SK SLAVIA PRAHA IPS - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA   

2:2 (2:0)

Neděle 20.03.1983, 17:00 hodin • Stadion Eden - Praha, Vršovice • 1. liga (1982/1983) • 19. kolo

Branky: 5. Pešice (Jarolím), 39. Jarolím (Hotový) - 67. Jakubec (Čermák), 85. Nachtman (vl.)

V 78. minutě neproměnil pokutový kop Herda!

ŽK: Čížek - Koukal

Rozhodčí: Christov - Hora, Pelíšek

Diváci: 20 085


Soupisky mužstev

SK Slavia Praha IPS

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Šimurka Juraj   90    
    O Janů Miroslav   90    
    O Nachtman Karel   90    
    O Zamazal Jiří   90    
    O Šajtar Zdeněk   90    
out   Z Pešice Josef 73    
    Z Herda Peter   90    
    Z Jarolím Karel 90    
out   Z Kubík Luboš   73    
    Ú Hotový Zbyněk   90    
    Ú Petržela Vlastimil   90    
in   Z Čížek Miroslav   17  
in   O Smolaga Stanislav   17    

TJ Bohemians ČKD Praha 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Hruška Zdeněk   90    
    O Jakubec František 90    
    O Prokeš Zdeněk   90    
    O Marčík Jaroslav   90    
    O Levý Stanislav   90    
    Z Bičovský Přemysl   90    
    Z Zelenský Peter   90    
out   Z Chaloupka Pavel   45    
    Z Koukal Zdeněk   90  
    Ú Čermák Milan   90    
out   Ú Příložný Miroslav   66    
in   Z Novák Petar   45    
in   Ú Mičinec Tibor   24    

  • V posledních letech jsou v sousedských derby Bohemians a Slávie zpravidla tabulkovými favority Klokani ze západní části Vršovic. Souboj devatenáctého kola ale sliboval velké drama. Rozjetí sešívaní se nehodlali nechat zastavit, zvláště po velmi náročném programu Klokanů posledních dní.

    Předpokládané únavy hráčů Bohemians se sešívaní snažili hned od úvodního hvizdu využít a tlačili se do útoku a velmi brzo se dostali i do vedení. Už v páté minutě obral Jarolím o míč Jakubce, utekl mu a naservíroval míč před branku na hlavu nabíhajícího Pešiceho. Hruška byl bezmocný a červenobílé osazenstvo v Edenu propuklo v jásot. Vyrovnáno mohlo být o čtyři minuty později. Oba aktéři souboje předcházejícího prvnímu gólu si role vyměnili, Jakubec obral Jarolíma a prudkou ranou prověřil Šimurku, ten byl bohužel připraven. Další šance Klokanů měli Příložný a Zelenský, ani jedna z jejich šancí v první čtvrthodině zápasu ale vyrovnáním neskončila. Hrál se výborný fotbal v obrovském tempu a nasazení od obou soupeřů. Ač Klokani měli více ze hry, své šanci zahazovali a Slávie hrozila. Na Čermákovo zakončení vedle reagoval skvěle hrající Hotový, jenž v pětatřicáté minutě připravil vyloženou šanci Herdovi, ten však v jasné šanci prováhal. O chvíli později přišel i kontroverzní okamžik. Sudí Christov přehlédl Šajtarovu hru rukou v pokutovém území a nenařídil pokutový kop. Bohemians se právem mohli cítit poškození, zvláště, když jen o chvíli později Hotový, ač zřejmě faulován Prokešem, naservíroval míč Jarolímovi, který tváří v tvář Hruškovi chytrou střelou zvýšil na 2:0. Za tohoto stavu skončil první poločas a trenér Pospíchal měl svým hráčům v kabině co vysvětlovat.

    Co se v kabině o přestávce dělo se zřejmě již nedozvíme, po jejím skončení ale na hřiště vyběhl Novák místo Chaloupky a spolu s ním dalších deset Klokanů velmi motivovaných smazat soupeřův náskok. Vždyť právě v tomto utkání se mohlo rozhodovat o výsledku celé sezony. Bohemians, vědomi si důležitostí zápasu, vletěli do druhé půle s obrovským nasazením a okamžitě dostali své vršovické sousedy pod tlak. Ti ale nespoléhali pouze na úporné bránění a zejména díky Hotovému byli neustále nebezpeční při rychlých protiútocích. Třicet tisíc diváků na stadionu bylo svědky úžasné podívané a po dvaceti minutách druhé půle i naděje pro klub od Botiče. Levého rohový kop přizvedl Čermák a František Jakubec na zadní tyči měl snadnou práci snížit a odčinit své zaváhání před prvním gólem. Stále ale nebylo vyrovnáno a konec hektické druhé pětačtyřicetiminutovky se rychle blížil. Do závěrečného hvizdu ale přecijen nějaké minuty zbývaly a to největší drama mělo teprv přijít. Třináct minut před koncem fauloval Levý Petrželu v pokutovém území a rozhodčí Christov tentokrát s nařízením penalty nezaváhal. Míč si na značku pokutového kopu postavil Herda - vyhlášený penaltový exekutor proslulý svou nekompromisní ranou. I tentokrát pálil tvrdě a sebevědomě, proti němu ale stál Zdeněk Hruška. Brankář Bohemians vystihl směr rány, míč vyrazil a vlil svým spoluhráčům do žil další dávku odhodlání ke srovnání skóre. A to přišlo v 84. minutě z akce tak typické pro Bohemians. Přemysl Bičovský rozehrál přímý kop, v tlačenici se nejlépe zorientoval střídající Tibor Mičinec, hlavou nedal Šimurkovi v brance domácích šanci a vyrovnal. Po fantastickém druhém poločase si tak Bohemians, zřejmě tramvají, odvážejí do Ďolíčku bod za vydřenou remízu 2:2 a drží si dvoubodový náskok v čele tabulky právě před svým dnešním soupeřem a Baníkem Ostrava.

     

    projekt cesta za titulem