TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - TJ BANÍK OSTRAVA OKD   

4:1 (2:1)

Sobota 16.10.1982, 16:00 hodin • Stadion Ďolíček - Praha, Vršovice • 1. liga (1982/1983) • 8. kolo

Branky: 8. Němec (Čermák), 40. Prokeš (Bičovský), 53. Mičinec (Chaloupka), 90. Jakubec (Ondra) - 10. Antalík

V 73. minutě neproměnil pokutový kop Bičovský!

Rozhodčí: Kosár - Mazanec, Valach

Diváci: 11 198


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Borovička Vladimír   90    
    O Jakubec František 90    
    O Bičovský Přemysl   90    
    O Prokeš Zdeněk 90    
    O Ondra Jiří   90    
    Z Chaloupka Pavel   90    
  Z Zelenský Peter   45    
    Z Sloup Jiří   90    
  Ú Němec Jaroslav 82    
    Ú Čermák Milan   90    
    Ú Mičinec Tibor 90    
  Z Koukal Zdeněk   45    
  Ú Levý Stanislav   8    

TJ Baník Ostrava OKD 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Michalík Pavol   90    
    O Pecháček Václav   90    
    O Vojáček Rostislav   90    
out   O Radimec Libor   77    
    O Ondrášek Petr   90    
out   Z Odehnal Lubomír   54    
    Z Antalík Augustin 90    
    Z Knapp Lubomír   90    
    Z Šreiner Zdeněk   90    
    Ú Válek Zdeněk   90    
    Ú Daněk Václav   90    
in   Ú Lička Verner   36    
in   O Šrámek Lubomír   13    

  • Hráče Bohemians čeká v následujících dnech náročný program. Cestu k zápasu do Trnavy příští neděli si totiž protáhnou přes francouzské St. Etienne. Na začátku náročného programu za nimi přijel do Ďolíčku jeden z nejtěžších soupeřů, trojnásobný mistr ligy z posledních let a vloni druhý Baník Ostrava.

    Do sestavy Bohemians zasáhlo zranění brankáře Zdeňka Hrušky, který měl v týdnu drobnou autonehodu a v brance ho nahradil Vladimír Borovička. I bez jedničky za zády ale Klokani na svého ostravského soupeře vlétli. Na branku Baníku se od prvních minut valil jeden útok za druhým a první gól na sebe nenechal dlouho čekat. Měl ho na svědomí Němec, který nejdřív po Čermákově přihrávce nastřelil tyč, ale po následném neuvěřitelném závaru vložil nohu do Mičincovy střely a dostal Bohemians do vedení. Vicemistr z Ostravy bohužel téměř okamžitě srovnal. Knapp vystřelil tak prudce, že Vladimír Borovička neudržel míč v ruce a dal Antalíkovi možnost k vyrovnání. Ten jí nepohrdl a v desáté minutě se začínalo znovu. Po vyrovnávacím gólu se vlastně hrálo jen na jednu branku. Velké šance měli Němec a Sloup, prvnímu ale ukopl míč obránce Radimec a hlavičku druhého jmenovaného skvěle vyrazil brankář Michalík. Na přípravě velkého množství šancí měl lví podíl Milan Čermák, který předváděl fantastický výkon a se svou hřívou byl všude a u všeho. Pět minut před koncem první půle se Bohemians dočkali zaslouženého vedení. Tlak všech útočníků paradoxně zužitkovala dvojice stoperů. Kapitán Bičkovský totiž z přímého kopu našel Prokeše, jenž z nepříjemné pozice v záklonu trefil míč k pravé tyči. Do kabin tak šli Klokani s jednobrankovým náskokem, který ovšem mohl být mnohem větší.

    Do druhého poločasu vyběhli Bohemians s další vynucenou změnou. Zelenský se zranil a musel ho nahradit Zdeněk Koukal. Na obrazu hry to ale nic nezměnilo. Na hřišti jasně dominovali hráči v bílých dresech a zelených trenýrkách. Modří Severomoravané nestíhali a třinácti tisícovkami natěšených diváků zaplněný Ďolíček se brzy dočkal dalšího výbuchu radosti. Stejně jako v prvním poločase stačilo 8 minut. Poté mladý útočník Bohemians Mičinec posadil zkušeného stopera hostí Vojáčka na zadek, posunul si míč do středu hřiště, odkud ho zaparkoval přímo k tyči branky pod hodinami a zvýšil na 3:1. Baníku nepomohlo ani střídání Ličky za Odehnala. Tlak Klokanů mu zkrátka nedovolil se nadechnout a Ďolíček se bavil. Čtvrtý gól mohl padnout patnáct minut před koncem. Pěcháček se ve vápně srazil s Koukalem a Bohemians, jmenovitě Bičovský, měli možnost zahrávat pokutový kop. Nemá cenu dohadovat se, zda brankář Michalík vytušil záměr kapitána Bohemians, či zda se mu už prostě nechtělo padat. Zkrátka zůstal stát a Bičovského Vršovický dloubák se mu neškodně snesl do náruče. Čtyřgólová Vršovická norma ale platí bez ohledu na to, zda do Ďolíčku přijede nováček nebo vicemistr. Ani tentokrát nezůstali fanoušci o obvyklou dávku branek ošizeni. Postarali se o to v poslední minutě oba krajní obránci. Ondra zleva nacentroval míč přesně na nohu Františka Jakubce. Ten nechytatelně napálil míč přímo do šibenice zvýšil na 4:1 a de facto ukončil zápas. Pozorovatelé z Valencie, soupeře Baníku v poháru UEFA, tak dostali od Bohemky mnoho poučného materiálu. Naopak jejich kolegové, špioni ze St. Etienne, letí domů referovat, jaká lavina že se to na ně z Vršovic valí.

     

    projekt cesta za titulem