliminovali zadáci domácích v čele s pozičně vynikajícím Zvaríkem. Osobní obranu si "užívali" především Chaloupka se Sloupem, kteří byli na hřišti téměř neviditelní podobně jako V. Hruška na levé straně útoku. Nic potom nebyly platné chytré přihrávky srdnatě bojujícího Čermáka, které nedokázali jeho spoluhráči z druhé vlny patřičně využít a ze 3 - 4 šancí vytěžili pouze střely mimo tři tyče. Domácí se sice osmělovali pomaleji, s postupujícím časem však začali podnikat nebezpečné protiútoky. Běžela 34. minuta, když po postupné akci posunul Goffa na střed Mintálovi, který snadno pláchnul Ondrovi a procedil míč za Hruškova záda. 1:0 pro ZVL! Klokani sice po obdržené brance na krátko zvýšili tempo, jeho výsledkem byl ale jen utěšený volej Jirky Ondry po předcházejícím rohu Bičovského. Vůbec první střelu na branku Žiliny v utkání však Žiak spolehlivě lapil. Když už se zdálo, že "klokani" půjdou do kabin s přijatelným jednobrankovým mankem, postavil si míč k dalšímu z řady volných přímých kopů všemi mastmi mazaný Gerhát a jeho druhý pokus o střelu do šibenice už byl úspěšný, když se Z. Hruška místo prostého vyražení snažil technickou střelu ještě zachytit - první poločas skončil 2:0 pro Žilinu.

    Zastupující trenér Zadina se o přestávce snažil na naše borce motivačně zapůsobit, jeho snaha bohužel na hřišti nevydala na víc než 15 minut letošního "klokaního" standardu. Do druhé půle skutečně vletěla jiná Bohemka a výsledek zvýšeného se záhy dostavil. Jako letos už tolikrát byla klíčem k úspěchu vydařená standardka. V 54. minutě utkání "Pižma" rozehrál zleva nacvičený signál přes celé pokutové území a nabíhající Jirka Ondra se zblízka nemýlil. Povzbuzení "klokani" pokračovali ve své ofenzivní aktivitě a v krátkém sledu převedli několik nadějných akcí, z nichž nejvýše čněla "loženka" Bičovského. Další minuty už se bohužel nesly ve znamení postupného útlumu zelenobílých a návratu jejich hry do neúčinného stereotypu prvního poločasu. Myšlenky na nadcházející utkání se Servette nosila nejspíš v hlavě jindy nebezpečná druhá vlna v čele s Chaloupkou a Sloupem, Zelenský zase trávil až příliš mnoho času diskusemi s rozhodčími. S krátícím se časem bylo čím dál více zřejmé, že čekání na body ze Žiliny bude mít další pokračování. Klokanům zkrátka tentokrát nebylo přáno. Domácí si přitom příznivý výsledek uhráli sami svojí aktivitou a ani v posledních minutách se nesnižovali k jinde oblíbenému polehávání po trávníku, naopak - po dvou nebezpečných střelách aktivního Berešíka v samém závěru nemuselo zůstat jen u dvou "kousků" v Hruškově síti. Bohemka se v Žilině přesvědčila, že na hřištích nadšeně bojujících soupeřů jen na technický um spoléhat nejde. Zelenobílí od počátku utkání tahali za kratší konec, když se sice snažili o obvyklé útočení, tentokrát však bez vtipu, momentu překvapení a s nedůraznou koncovkou. Nutno ovšem přiznat, že v poslední době toho naši hoši nahráli víc než dost, když v podstatě nepřetržitě absolvují zápasový rytmus sobota - středa - sobota, takže pro dnešní výpadek lze najít pochopení. Nezbývá proto věřit, že realizační tým stihne dodat týmu dostatek sebevědomí pro nadcházející pohárové střetnutí se Servette Ženeva, které se ve Vršovicích hraje již 8. prosince!

     

    projekt cesta za titulem